Get a Mac (megint)

Az Apple valami teljesen új, hihetetlen dolgot próbál meg az új Get a Mac reklámsorozattal: számítógépeket eladni. Az első sorozattal pont az volt a bajom, hogy a Mac rajongótáborhoz szóltak. Nincs vírus, kommunikál az új perifériákkal is (stabilan hiszem, hogy az usb egy szabvány), nem indul folyton újra, csupa olyan - vagy igaz, vagy nem - vád merült fel a pécével szemben, amit a mac tábor nagyon jól ismer. A reklámok fogadtatása ennek megfelelően jó is volt. Az Apple cseszteti a pécéket, lehet ennek nem örülni? Ezzel szemben a második sorozat első két reklámja inkább arra megy rá, hogy a macet rögtön használatba lehet venni (Out of the Box) és mindent tud, amit egy pécé, még windowst is futtat (Touché). Ezek inkább szólnak a váltani készülőkhöz. Sugdossák a fülükbe, hogy igaz mi mindent tudunk, de ha nagyon kell, fut a windows is. Tech szövegtől mentes igazi reklám. A hatását meg majd meglátjuk.

19 Replies to “Get a Mac (megint)”

 1. Nem hinném, hogy az első sorozat a mac fanoknak szólt. Egyszerűen annak a rétegnek, ahonnan ők is kikerülnek. Nagyon sok felhasználónak problémát okoznak pl. a vírusok meg más megemlített problémák. A kampány a Macet bizonyos szempontból alternatívának kínálja fel, ami megoldja az adott problémákat. Ezután a felhasználó már “utánakérdezhetett” a dolognak és mivel ezekkel mindenki tisztában volt, megerősítő választ kaphatott. Egyértelmű előnyökre épített (amik többsége apróság, de a legtöbb felhasználónak fontos) és szerintem ezzel nagyon jól meg tudott sok embert fogni (a célcsoportból).

  De persze fontos, hogy kihangsúlyozza a termék egyediségét, hogy ezt egyfajta “egyéniség”, egyszerűség, letisztultság jellemzi.

  Szerintem nincs sok eltérés a két sorozat között ebből a szempontból.

 2. Eltérés mindenképpen van. Az első sor a szokott dolgokat mondta, amire a régi system 6, system 7 óta macet használó arcok is bólogatnak (többnyire windowsos sztereotípiákat persze, de a pécére vonatkoztatva). Ugyanazok az arcok, akik a márkát kezdték temetni, amikor intel proci került a gépekbe, vagy mikor megjelent a bootcamp.

  A Touché pedig pont ezzel a Windows barátsággal kampányol. Érdekel, hogy a magyar fanatikusok mit szólnak majd. Attól tartok még mindig a MS, Bill, Windows a sátán vonal a leghangosabb.

 3. Amióta élőben láttam Mac-et, egyre inkább tudatosul bennem, hogy a következő gépem az legyen. A vírusok sosem zavartak, kék képernyőt már csak hírből ismerek. Viszont a Mac TETSZIK. Valószínűleg nem lennék tőle hatékonyabb vagy gyorsabb, de jobban élvezném az egészet. Engem nem reklámmal kéne meggyőzniük, hanem azzal, hogy nem 2,4 (!)kilósan adják a legkisebb gépüket. Az a vicces, hogy +0,22 kilóért már náluk is egy (két) kategóriával nagyobb gépet lehet hazavinni (15,4 vs 13,3). Azóta azon gondolkodom, hogy vajon be fognak-e vezetni az olcsó-de-nehéz macbook mellé egy drágább ultraportable modellt?

 4. off szerintem nem para, hogy nehéz az MB, próbáld ki élőben! sugdosnak néhányan olyasmit, hogy bevezetnek egy kis MBP-t, vagy mit, szerintem lenne benne ráció, csak a fekete MB részben el is látja a piaci szerepét. mindenesetre nehéznek nem nehéz sztem

 5. Mihez képest nehéz-e? IBM X31 (2,5 éves): -fél kiló, -1,2 inch MacBook Pro: +0,2 kiló, +2,1 inch

  Ha 2,5 kiló környékét veszem, akkor a MBP sokkal jobb. Ha pedig kisebb utazósúly akarok, akkor a jelenlegi X31-em is jobb (pedig van azóta kisebb is..).

