Kollaborativitás és konferenciablog

Konferenciablogolásról beszélgettem Gerivel valamikor a webkettő szimpózium szünetében, és azt a nagyon érdekeset mondta, hogy igazán erős postokat szerinte úgy lehetne írni a témában, ha legalább két blogger dolgozna össze.. Egy írná a vázlatot, a másik keresne linket, ellenőrizné az adatokat, fogalmazná meg a véleményét satöbbi, és az unalom elkerülése végett időnként/postonként cserélnének. Az a tegnapi tudósításra rákattintva egyből látszik, hogy mi - előzetes megbeszélés híján - nem így csináltuk, de az ötlet érdemes az átgondolásra.

Az első kérdés, amit eszembe jutott az ötlet kapcsán, az eszköz kérdése volt. Vagy valamelyik WWDC-ről vagy a Les Blogs-ról szóló beszámolóban olvastam, hogy a négy-öt maces összehajol módszerrel egy megosztott SubEthaEdit dokumentumba jegyzetelt. (Hasonló windowsos eszközt nem ismerek, remélem ti tudtok, és meg is mondjátok kommentben.) Ezzel a megoldással - közös jegyzetelés kollaboratív szerkesztőben - platformon belül maradva nincsenek is problémák. Bonyolultabb a helyzet, ha platformok között akarjuk megvalósítani a fent leírt együttműködést. Böngésző-mint-platform ide vagy oda, nem hiszem, hogy a Writely elősegíti az olyan sebességű együttműködést (valósidejű kollaboráció, jó lesz buzzwordnek?), ami egy ilyen jegyzet készítéséshez szükséges, pláne ha kettőnél több felhasználó szerkeszti. Ha nem képes, úgy marad a Tóth Benedek által javasolt megosztott mappában lévő fájlok közös szerkesztgetése, amivel bekerül a képbe az ‘én látom a te megosztásodat, te látod az én megosztásomat?’ problémakör is. Ki kéne kísérletezni a módszert a következő alkalomra. Ötletek?

8 Replies to “Kollaborativitás és konferenciablog”

 1. Kent… Előbb google, aztán írj:)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Collaborative_real-time_editing

  ezt így google az open source collaborative editor kifejezésre kidobja

  Itt egy index cikk az egyikről:

  http://index.hu/tech/szoftver/moon050128/

  Mondjuk én először ezt kerestem jó ideig, mert emlékeztem, hogy olvastam, a Sub Etha Edit csak amolyan hype-szinten maradt meg nálam, hogy az vmi, amit nagyon nyomattak egyszer :)

  Én vmi online konferencián gondolkodom mostanság, bár szerencsére a lényeget ebből is megkaptam 10k befizetése nélkül (jó, tudom, TóthBenedek is:)))))))

 2. Valójában nem kerültünk közelebb a probléma megoldásához, és az sem biztató, hogy a wikipéda segítségül hívásán túl vagyunk.

  Az elképzelt tökéletes megoldásnak valósidejűnek kéne lennie (Writely és társaival szembeni kételyemet lásd fent), és platformfüggetlennek. Innentől válogathatunk az ACE és a Gobby között, ha feltételezzük, hogy a közreműködők nem terminálbajnokok. Rövid mérlegelés (nem akarok darwinportsot telepíteni) marad az ACE, de az se igazán fájdalommentesen telepíthető windowsos gépre.

  Egy megoldásnak persze jó, de nem királyi útja ez a közös munkának, úgy érzem. Bé terv, persze SubEtha, és csak macjúzerek jegyzetelnek, de ez olyan kis kirekesztő.

