Donationware

A Copyrightról írva Németh Ádám engem linkelve megemlíti, hogy az is működésképtelen, az emberek nem hajlandóak fizetni. Azt hiszem, ez a működésképtelenség bele van kódolva a donationware modellbe. Addig minden tiszta volt a felhasználónak, amíg használhatott kereskedelmi szoftvert, amit vagy ellopott vagy megvett, használhatott shareware-t, és használhatott freeware programokat. A kavar nem a donationware-rel kúszott be, volt már korábban is egy ideig teljes verziósként használató, de aztán (1) elbutuló, (2) használhatatlanná váló trialware programok. A becsületkassza jellegű appok az egésznek a végét képviselik.

Magam rendkívül utálom szortírozni az ‘x összeget illene adományozni’, az ‘ingyenes, de nem sértesz meg egy sörrevalóval’ és az ‘ingyenes, de tényleg’ programokat. (Főleg az elsőt és az utolsót.) Akkor már inkább legyen egy 10-15-20 dolláros ára az appnak, lehessen kipróbálni pár napig, hogy eldönthessem, szükségem van-e rá (most OmniOutlinert tesztelek), és hagyják békén a becsületem.

6 Replies to “Donationware”

 1. nem igazán tudok azonosulni a donationware problémáddal. ha akarod, fizetsz, ha nem akarsz, nem. sőt, tovább mennék, valódi donationware talán talán nem is létezik. olyan mint a demokrácia/kommunizmus/ésatöbbi. én általában freeware programokkal találkozom, amelyek támogathatsz, ha akarsz alapon működnek (freeware, de van egy make a donation menüpont). nincs itt mit szortírozni, rajtad áll. illetve az én jól/rosszul felfogott érdekem lenne, ha akarok rissítést a free proghoz, akkor a hidegvízre valót adhatom. én mondjuk nem szoktam, mert van egy pangó számlám egy falusi takarékszövetkezetben. de ha kb. annyi lenne, mintha elküdenék egy sms-t pár száz forinttal, amit nem nyúl le a szolgáltató simán megtenném. az egész donationware inkább a lustaságon és a technikai háttéren illetve annak hiányán bukik el. (az entereket direkt a te kedvedért ütöttem. gyakorlok. :D )

 2. Viszonylag sokáig én is így gondoltam, de pár hete belefutottam egy threadbe, ahol donationware gazdák morogtak, hogy nem érkezik pénz, pedig tízmillióan letöltötték a szoftvert. Van legalább egy olyan különbség, hogy a freeware, amiért örülnek, ha kapnak valamit, a donationware, amiért elvárják (de nem kapnak).

  (Az entereket külön köszönöm.)

 3. az tök mindegy - és nem is érdekel - hogy adott delikvens mit gondol és miért morog. én azt gondolom, hogy két csoport van. az egyikért KELL fizetni, a másikért nem. egyszerű. amiért kell, azzal szemben elvárásaim vannak. amiért nem kell, azzal szemben nincsenek. am,i pedig a fizethetsz opciót illeti: ilyet az csinál, aki a) alapvetően bugos cuccot csinál és nem biztos magában b) jó amit csinál, de tök béna hogy eladja (illetve kis piacra termelte, ami nem tartaná el)

  és akkor egy tegnapi konkrét példa. megjelent a szótár program. a macis. én alapvetően fontosnak és jónak tartom. már többször letöltöttem. most meg olyanom volt, hogy vettem a fáradtságot és átutaltam 5000 forintot érte. egy sörnél több, nekem ennyit megér - leginkább az a gondolat, hogy a változásokat mindig belül, magunknak kell kezdeni. és még van egy gondolat a pénz körforgásáról, amiben a lényeg az, hogy aki fösvény módon megakasztja a pénz egészséges körforgását, annak aa saját forrásai kezdenek el apadni. adj, hogy kapj.

 4. “am,i pedig a fizethetsz opciót illeti: ilyet az csinál, aki a) alapvetően bugos cuccot csinál és nem biztos magában b) jó amit csinál, de tök béna hogy eladja (illetve kis piacra termelte, ami nem tartaná el)” ilyet meg az ír, aki nem ismer túl sok free programot pl. vindózra :P

 5. én azt gondolom, hogy két csoport van. az egyikért KELL fizetni, a másikért nem. egyszerű. amiért kell, azzal szemben elvárásaim vannak. amiért nem kell, azzal szemben nincsenek.

  Ennél lényegesen jobban hiszek a Free - Open Source Software szoftverekben. A létfontosságú szoftvereim (os, szövegszerkesztő, texteditor) kereskedelmi darabok, de a többi nagyrészt freeware. Találtam jobb letöltéskezelőt, mint a speeddownload (wget és downthemall), chatklienst, mint a rendszer részeként kapott ichat és így tovább. És megbízhatóan működnek. Amennyiben mégis lerobban valami, írok a fejlesztőnek, küldöm a létező legpontosabb bugreportot, ha kérdése van válaszolok. És a progi ingyenesen fejlődik tovább a többi júzernek. Adj, hogy kapj modell ez is, csak nem pénz mozog benne, hanem idő és információ.

  (Btw, a szótár projektre én is adakoztam egynéhány sörnyit annó, egy levél, hogy köszi, jól esett volna.)

Comments are closed.