Kommunitik

(hír via PAStheLoD)

A mi webkettőnk működésének igazán szép példáját produkálták a felhasználók múlt héten. A mese azzal kezdődött, hogy a szpemmerek DDoS-olni kezdték az izraeli Blue Security antispam cég weboldalát. Tették mindezt azért, mert nem tartották fair taktikának, hogy a Blue Security által kifejlesztett ingyenes Blue Frog kliensprogram a szpemek szponzorait “zaklatja”. A BS vonatkozó oldala szerint kliens először a szpemmert kéri fel emailben, hogy ne küldjön több reklámot, ha ez hatástalan úgy a reklámozott oldalon tölt ki leiratkozási kérelmet és értesíti a visszaélésről az oldal szolgáltatóját is.

Miután a BS oldala elérhetetlenné vált, a domaint átirányították a Sixapart Typepadjén hostolt vállalati blogra. Ennek következtében hamarosan leszakadt a netről a blogs.com, livejournal.com, typepad.com és úgy általában a Sixapart hálózata. A hirtelen támadás nem tette maradéktalanul boldoggá a felhasználókat, az eseményeket utólag elemző - Typepad felé elfogult - QDN post alatt több szóváltás található arról, mennyire nem volt szerencsés a Blue Security lépése.

A Sixapart közösséggel ellentétben a Digg felhasználói magukénak érezték az ügyet, ezért elkezdték szpemelni a szpemmerek message boardját. Valamelyikük még egy képet is belinkelt a hubblesite.org-ról (18000*18000px, 24MB), meglepve az óvatlan kattingatókat.

Ami igazán szép az ügyben, hogy közösségek harcolnak. BS tagok a szpemek és szpemmerek ellen lépnek fel, a sixapart felhasználó a BS ellen berzenkednek, a diggerek a szpemmerek ellen vonulnak, kialakulnak a kis helyi keresztes hadjáratok.

Vonatkozó irodalom:

6 Replies to “Kommunitik”

  1. Kicsi ‘o’ -val írom, de ez irreleváns, ami fontosabb, hogy feltetted-e a KékBrekkencset? :) Igaz még nem teljesen heverte ki a dolgot a Béka :]

  2. Javítottam, mert miért is ne. Most elvben helyükön vannak a nagybetűk.

    Egyelőre nem raktam fel, mert a download oldaluk még le volt robbanva, nem tudtam megnézni, hogy az other systems alatt mit lehet találni. Ha van Camino vagy Mail.app kieg, akkor megnézem.

  3. wow.

    az volna a szép fordulat, ha dikerülne, hogy a BS mögött a valami szerzői jogi kartell vagy mondjuk az MS áll. imidzsjavítás, lassú, természetesnek ható infoszivárogtatás, ahogy kell. vagy csak én parázok a BS rövidítéstől?:)

  4. Szerintem csak te parázol. Bár tényleg vicces lenne. El tudok még képzelni egy a háttérben a google áll és el akarja pusztítani a typepadet összeesküvés-elméletet, ha nagyon eleresztem magam. :D

  5. Áh jut eszembe, Mac -ra nem jó, kár.. viszont szerintem majd csak előjönnek egy uni. binárissal, nemde? :) És köszi a javítást.

  6. Az unibin még kevés a boldogsághoz, az csak ppc és intel osx-en megy natívan, a windowsos binárisokkal nem kompatibilis. Marad a Firefox extension használata, csak nem igazán szeretem azt a böngészőt.

Comments are closed.