A nagy bejelentések és az apple programok

John Gruber tegnap hosszasan írt arról, hogy miért lenne kockázatos az Apple-nek nyílt forrásúvá tenni az OS X részeként adott szoftvereket. Legérdekesebb érve az, ha a közösség által fontosnak tartott funkciókat csak úgy hozzá lehetne adni ezekhez a programokhoz - például tabes iChat - akkor nem ütnének akkorát, mikor hivatalosan is az OS részévé válnak.

Grubernek általában igaza szokott lenni, de most nagyon nem értek vele egyet. Ha egy funkció hiányzik az Apple szoftverből, akkor első körben keresek ingyenes, nyílt forrású alternatívát rá, ha nem járok sikerrel, szétnézek a kereskedelmi szoftverek közt. De semmiképpen nem várok arra, hogy majd egy-másfél év múlva hozzáadják a nekem hiányzó dolgokat. Kellett tabos IM kliens - Adium, hekkelhető böngésző - Camino, olyan editor, ami nem akarja megenni a gépet - Mellel, és így tovább. Ahhoz pedig nagyon lökés kell, hogy a kialakult munkamódszereimet otthagyjam és visszaváltsak a régi szoftverre, csak azért mert az is megtanulta, amit évek óta tudnia kéne.

Ettől persze nem feltétlenül a nyílt forrásúvá tétel az ideális megoldás - igaz vannak mellette jó érvek -, de arról meg vagyok győződve, hogy a nagy fejlesztések köré szervezett szertartások szerencsétlen gyakorlat.

(a szerző egyébként is egészségtelennek tartja a túl sok birodalmi szoftver használatát)

7 Replies to “A nagy bejelentések és az apple programok”

 1. Hmm, szerintem nem: nem tudsz minoseget garantalni Open Source programok eseten, vagy csak iszonyat nehezen. Sok evet toltottem ilyen projectekben, a tervezes, minosegbiztositas mindig flame targya volt, hogy hogyan lehet, hogyan kell, hogyan kene megvalositani. Az Apple-nek az esetek tobbsegeben van egy konkret elkepzelese arrol, hogy ez a program hogy lesz szerves resze az ember eletenek, es iszonyat pontosan meg van tervezve.

  Jo, ujabban apple is bugzik rendesen (tudom, 10.3 elott meg egyenesen remalom volt), meg nehany otletuk az elb.ott/eroltetett kategoria (iTunes + video podcasting defaultban az Artwork boxban, szerintem a fejlesztocsapatnak megmondtak, marpedig egyutt lesz, es nem tudtak jobbat kitalalni sehogyse), de nezz meg egy gnome-ot…

  Az open source programok minosege - stabilitas, megtervezettseg - alulmarad a fizetett, agyonkepzett mernokokhoz kepest - legyen szo akar a Firefoxrol (mi a fenet keres a tab bezarasa gomb a tabtol 3 km-re az ablak szelen?), akar Adiumrol (performance.. ok is tudjak), es hat az OS X leginstabilabb resze az open source webkit talan.

  Szerintem a legtobb esetben a fofejlesztok nem akarnak a sok okostojastol hallani arrol, hogyan kene megirni, ezert inkabb csak olyan dolgok vannak kiadva forrasban, amit fogalomszinten egy ilyen okostojas ugyse ert meg alapbol - kernel, htmlwidget… Az open source programok fejleszteset 4-5 ember vegzi legtobbszor, a tobbi nezi, meg dumal rola… Nincs ezzel semmi baj egyebkent, ilyen az emberi hozzaallas, de profi termekhez jobban all a zart modell talan.

 2. Ha nem az open source, akkor marad az emberi kommunikáció. A zárt forrás és a “paranoid kommunikációs gyakorlat” (asszem Pilgrim kifejezése) együtt nagyon szerencsétlen.

  Az Apple az egy elképzelésével nagyon gyakran alálő az igényeknek, elvárásoknak. Vagy tényleg a nagyon buta, kevés igénnyel rendelkező júzerre terveznek. Nem tudom eldönteni. Abszolút bugosságnál többnyire a Mail.app imap kezelését szokták felemlegetni, de az iChat csoportos beszélgetés funkciójának igénytelensége miatt sokkal többet emlegettem a fejlesztőket és rokonságukat. Persze az Apple-nek vannak remek ötletei, de egyre inkább érezhező a korlátozás, amit az az egy megvalósított elképzelés jelent. Az, hogy mostanában ráadásul bughalmokat adnak ki, nem sokat segít az ügyön.

  (A maces Firefox különben úgy katasztrófa, ahogy van. De ezt sokkal inkább a multiplatformságnak tudom be, mint az opensource fejlesztésnek. Túlzottan ugyanazt akarják minden platformon, figyelmen kívül hagyva, hogy mások a GUI-k. Az Adium meg minden hibája mellett is - igen, fagytam már bele beszélgetésbe úgy, hogy kétoldali adium restart kellett - jobb, mint az iChat.)

