Get a Mac?!

Kétség nem fér hozzá, jópofák lettek az új Get a Mac kampány reklámfilmjei. Lesznek belőle persze tisztességes flamewar-ok. A windows tábor elmondja majd, hogy azért olyan gyakran nem fagy az az XP. Erre a mac tábor - különösen a 3.11 óta pécét nem látott kemény mag - kétségbe vonja az igazukat, a háttérben pedig csendesen nyergelnek az apokalipszis lovasai.

No de volt már ilyen, lesz is, nincs min meglepődni. Ami viszont okozhat akár kellemetlen meglepetést is, hogy a pécék ellen - valójában inkább pécéket piszkáló - felhozott érvek egyike a vírusok megléte. Az elmúlt hónapokban viszont voltak már olyan proof-of-concept kódok, amelyek megpróbálták felhívni a figyelmet, hogy a ‘macre nem lehet vírust írni’ legenda veszélyes is lehet. Ha másért nem, mert sikerült kiölni a vírusok elleni védekezés attitűdjét a felhasználókból. Pedig buta, tájékozatlan, fáradt júzer minden platformon van, ráadásul a szék és a billentyűzet közé eső problémaforrásokat még patchelni se lehet.

Update (05.02)

Hiú ember vagyok, szeretem, ha egyetértenek velem. Az Ars Technicás John Siracusa is a Viruses reklámba akad bele, igaz egészen más indokkal.

8 Replies to “Get a Mac?!”

 1. Természetesen nem. Ennek ellenére nem arról szólnak, hogy a Red Hat linuxot vagy Desktop BSD-t futtató pécék gyakran fagynak.

 2. nap mint nap a monitor előtt verem a nyálam (és nem csak szövegszerkesztek, hanem alkalmanként képhegesztés, dvd authoring, + gémerkedés is bejáccik. sima sp2-es xp-vel (automat. frissítés letiltva, nem mert warez, hanem mert nem bízom benne, annál inkább a nod + outpost + firefox hármasban. + még 2-3 regcleaner/rendszerfarbantartó stb. jellegű progi meg egy alkalmankénti c meghajtó klónozás/tükrözés a bittonság végett, ha elbarmolnék valamit esetleg a kísérletezgetéssel. nem gémes, hanem hirtelenhalálos fagyással idejét sem tudom mikor találkoztam, gémesből is tán 2 alkalommal kellett reset gombhoz nyúlni, akkor mert a játék volt bugos. az ófisz szeret még összeomlani, pontosabban a 2002-es word. de az Ooo óta nemigen használom, csak access-re. lehet, h kakaóbiztos szg. van, de hülyebiztos nem létezik. csak sajnos van olyan oprendszer ami több törődést és még több segédprogramot kíván (amit ha hozzáteszünk a pc meg az win oprendszer árához simán megkapjuk a ledrágázott mac-et). cserébe amit kapunk elterjedt, felhasználóbarát és gyakorlatilag szinte szenvedés nélkül kattintgatva free vagy shareware programokkal bármit meg lehet csinálni rajta egy jobb vasat tolva alá.

 3. Nekem tetszenek ezek a reklámok. Szerintem ez egy jó ötlet és jó stratégia. Megnéztem a vírusos reklámot és szerintem semmi gond nincs vele. Tény, hogy Macre is vannak vírusok (sőt Linuxra is), de Windowsra sok nagyságrenddel több van. Ez mondjuk főként azért van mert ez a legelterjedtebb. Ennek ellenére a reklám szerintem jogos, hiszen az én meglátásom szerint a MacOS felépítése biztonságosabbnak tekinthető, mint a Windowsé (… és sok esetben mondjuk nem az Apple érdeme hanem a Microsoft hanyagsága).

  (Érdekes megnézni, hogy a reklámba senki nem mondja azt, hogy nincsenek vírusok macre… inkább csak érezteti, hogy macen ez nem jelent akkora gyakorlati problémát…)

  Tény mondjuk hogy az “XP kevesebbet fagy le” egy elég relatív állítás. Win98-hoz képest keveset fagy le, de mondjuk egy Linuxhoz képest sokat…

  (érdekes módon ennek szintén ugyanaz a felépítésbeli koncepció az oka, mint ami a vírusokat olyan nagy problémává teszi.)

 4. Szerencsés vagyok, nagyjából ugyanazt szeretném válaszolni mindkettőtöknek, nem kell kétszer gépelni. ;)

  (Azon túl, hogy a reklámok nekem is tetszenek. Ötletes ez a standup comedy jelleg.)

  Az a különbség egy átlag win és egy átlag os x felhasználó között, hogy a windowsos arc tudja mi az a vírus, a maces viszont “tudja”, hogy az os x sérthetetlen. Legszebb példája ennek az első os x vírusnak kikiáltott Oompa-Loompa (vagy Leap.A) úgy terjedt, hogy a gyanútlan felhasználók elindítottak egy képnek/tömörített állománynak álcázott - kicserélték az ikonját - futtatható állományt. Nem volt igazi vírus, de lett volna fogaknak csikorgatása, ha nem proof-of-concept kód van benne, hanem mondjuk egy sudo rm -rf.

  Nem a rendszer hibáitól félek igazán - persze vannak azok is, pár olyan is, amit évek óta nem javítanak - hanem a felhasználók “hiányos” tudatosságától. Mert ha egyszer készül valami tényleg káros cucc, akkor az úgy terjed el, mint a futótűz. Még mindig nem tartom jónak a sebezhetetlen vagyok attitűd erősítését.

  (Erre mondta Rémszem Mordon a Potterben, hogy állandó éberség. Azaz non-admin és a józan paraszti ész használata.)

 5. A reklámok szerintem is nagyon jók. Viccesek. Windows-zal nekem egyetlen problémám a rengeteget hirdetett felhasználóbarátság. Szerintem nem az. Azzá lehet tenni, de nem annyira egyszerű a dolog. Egy programokkal teletűzdelt windows nagyon jó oprendszer.

  Ha azonban összehasonlítok egy default install xp-t, meg egy osx-et, akkor igencsak az utóbbi felé billen a mérleg nyelve.

  Linuxok esetében is 1 órás installálás után office, stb. a gépen. Majd, ha ezeket tudja a win, akkor nevezem felhasználóbarátnak. :-) Addig megmarad egy jó kis oprendszernek, amiből kis energiabefektetéssel jó oprendszert lehet csinálni.

 6. Persze, hogy billen Kobak. Főleg mert az app bundle miatt (NeXT örökség, ha nem tévedek) marhára egyszerű “telepíteni” a hiányzó cuccokat. Így az OS install után fél órával van böngészőm a Safari helyett, chatkliens az iChat helyett, meg a szokásos growl, qs, szövegszerkesztők is a helyükön vannak. Végülis, tényleg felhasználóbarátság. :)

Comments are closed.