Állampolgári… webcomic

Shooting WarsA Boing Boing már a hét elején ajánlotta az iraki háborúról szóló - még pontosabban: az iraki háborúra rámesélt - Shooting Wars webcomicot. Nekik azért tetszett, mert lám, van aki ír Irakról, ráadásul képregényben, ilyen még nem volt. Kétségkívül emiatt is megragadható, de szerintem érdekesebb onnan vizsgálni, hogy a gonzó után most a citizen journalism is megkapja a saját képregényét.

Warren Ellis Transmetropolitanja - sosem írtam róla jó ajánlót, mert az endlessesek megtették helyettem - még papíron megjelenve énekelte meg Spider Jerusalem törvényenkívüli újságíró küzdelmeit a korrupt, hazug, (random jelző) politikusok, önjáró rendőrség és egyéb lények ellen. Tette mindezt egy bájos ultraliberális rémálmot képviselő távoli jövőbeli megalopoliszban. (vonatkozó wikipedia oldal) A Shooting Wars ezzel szemben a vérszagú közeljövőben, 2011-ben játszódik. Egy indimédia-közeli videóblogger élőben tölti fel a nagy cégek épp aktuális leleplezését a szerverére, mikor felrobban mellette egy Starbucks, a stream megy tovább, átveszik egy kereskedelmi csatorna is, és a civil újságíró ‘kolega’ hamarosan szerződéssel a zsebében indul tudósítani a világba.

A sztori eleje, a független blogger és a nagy cég tárgyalása, a háború kibontakozása nagyon jó. Kérdés, tudják-e hasonló minőségben folytatni a mesét. A jelenleg elérhető négy részt mindenképpen ajánlom.