Ó azok az oroszok

Nemcsak a spájzban vannak jelen a derék oroszok, de a könyvespolcon, újságban, mozivásznon monitoron is. Mostanra megérdemeltek legalább egy-egy mondatot.

  • Határozottan úgy rémlett, hogy lelkendeztem már a Nochnoy Dozor-ról (Éjjjeli őrjárat), az orosz Timur Bekambetov remek dark urban fantasy filmjéről, de kiderült, hogy csak akartam írni. Pedig már elérhető (értsd: letölthető, nem találtam információt a magyar bemutatóról) a film Dnevnoy dozor (Nappali őrség) című folytatása is. Van benne minden, ami egy igazán jó, szórakoztatni vágyó filmhez kell: napjaink Moszkvája, a Fény és Sötétség örök harca, mágia, zúzós soundtrack, száguldás sárga Zillel és persze remek karakterek. Külön kiemelendő Zavulon, a Sötét oldal káeurópai maffiózó küllemű vezére, aki az általam látott legemberibb filmes gonosz. (Persze nem elhanyagolandóak a többször megénekelt gyönyörű orosz nők sem.) Meggyőződésem, hogy orosz nyelven az igazi, kellenek az oroszos recsegés a szövegbe a teljes hatás eléréséhez.
  • Borisz Akunyin krimisorozatának harmadik kötetéről - Leviatán - már nem tudok ennyi jót mondani. Tisztes iparosmunka, az író jól kezeli a krimi hagyományait, látványosan tartja be vagy éppen szegi meg őket, játszik a műfajjal. De ezzel a végére is értünk, maga a történet nem nagy szám - pláne az Azazelhez vagy A török cselhez mérve - és a karakterek is hajlamosak sablonosak lenni. Pedig ez a két jellemző menthetne meg egy olyan krimit, ahol esélyünk sincs kinyomozni, ki a tettes. Leárazáson, könyvvásáron érdemes rá beruházni, ha másért nem, hogy teljes legyen a sorozat, de felesleges érte törni magát az embernek. (Egy egészen más vélemény a könyvről Manonegra tollából, aki ráadásul naprakészebb is nálam.)
  • Végül pedig cikk Pelevin - aki tudja, kit kell megölnöm a Generation P egy példányáért, az írjon a könyvért_ölök@worldshots.hu-ra, hiánycikk az összes antikváriumban - kapcsán az orosz prózáról a Nol.hu-n: Ki az orosz próza ezredese?
  • +1 - Szerencsétlen Akunyin megérdemelt volna egy külön postot lassan, de: a Nappali őrjáratról kerestem infót, így botlottam bele a magyar.film.hu orosz filmgyártással foglalkozó cikkébe. A cikk kitér az Éjjeli őrjárat sikerére, de ami lényegesebb emleget egy készülő Turetski Gambit című filmet is, ami Fandorin sorozat második kötetéből készült. Legalábbis ellentmondásos véleményeket lehet olvasni róla az imdb fórumain, nincs mese, le kell tölteni.

5 Replies to “Ó azok az oroszok”

  1. Pelevint olvasva az az érzésem támadt, hogy a ruszkik teljesen szétzuhantak a váltás hatására. A kommunista világkép utáni űrt, mintha nem tudnák normálisan feltölteni, túlzottan érdekes gondolatokkal, összeesküvés elméletek tucatjait produkálja Pelevin is. Azaz érdekes, de nem világszinten, hanem egy fontos régió posztdepressziós állapotának lenyomata.

    Ez azért lehet mert náluk ez az államszoci kísérlet hosszabb ideig tartott, illetve a világ tetjén eltöltött kellemes és biztos eszetendők után maradt valami birodalmi romantika, amit most egy nagyon erős, korai szabad piaci kapitalizmus váltott fel teljes szadizmusával, vezér-patrónus rendeszereivel, szociális védőháló nélkül. Ez pedig pofára ejtette a legtöbbeket, bár kezd erőre kapni a középréteg is. Egyikük már könyvet is írt.

  2. Ennyire egyértelműen nem feleltetném meg az irodalmat és az életet/történelmet. Túl egyszerű a megállapítás, hogy a szovjetrendszerben szerzett beidegződések plusz vadkapitalizmus szimulakruma a Gen. P. jelenje. Részben viszont igaz (és jókat lehet felette vitázni).

Comments are closed.