  Ha a táskámban mást is viszek (könyv, papirok, stb), akkor főleg hosszabb távon már így is elég nehéz, de ha még egy fél kilóval több lenne… az sok lenne :)

 6. köszi a linket… így jár az, aki közetgyapotot pakol a padlástérbe a szarufák közé: vakarózik és lemarad az új dolgokról (mellesleg a reklámok jók)

 7. (off: azért valahol mélyen megértem mustart, ugyanígy szoktam reagálni, amikor azt bizonygatják, hogy egy telefon jó fényképezőgépnek)

  erdőjáró: Sugdosnak mindenfélét, de nagyon úgy tűnik, hogy az Apple a MB - MBP családdal késznek érzi a hordozható gépekből álló termékvonalát. És annál a cégnél úgyis az történik, amit Steve jónak lát. (Pedig piaci igény valószínűleg lett volna Mac tabletre és Mac PDA-ra is.)

 8. én az intel-szkeptikusokhoz tartozom. az apple is a varázsszámok, ismeretlen szavak körébe lépett. ilyen megaherc meg olyan - többnyire woodoo - műszó, miközben a felhasználót ezek csak addig érdeklik, amíg társaságban van. értsd: amíg lehet villantani azzal, hogy az enyém 2.4-es, a tiéd meg csak 2-es. ugye az ibm-en azért lett elverve a por, mert melegedtek a procijai és nem bírtak a laptopokba beletenni g5-öt. értem. tessék bemenni egy apple boltba, tessék a kijelző és billentyűzet közé tenni a kezet. mondjuk 17-es sima és inteles. edzettebbek a 15-öset is kipróbálhatják. namost nekem az szinte mindegy, hogy egy laptop 2 kiló vagy 2.5. megértem, akinek nem. de az, hogy fűt, mint az állat, azt nem értem meg. egész egyszerűen nem. mindegy, mi a marketingduma. kikérem magamnak, hogy 2006-ban egy hordozhatónak nevezett gépet égési sérülés nélkül ne tudjak ölbe venni. http://www.notebook.hu/notebook/fusi/lifebook/lifebook_p7010_3 ha jól emlékszem, ilyet láthattam a metro áruházban. namost ha laptop, ha hordozhatóság, akkor ez az. és érdekes, nem éget halálra. http://www.fujitsu-siemens.hu/Resources/170/1691548432.jpg szóval… kellene egy 10-11-es körüli gép is.

 9. Mivel teljesen igazad van, zsoltu, ezért csak azt tudom elmondani, magamnak hogy magyaráztam meg. Legjobb reményeim szerint a fűtés a szokott Apple betegség, azt tudjuk, hogy a karcvédő műanyag bent szokott maradni a szellőző előtt, hogy a thermopasztát vakolókanállal csapják oda a procikra, és gyanús, hogy nem ez az egyetlen igénytelenségük. Az kérdés, hogy túl tudnak-e ezeken (meg a G5 torony óta meglevő analóg elektronikus zajokon) lépni, de egyelőre optimista vagyok.

  (Persze a ne használja laptopját ölében, mert nem arra való kitételek a használati utasításokban ettől még viccesek maradnak, amiért megérdemli a cég, hogy az egész ismert világ rajtuk röhögjön.)

