Tartalom a népnek

Kénytelen leszek beállni a sorba (1, 2), és fényezni egy kicsit az indexes Szabó Gergőt. Tulajdonképpen vett indoklásra sincs szükség, nézzünk meg két index tech cikket.

Egy igazán szembetűnő különbség van: míg Magyarósi magát linkeli, addig Szabó Gergő külső forrásokat és az ismertetett szolgáltatásokat. Több fényezés ugye nem kell?

12 Replies to “Tartalom a népnek”

 1. Szerintem ez a témából adódik inkább. A webkettőről nem lehet úgy írni, hogy az ember ne linkelne kifelé mindenfélét, amiről beszél. A MacBook viszont egy konkrét termék, itt nincs mit magyarázni.

 2. Nem értünk egyet teljesen. Linkelés szempontjából tényleg hálásabb a webkettő, de a macbook cikkben is el lehet beleférne pár utalás nem indexes/Magyarósi cikkre. (Legalább a tech specs-re.)

  Például azért, mert a 13”-os Macbookkal az Apple teljesen átszabta a hordozható gépeinek palettáját. És talán még az is beleférne, hogy ez ugyanúgy “béta hardver”, mint a MBP, ami csak a Rev. D alaplapokkal kezd elviselhetővé válni.

 3. tessék már megfigyelni m-et. a beszmac-en volt vita arról, amit és ahogy ír - erre mi volt a válasza? de hát ő úúúújsáááágííííróóóó! vegyük mi ezt komolyan, mert ő az. mikor kérdeztem, mi a muosz kártyájának a száma, mellébeszélt. ami a cikkeket illeti: az index egy bulvárlap, ez van. m ennyit tud kihozni. és amiket ír, MIND rendre más fórumokon már előtte megjelenik, azaz úgy ír, hogy szemlézi magának a fórumokat és az ottani postokból gyúr cikket.

 4. ez a macbook-os cikk mitől újságírás. nem vagyok humán embrió, de valahogy a száraz tényközlés nem nevezhető újságírásnak. ezt akár győzike is meg tudta volna írni egy jó szótárral, kalmár-kereskedő ismerőssel

 5. zsoltu: Szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy az újságíróság a múosz kártyaszám és az írni tudás erősen összefüggene. Azt az írást főleg online szövegként nem tartom jónak.

  sala: Nem véleménycikk, ez lehet, ami zavar. Egyébiránt néha tudnék örülni, ha csak száraz tényközlés történne. :)

 6. kelt, egy kezem néhány ujja is elég megszámolni, hogy hány olyan ember van, aki netes újságnál dolgozik és tud írni. szóval lehetsz szkeptikus, de muosz tagságot nem dobálnak az emberek után a sarki közért előtti kisjátszón. az online szöveg és a nem online szöveg között lényegi különbség abban van, hogy az egyikben használsz hiperhivatkozásokat, a másikban nem. de egy cikknek linkek nélkül is meg kell állnia a lábán. nem az az újságírás, hogy lapáttal összehányok valamit, jó sok hivatkozással, trendi bazmegekkel és egyéb szlenggel és kész. az újságírás is szakma és elég szomorú, hogy ebből a neten még ma is, 2006-ban a gonzo az, ami egyedül működik.

  és akkor a tények. a hazai apple képviselet komoly lemaradásban van szinte bármely külföldi apple képviselettel szemben, köszönhetően annak, hogy a tulajdonosok úgy adják-veszik az apple cuccokat, mint a bosnyák nagybanin a krumplit. ezért nem könnyű biztos, hogy a termékkel valóban találkozzanak időben az urak. na oké, nem találkozott vele, na de akkor miféle tényeket közöl, ha nem sajátot? ha csak egy külföldi cikk risszrossz fordítása, akkor minek? ettől a helyzettől függetlenül LEHET úgy írni egy dologról, hogy mégis érdekes legyen - csak kell tudni megfelelően írni, és kell rendelkezni bizonyos emóciókkal, amik át tudják venni a tények helyét, ha már nincs termék a kézben. hmmm?