 3. lehet, hogy túl sok vas van egyszerre a tűzben és nagy a kör, amit körbeérve jutnak el egy-egy régebbi dolog fejlesztéséhez, nem tudom. nagy dolog volt a safari böngésző indítása, durr-dirr, minden - ma egy igen bepunnyadt projektet mutat, korántsem korszerű és nem is stabil. .mail app, nakérem, hogy még neve se legyen, az már szégyen - szóval 8-900 levél feletti mappánál rendre bír elszállni, volt, hogy komplett foldereim tűntek el szőr-szál. a thunderbird nehézkesebb, de legalább van benne pár olyan featúra, ami a mailból hiányzik. egyszerűen nem értem. miközben aperture szart kell tolni, mert az baromi fontos volt, hogy beinthessenek az adobe-nak. aki ezen gondolom jót kuncogott és hozta ki hamar a saját ingyenes félamatőröknek való szoftját. azt hiszem, hogy az apple egyszerre akar sok mindent, ami egymásnak ellentmond. és csak a felületen képesek megoldani a dolgokat, a mélyben nem. ha ma kérdez valaki, egyetlen érv még az osx, ami miatt macin vagyok és az, hogy én meg szoktam venni mindent, ami a munkához kell, így itt áll vagy egy millió forintnyi szoftver, kár volna értük, keresztupgrade-ért meg szemtelenül sokat kérnek. de amint fel lehet tenni az osx-et pécés cuccra, nem hiszem, hogy hezitálni fogok, mert ami apple szinten van, az már egy ideje nem más, mint parasztvakítás. és hogy a cuccaiknál egy év a gari, az meg szemtelen.

  a szoftokra: egy kérdés. van valami összegyűjtött hely az intelesre való holmikról?

 4. “nagy dolog volt a safari böngésző indítása, durr-dirr, minden - ma egy igen bepunnyadt projektet mutat, korántsem korszerű és nem is stabil”

  Zsoltu: hidd el, a Safari az egyik legkorszerubb bongeszo.

  (Pontosabban a 10.4-esben levo bongeszo)

  Csicsak vannak OmniBrowserben meg minden izeben, ha kell, hasznald azt.

  A Firefox nem css2-kompatibilis, es egy HAAAAAAATALMAS bughalmaz, nemcsak a platformfuggetlenseg miatt.

  Az opera9 meg szerintem megnezi elobb a domain-t, es ha az acid2 tesztrol van szo, akkor kirendereli, merthogy nem szabvanyos, az tuti.

  Az IE-t remelem nem kell megemlitenem… :)

  Udv: Aadaam - working in the web industry since 2000, started much before

  Bocsi:)

 5. A vicc, legutoljára nem a Safarival magával volt gond, hanem az ImageIO fektette meg az egészet bizonyos képeknél. Annó morogtam is miatta.

  Egyébként a Safariban ugyanaz a zártság (meg néhány hülye UI megoldás - például a bookmaark barról tab barra húzott bookmark nem megnyílik új tabban, hanem törlődik) zavar, amit mostanában annyira szeretnek felemlegetni.

 6. adam, csak 2000-től? kezdő. :D a safari korszerűségéhez el tudnék képzelni mondjuk pluginokat. meg azt, hogy ne botoljak egyre több olyan oldalba, ahol aztt olvashatom: ez az oldal túl jó a szafaládénak. az rss olvasója szép, de nekem nem áll kézre. mindazonáltal ha a firefox nem bugzana annyit, tartalmában több lenne, mint a safari. lehet én keresek rosszul a neten, de az apple cuccok (hard és szoft cuccok) olyanok, hogy ha neked is épp úgy jó, ahogy nekik, és ha nem is akarsz mást, akkor szuper. ha egy picit is finnya vagy, és mást is akarsz, akkor dacosan felhúzza az orrát és tojik rád. miközben nem mondható, hogy mindig a jó irányba megy. és lehet hogy én vagyok csak értetlen, de miért jó nekem, hogy külön van az addressbook, meg a kalendárium, meg a mail, amikor ezek jórészt együtt érnek valamit. és ha már rss, akkor nekem jobb lenne egy pluginként a mailban, mint így a safariban.

  de ez mindegy is. kikérem magamnak azt, hogy stabil bázisssal és géppel az airportom egyik órában teljes tökig megy, a másikban meg elveeszti a bázist. ha már.

  na, mikor jön már az a másik macska, az a leopárd vagy mi, hátha az már jó lesz.

  kelt, köszi a linkeket, ennél valóban tematikájában szűrtre lettem volna vevő, de ha ez van, ez van.

Comments are closed.