Ami a kicsi szívemen

Ugye az iróniát teljesen felesleges magyarázni, sőt rendes helyekről kiutálnak, ha megpróbálod, de ez most kiverte a biztosítékot.

Tegnap leírtam - valljuk be, gúnytól nem mentesen - hogy ha az origo bevezeti a cikkek kommentelhetőségét, ahogy Weyer emlegette, akkor még tán az sg.hu-t is beérik. Erre ma mit ír a szaklap (az egész cikket érdemes befogadni kommentestül):

A mélypont számomra akkor jött el, mikor Weyer Balázs az [origo] főszerkesztője kifejtette véleményét a blogokról, illetve közvetve a webkettőről is. “A blog egy formátum, egy felület. A nagy portáloknak nem feltétlenül kell kezdeni a blogokkal valamit. Nem baj, ha van egy portálnak blogja, de nem szeretném, ha a mi (origo) szerzőink blogolnának.” A bloggerek véleménye ebben a kérdésben annyi volt, hogy ha a Weyer úgy látja hogy lassan beépülhet a cikkek kommentálhatósága a portálba, akkor előbb-utóbb az [origo] utol érheti akár az SG-t is. Hajrá! Weyer példája jól mutatja, hogy adott esetben a nagy portálok komoly gátjai lehetnek a fejlődésnek, hisz hiába a CC licenc az origo-n, ha a többi területen nem haladnak a fejlődéssel. (forrás: sg.hu)

Gyerekek! Én kérek elnézést, legközelebb ami a szívemen, az úgy, mindenféle színezés nélkül a számon, mert úgy tűnik erre van szükség.

9 Replies to “Ami a kicsi szívemen”

 1. Iszonyú szar az a cikk. Összekeveri a történéseket, és csak arról beszél, ami érdekli. Ez nem tudósítás, ez egy post…

 2. Postnak nem lenne annyira rossz, ha épp nem a bloggereken és az ő írásukon élcelődne. Ezt is olvastuk, ki lehet pipálni.

 3. a következő meglátásaim vannak: a bloggerek kezdik túl komolyan veszik magukat (pedig tán nem kéne) kissé görcsösen erőlködnek azon, h komolyan is vegyék őket a blog hagyományos újságírással és médiumokkal való viszonya sok esetben még önmaga számára is tisztázatlan, kialakukófélben van, de ez nem tartja vissza jeles vagy önjelölt szószólóit ökölszabályok felállításától (pedig tán ezt sem kéne), illetve egyéb médiaegérkéket (nem patkányok, mert azok jobbára a kereskedelmi/bulvár műsorokban nyomulnak, ők pedig civilben van h közszolgák) h királyi tévében, egyéb össznépi összejöveteleken pózoljanak, mint állítólagos szagértők, de lagelábbis meghatározó médiaizék) a blogoszféra roppantul nehezen visel mindennemű kritikát, főleg ha az “kívülről” jön az őket kritizáló IT szakipari tollnokok nem igazán jogosultak bárminemű kritikai tevékenységre (újságírásnak nem igazán lehetne nevezni azt, ami jelenleg az online médiában dúl az IT-hez kapcsolódóan, sőt úgy általánosságban a kalap kaki közelében jár, de legalább feljövőben van. megszokhattuk, a hagyományos médiában sem működik valamiért nálunk a természtesen szelekció) és végezetül: az sg. csak az olyan mazochistáknak szórakoztató mint én (vakok közt a félszemű a király)

 4. avman: (Arcátlan kérés: vagy nagy kezdőbetű, vagy szakaszhatáron két enter, légy olyan jó.)

  És akkor a lényegről szólva. Az újságíró-blogger konfliktust erősen felfújtnak érzem. A konferencián tőlem jobbra az index tech rovat kihelyezett tagozata (http://2.0.blog.hu) blogolt, tőlem balra a az [origo] Techbázis egyik fele írta a cikkét - vele később továbbmentünk sörözni -, a kávéautomata környékén pedig összefutottam egy hvg.hu-s barátommal. Ami közös volt ezekben a sajtómunkásokban, hogy nem akartak agyonütni, sőt én sem őket. Úgy is mondhatjuk, az volt a közös álláspont, hogy nem utáljuk egymást. :) Ha összefutunk Dániellel, ezt talán meg tudtuk volna beszélni.

  A bloggerek kritikatűrésével kapcsolatban van igazad. Annyit tegyünk hozzá, hogy nagyon ritka az értő kritika, ami túlmegy azon, hogy márpedig a sajtó örökre ilyen marad, a bloggerek amatőrök. Az a kritika, ami megragad a felszínen, bevallja magáról, hogy nem tudja kihasználni a blogoszféra beszélgetésre való hajlamát. A mondunk egymásról dolgokat és jól megsértődünk, nem a vitázás legcélszerűbb módja.

  Utolsó, mert megint szószátyár vagyok: a blogoszféra és a sajtó kiegészíti egymást. Ezt a részt Weyer elég jól látja, az origó blogoláshoz való viszonyának emlegetésekor kezdett elszállni. Az újságíró általában nem ismer olyan mélyen egy témát, mint az azzal foglalkozó szakblogger. (Itt lehet villogni a niche téma kifejezéssel.) A blogger cserébe nem merít olyan tágan, mint az újságíró. Nem nehéz elképzelni, hogyan egészíthetik ki/segíthetik egymást. Ehhez persze lehet görcsösen, ismerjenek el azonnal módon hozzáállni. Én inkább kávézni szeretek.

  zsoltu: Ég az arcom, hogy megint fényezem, de az index tech rovattól Szabó Gergő. Ha attól eltekintünk, hogy mindenkihez akar szólni - én szenvednék szerinem ha így kéne írnom - a Techbázis. A HWSW tényfeltáró címkével ellátott cikkei régen elég jók voltak - mostanában nem jártam feléjük. A Google ellopja a lelked tematikájú például jó vitákat indított el. Mondanám, hogy sorolhatnám még, de ezzel nagyjából ellőttem a puskaporom.

 5. A doransky azt gondolja, hogy bár Weyer a blogok és az Origo kapcsolatát jól értelmezi, kissé alul értékeli a lehetőségeket és nem akarja meglátni azokat a folyamatokat, amelyek a blogoszférában szépen kitermelik a maguk kis vezetőit, hírvivőit, kapuőrzőit.

 6. (Ez az a doransky gáz. :) )

  A lehetőségeket. Nyertél, nem sikerült ilyen jól megfogalmaznom.

Comments are closed.