 3. Ebben az esetben mondjuk nem ez lenne az ideális megoldás… van egy ötletem (bár elég nyilvánvaló… tuti más már csinált ilyet csak kevés esetben használható) ami “forradalmasítja a blogot”: A lényeg, hogy bevezetünk még egy “kategória” szintet. Azaz a blog-post tulajdonképpen egy másik “miniblog” lenne, amiben mindenki megírhatná szinte egészen “chatszerűen” a történéseket és a többiek reagálhatnának rá (esetleg hierarchikus formában jelenne meg?) az olvasó pedig kommentezhetne mindenhova…

  Mivel ez kicsit zavarosnak tűnik egy példa: Van egy konferenciablog. Ezen belül valaki csinál egy postot (pl: CC előadás) Ez magában szinte semmi nem lenne. (kb. egy üres cím) Viszont ezt is szinte blogszerűen többen is írhatnák ami kb. úgy néz ki mintha az ember mindig csak beleszerkesztene az elejére. (vö.: Bpcity tudósítása a konferenciáról.) De az információk természetesen a (nagy) poston belül egyenként is blogszerűen viselkednek, azaz az egyes “pici bejegyzésekhez” is lehetne kommentezni meg a “témához” is.

  Milyen durva… hallottátok? Valaki csak úgy, fizetés nélkül bement… Az összes magyar konferenciaszervező feketelistára fog tenni :D (Csak hogy a magam igazát és minden meglévő maradék becsületemet védjem: az utolsó néhány óra kedvéért csak nem fogom a teljes árat kifizetni…)

 4. Legyen nagy wiki. Mindenki azt szerkeszti. Lehet rá bétaméterrel szavazni és ha eléri a szintet, mehet ki a blogba. :)

 5. Ki kell próbálni majd jól. :) Még mindig a szoftveres megoldás a kedvencem, csak össze kell lőni. Még a zeroconf hálózat se működik mindig úgy - pl. most a webkettőn Spin Doctor és köztem a bonjour - ahogy kéne, nemhogy a net.

 6. Benedek: Ezzel a blogos jelleg (tán még a chates is) kétségkívül erősödne. Viszont a szöveg az ilyen szerkesztéstől hajlamos szétesni. Darthwalk ezt úgy oldotta meg, hogy írt később egy összefoglalót, ami különben tartalom/hossz arányban messze a legjobb lett.

 7. esetleg bátor windows programozó, aki portolná a SubEthát? :) (télleg nem létezik cross-platform kollaboratív szövegszerkesztő kütyü? most egy részről a mac-es gőg van bennem, hogy “na persze, összes jó programot mac-re találják ki”, másrészt várom már, mikor koppintja már tovább valaki okos brigád, Bonjour/Rendezvous/ZeroConf már van Linuxra és Windowsra is, annyira bonyolult ez se lehet. Ezek szerint igény nem volna?)

  Amúgy ez a bloggolósdi se volt a legjobb, főleg, hogy sokan sokfele írtatok. Legközelebb egy közös oldalt kéne csinálni, valami semleges, demilitarizált övezetben (senem blogter, senem blog.hu, senem freeblog, senem semmi fennhatóság alatt levő oldalról), indexes, blogteres, blog.hu-s, mindenki together in harmony írhat bele. Hogy ne folyjék szét…

  Gazs két centjét hallottátok (bbbáár, már azzal, hogy erre itt reagálunk, ahelyett, hogy visszavinnénk hivatalos oldalakra…)

 8. Megfordítom a kérdést, hogyhogy nincs MoonEdit macre? :)

  Különben az Aadaam által linkelt WP oldalon van olyan, ami a leírás szerint hajlandó működni miután telepítettél Bonjour for Windowst. Csak az ilyen telepíts még ezt meg azt megoldásokat nem feltétlenül szeretem. Legközelebb élőben azért kipróbálhatjuk, csak találjunk vállalkozó windowsos kolegákat.

  A konferenciablogok egyesítésére jó lett volna valami zin.hu jellegű megoldás rss alapon. Ahhoz viszont szerintem minden fél ragaszkodott volna, hogy a saját lapján is elérhető legyen a konferenciablog saját szerzői által írt fele. Szerencsére ilyesmivel nem kellett törődnöm, én csak írtam, a lövészárokbeli munkát meghagytam másnak. :) (Poénon túl, nem volt lövészárok. Dicséretes.)

Comments are closed.