 10. Főleg, hogy a “laptop” szó jelentése is valami olyasmi, ami az ölben használatot predesztinálja :-)

 11. tudod mi a különbség? az, hogy amerikában az apple az, ami: egy trendi cuccokat gyártó cég. jóval kisebb a halleluja. mivel ott valódio piac van, az apple részesedése azért annyi, amennyi, mert olyan, amilyen - pro és kontra. itt pedig az apple az isten és ha kritizálod, akkor te vagy a sátán. nézd meg a beszmac oldalait. :) őszintén mondom, hogy nagy dilemma előtt állok, mert el akarom adni a 17-es pb-met - egyik biztos dolog - és kell vennem két laptopot. egyik valószínű macbook lesz, az kell az egyik kollégának itt, statisztika, megarossebb miatt kell neki a rendes windóz lehetősége is. a másik a dilemma, amit magamnak vennék. van asztali nagy vas, g5 2.3, 8 giga ram, én azt hiszem, ez munkára kitűnő, kapja be az intel. és szeretnék továbbra is egy laptopot, netre, mailra, szörcsögésre. na itt a kérdés. mert ez a fukitsu picike nagyon kedves darab. basszus, ha csont nélkül és jogaimban szabadon tudnék rá tolni osx-et, egy másodpercig nem gondplkodnék, azt venném meg. az azért elég sokat jelent, hogy 12 helyett 36 hónap rá a garancia. hmm.

 12. A fujitsu valóban nagyon finom… Élőben is látni kéne (sőt, pár napig használni), hogy kiderüljön, a 10,6 elég-e. Igaz, hogy kisebb, mint a mostani 12,1, de szélesvásznú, ami sokkal jobban kihasználható (és optikailag is nagyobbnak tűnik).

  Számomra az álom notebook: - minél könnyebb, hogy valóban bárhol nálam lehessen - szabadon tehetek rá XP-t vagy OSX-et - szélesvásznú és legalább 1280 pixel széltében. - 11-13 colos - van kisebb és nagyobb aksi is bele, ~3 ill ~5 óra üzemidővel - NINCS benne cd/dvd, vagy legalább ki lehet venni (99%-ban csak nehezék) - van benne CF olvasó (egyéb kártyák ismerete előny) - van benne pöcökegér (ez az a pont, ahol kételkedem az összes mac-ben. egyszerűen sokkal jobb, mint a tapipad) - jól össze van rakva (nem lötyög a monitor vagy a bill, stb - eddigi etalon ibm) - létezik hozzá jó docking station - lehetőleg core duos

 13. az m3-as felé eső metro-ban megnézheted. :) épp ez az élő látvány az, ami nem hagy nyugodni. nagyon (!) rendben van a kijelzője. nincs érzékelhetően kevesebb helyed, mert picikék az ikonok és minden, szóval persze közelebbről is nézed, de igen jó felbontás és kép. és egy macihoz képest pille könnyű - és nem nagyon tudsz rajta kifogni, hogy mit ne tudna. mondom, már csak az tántorít, hogy mi a helyzet az inteles NEM macikra pakolható osx rendszerrel? még mindig csak hack van, vagy ez egy elfeledett projekt, vagy én nem tudom és megvehető pécére is az osx, vagy mi?

 14. zsoltu: Annyira nem vehető meg az OS X inteles gépekre, hogy a Tigrisből egyáltalán nem vásárolható inteles verzió. Vagy veszel PPC-s dobozos oprendszert vagy kapod az inteles gépedhez az inteles lemezeket, más út nincs.

  Egyébként felkészültem a megvetésetekre, de nagyon örülök, hogy sikerült utolsó szériás iBookot vennem. Szemét módon szerelhető (kell bele nagyobb vinyó majd), cserébe kiforrott (úgyis mint régi) technológia, szopásmentesen használható.

  Ide úgy illik Daniel Jalkut MacBook Pro szériájának aktuális része linkként.

 15. egy hülye kérdés akkor. ha veszek egy macbookot, ahhoz kapok osx-et, ugye. gondolom intelest. azt simán fel tudom tolni egy másmilyen (fuji) laptopra is? (eeenézést, na, de ma ez lett, ami beakadt nekem)

 16. Olvastam én is. Azért megvárnám míg kiadják, képes a cég kiszámíthatatlan lenni. :)

  Másrészt a jelenlegi méreteknél is gondjuk van a hővel, kíváncsi leszek, hogy a kisebb gépekben meg tudják-e oldani.

Comments are closed.