 7. Online szöveg: Valóban meg kell állnia link nélküli szövegként is, viszont ez szerintem csak a minimális feltétel. Ezen túl illene tartalmaznia olyan linkeket, amin az olvasó tovább tud haladni. A trendi bazmegektől és szlengtől hajlandó vagyok eltekinteni.

  Magyar Apple: Igen, az istennek vagyunk a háta mögött, ráadásul egy libanoni tulajdonú holding egyik apple gépekkel is foglalkozó cégének vonzáskörzetében. Ne ragozzuk tovább, mert még szóbahoznám, hogy van egy talicskára való hangos fanatikusunk is. Abban teljesen egyetértünk, hogy így is lehetne írni az apple termékekről, csak annak valahogyan többnek kéne lennie, mint a Tech Specs lap részleges “megcikkesítése”.

 8. (mellesleg ha kész lesz a blogom új motorja és végre a zsoltu.hu megfelelő részébe be lesz téve, majd linkellek, mert jó az oldal.)

  kell-e többet mondani annál, hogy a muosz online szakosztálya megszűnte magát, szóval azt gondolom, hogy a kis ország szindróma érdekes mód itt nálunk sokkal nagyobb pocsolyát tart fenn, mint mondjuk a nálunk lényegileg kisebb hollandiában.

 9. zsoltu, Kelt: a magyar apple-rol (ez mar eleve hulyeseg ilyet emlegetni mert nincs ilyen :D) tudnek mondani dolgokat, de inkabb nem teszem. Viszont olvassatok el Bojar Gabor konyvet a Graphisoft (es ugye az elso hazai almakepviselet, azt adtak el a libanoninak) torteneterol, egyreszt mert jo konyv jo cegrol, masreszt van benne jopar erdekes dolog a hazai apple kepviselesrol :)

  (hollandiarol meg annyit,hogy lelekszam alapjan annyira mar nem kicsi)

 10. zsoltu: (köszönöm. milyen motor alá költözöl?)

  Ezzel az online szakosztály hírrel találkoztam már, azt hiszem. Sebaj, még két hét, és megtudjuk, hogyan hat a blogolás az újságírásra. ;)

  neuromancer: A ‘magyar apple’-t könnyebb leírni, mint azt, hogy ‘a cég, amely Apple termékeket forgalmaz Magyarországon’-nál. Már Prince-nek sem jött be az ilyesmi. A könyvet felvettem a listámra.

 11. kelt: wordpress alá. pár nap és ha jól saccolom, kész a forma, aztán már csak át kell tölteni az adatbázisba a régieket. :) már csak.

  a magyar apple-cég aki forgalmaz dologról egész konkrétan azt gondolom, hogy mindenkinek jobb lenne, ha nem lenne magyarorzságon “apple” box mooving company. legalább nem áltatnánk magunkat semmivel. több szó nem kell rá: nézzétek az apple.hu oldalt. szánalmas. ennél tisztább képlet lenne, hogy ki kell menni osztrákiába gépért és kész. legalább nem lenne úgy csinálva, mintha. de ez is jellemző a magyar apple közösségre - ami igazából nincs is -, mint ahogy szinte minden magyar közösségre: nagy hang és lazázás a neten, az életben meg beszari pitizés.

 12. Ó a blogger-wp migrációt nagyon jól megcsinálták, teljesen felhasználóbarát. Azért a blogger sablont mentsd el indítás előtt.

  Ennyire nem vagyok negatív a magyar apple közösséggel kapcsolatban. Igaz éppen belefullad a macmail a détépés témákba, illetve a kívánt százaléknál több a fanatikus a fórumokon, viszont kezdenek lenni offline találkozók az almakörön kívül is. Az persze kérdés, hogy mikor nő meg annyira a tábor, hogy elkezd gondolkodni az érdekeiről és azoknak érvényesítéséről is. (Szervíz, árak, minden szokásos.)

Comments are closed.