Azt írja az újság, hogy…

Az online kiskereskedelem bizonyos szegmensei már ma is telítettek, az internetes könyv-, színház- és koncertjegyvásárlás népszerű a fogyasztók körében, annak ellenére, hogy a házhozszállítási költségek miatt sok esetben drágábbak így ezen termékek. A kényelem sokat számít, egy bizonyos vásárlói rétegnek megéri többet fizetni, ha elkerülheti a fizikai utánajárást és sorban állást. (forrás: Napi Online / sg.hu)

A színház- és koncertjegyhez nem tudok hozzászólni, ilyesmit még egyáltalán nem rendeltem, viszont a könyvrendelésről kicsit más tapasztalataim vannak, mint a fenti sajtótermékeknek nyilatkozó Bőgel Györgynek.

Érdemes lenne talán külön venni az online antikváriumokat (antikva.hu, antikvarium.hu, regikonyvek.hu és a bookline “fele”) és az új könyvekkel foglalkozó (nagyjából mindenki más) cégeket. Az előbbiek teljesen nyilvánvalóan drágábbak, igaz rájuk a fenti idézet, viszont mivel a valós világban létező antikvárium netes vetületei, komolyabb online kedvezményeket nem hiszem, hogy képesek volnának adni. Ráadásul egy rég keresett kötetre akkor is rábólint az ember, ha felárként ki kell köhögnie 6-700 forintot a magyar postának.

Ezzel szemben az új könyvekkel foglalkozó cégek egészen kedvező “internetes árakon” kínálnak könyveket. A Bookline 15%-os netes kedvezményével például a kiszállítási (futárposta) díjjal együtt sem haladják meg a költségek a könyvek bolti árát. Alexandra.hu dettó, néha jobb árakkal, de hosszabb szállítási időkkel. Kapunk is kedvezményt, nem is, a kötet meg házhoz jön. Nehéz nem szeretni.

5 Replies to “Azt írja az újság, hogy…”

  1. Pestiként meg pláne jó rendelni … Én a Bookline-t használom már jó régóta, és így postaköltség sincs (abban az esetben, ha nem csak antikvár könyvet rendelek.) ” - Budapest területén ingyenes, kivéve ha csak antikvár könyvet rendel (ekkor is csak 399 Ft)- Vidéki kézbesítés csomagonként egységesen 399 Ft, 10 000Ft felett ingyenes.”

    az esetleges 399 Ft. költség meg már kb 2 könyvnél megtérül.

  2. Én a HVG-től rendeltem meg a Városi legendákat, kb. 350 ft-tal olcsóbb volt a bolti árnál, és már másnap ingyen kihozták (Miskolcon!). Le a kalappal.

  3. Az egész pénzügyi háttere: ha egy könyvet a kiadó odaad terjesztésre, akkor a terjesztő nagyker árrése kb. 50%. Azaz amikor te postaköltséggel a kiadótól ugyanannyiért kapsz egy könyvet, mintha boltban vennéd, akkor - a mai árak mellett - általában több pénz marad a kiadó zsebében. Ez mondjuk nem baj, de jó, ha tudjuk.

  4. Tewe: Néha már egynél is. A Pelevin köteten ötven forintnál többet nem “buktam”, az meg az a kétdeci benzin, amivel kigurulok a könyvesboltig (vagy amivel kigurít a dkv/mvk).

    Konrád: Köszönet a magyarázatért. A terjesztés gyanús volt, elég sok szó esett róla annó a silent library vitájában is, de így számokkal jobban néz ki. Pláne, hogy win-win szituációnak érzem.

Comments are closed.