Figyelem meg elvonódás

Annyi szó esik arról, hogy az OS X mennyire el tudja vonni a szerencsétlen felhasználó figyelmét, ezzel károsítva a produktivitását és megtörve a kreatív folyamot, hogy már-már hajlamos vagyok komolyan venni. Már a téma jogosultságát. Csak ma, minimális neten töltött idővel, két olyan postba ütköztem bele, amik azt feszegetik, hogyan lehetne distraction-free-vé változtatni az OS X-et.

Az első, a Hawk Wings-é, teljesen rendben van. Ellátják az olvasót két bookmarklettel, amivel a figyelem elkalandozásának esélyét a legkisebbre csökkentve tekinthetik meg Gmail fiókjukat és GCal naptárjukat.

A másodikat viszont nem tudom hová tenni. A Subtraction-ön jelent meg Blockwriter néven, és egy olyan szövegszerkesztőt álmodik meg a szerző, ami pontosan annyit tud mint egy írógép. Nincs visszatörlés, csak kiikszelés/kihúzás, nincs kopi, nincs pészt, nincsen feleségem jó, de csuhajja, úgy általában semmi. Teljes képernyőn fut, kiöli a rendszerhangokat, a figyelmeztetéseket, stb. És így persze segít kreatív lenni.

Ezt a második ötletet szépen szétszedi Giles Turnbull a MacDevCenteren - onnan jutottam a Subtraction-re - de az ő írása sem tudja feledtetni a Blockwriter post alatt olvasott helyeslő kommentek tömegét. Komoly kérdésként él bennem, hogy egyszerűbb-e distraction-free eszközöket használni, mint kikapcsolni a mailklienst/messengert/feedolvasót, és fókuszálni a feladatra. Zárójel: Ez vajon megy a windows és a linux/bsd tematikájú weben is, vagy csak a mac/osx/gtd emberek kattantak így rá?

3 Replies to “Figyelem meg elvonódás”

  1. Szerintem a distraction-free környezet valóban nagyon meg tudja növelni a produktivitást. Nekem egy eszközöm van erre (win alatt), külső monitort is használok a laptopomon, ami a rendes kijelzőhöz képest kicsit balra van. Amivel éppen dolgozom, az a laptop képernyőjén van, a distraction-like cuccok (IM, progressbar-ok, ftp, minden, amire várni kell vagy váratlanul jelent akciót) meg a külső monitoron oldalt.

  2. Hasonlóan eszpee-hez két desktop van, az egyiken gmail (meglepően jól lehet használni napi munkában), bloglines (lecseréltem az akregatort, mert mindig el kellett olvasni a beeső híreket). A másikon meg dolgozok. Levelet/feed-et akkor olvasok, amikor eszembe jut, így már tudok dolgozni. Egyébként SUSE10 + KDE 3.5.

  3. Akkor a rövid válasz az igen. Több monitor (és extended desktop mode) nem lévén, virtuális asztalokkal már próbáltam elválasztani a feladataimat. Egy asztalon IM, mail, böngésző, feedolvasó, a másikon ftp, torrent, a harmadikon meg a szövegszerkesztőm/texteditorom, amiben dolgozom. Ezeket bőven el tudom fogadni, mert tényleg célszerűek. (Még akkor is, ha a mailt kiölni egyszerűbb általában.)

    Az eggyel distraction-free-bb környezet kialakítása fekete háttérrel, ikonok nélkül, és a szöveg “írt jellegét megőrizve” az, amit igazából nem tudok hová tenni.

Comments are closed.