Már csak 94 évünk van a 21. századból

(…) Ha ezelőtt hatvan évvel azt kérdezték tőlem, vagy én másoktól, hogy soroljon fel néhány költőt, akik túlélik a 20. századot, 10-15 névig meg sem lehetett állni. Most meg? Szíveskedjék nekem mondani olyan költőt, akik biztos túlélik ezt a századot! Ugye, hogy nem tud? (forrás: hvg.hu - Interjú Faludy Györggyel)

Kedves György bácsi, 2006-ot írunk. Pont száz éve jelent meg Ady Új versekje.  Majd azt követően szép lassan azok a további művek, amelyeket a huszadik század időtálló klasszikusainak - tudom, kánon - tekintünk. Még van 94 évünk, ne siessünk a temetéssel.

Az interjú további része is lelkes kultúratemetés, érdemes megfigyelni, milyen ügyesen siratja el az újságíró is a jövőt. Összhang, kérem.

6 Replies to “Már csak 94 évünk van a 21. századból”

 1. faludy…. beh, kár érte, de olvasni se kell, hogy tudható legyen, hülyeségeket beszél. megél belőle. neki ez jó. nekünk meg… mindegy.

 2. fél az újtól, mert ismeretlen számára. a jövőben nem látja meg a már tovaszált idő folytatását, tehát siratja, amit megszokott, megismert.. sokan vannak így :|

  Plusz manapság szerintem nincs olyan költőnk, mint Ady vagy J.A. vagy … bárki volt. Illetve akkoriban azért valamennyire az újságírás meg a költészet karöltve jártak, de legalább is az újságok írtak a költőkről, szidták őket, vagy valami. :) Most meg többnyire a halott költőkről írnak az újságok. Egyetlen egy mai “meg-nem-értett-zseniről” se tudok. A nyomtatott és az onlány médiában sem találkoztam még utalással se kortárs költőkre. Valószínűleg az is közrejátszhat ebben, hogy a digg.com-ra kevés magyar költőóriást posztolnak, de akkor is :)

 3. Így hirtelen kettő írás jutott eszembe ugyanonnan (mindkettőhöz ingyenes regisztráció kell, mert a hvg.hu ilyen egypontnullás). Az egyik egy Karafiáth portré a másik meg egy interjú Varró Danival. De különben ha kispróza, akkor van Cserna-Szabó Andrásunk (egy novella még csak nem is a legjobb) vagy Haklik Norbertünk (tőle sehun semmi a neten). Ezek csak ilyen ex-has példák azok közül, akiket olvasok, vagy akiről határozott véleményem van.

  De ha nagyon meg nem értettek akarunk lenni - bár szerintem ez tipikusan romantikus kép, a posztmodern közelebb pozicionálja magát a populáris kultúrához - akkor ott a +i az index 404 oldalán, vagy a közepesen olvashatatlan (de egyéként érdekes) 1 link.

  Újságírás és költészet, na ez persze igaz. Ennek megfelelően a századfordulós kismesterekről nem is beszélünk, pedig…

 4. én találkoztam már jó írásokkal (nem feltétlen “agyondíjazott” vagy “agyonmegnemértettezett” költőktől-íróktól) pl. a szépirodalmi figyelőben. illetve volt az elte művek nevezetű rendezvény tavaly ősszel (vagy mikor) ahol zenés-vetítős környezetben (talán ez is egy jó “kiút”) hangzottak el eltés diákok válogatott versei. gépész bettit mindenkinek ajánlom! :)

  szegény faludy meg már csak a playboyba tud publikálni, a husztlerben meg. hahaha.

  a költészetre régen énekeltek, táncoltak, meg gondolkodtak. (balassi volt pl. az egyik első bootleg/mashup király.)

  operához, filmhez, színházhoz, stb-hez (kövezzetek meg de akkor is ez van) látszólag elég kiöltözni és beülni rá. és az emberek szeretik a látszatot. a tv előtt is kiválóan lehet bambulni. ezek persze csak lehetőségek, amiket sokan választanak. az olvasás ennél nagyobb “szenvedés” marad mindörökké.

 5. Zárójel: ha már mashupkirály Balassi, akkor azért Sebőt és a Kalákát is említsük meg. Például mert részegen jó a walesi bárdokat énekelni.

Comments are closed.