Hogyan lettünk megelőzve

Sok szó esik a civil médiáról, civil újságírásról, sokkal több, mint amennyi civil újságírás történik úgy általában. A blogoszféra segít, hogy naprakész maradjak tech, netaudio, webkettő, könyvtár témákban, mellesleg innen tudom a legutóbbi Loki meccsek eredményét is (nem mintha érdekelne). Van viszont a blogokon túl egy nagy barátságos világ tele celebritással, közszereplővel, hírességgel és ezeken felül néhány tényleg érdekes, tényleg nagy emberrel.

Ezt a vakfoltot lelte meg a Sirály ! Kiadó - borzalmas flashes honlap - majd örömében kiadott egy válogatást az [origo] csevegőszobában elhangzott legjobb beszélgetésekből, urambocsá interjúkból. Nem mondom, hogy lőhetjük le a blogklienseket, rakhatunk warezmp3mat a blogmotorok helyére - mert annak legalább van értelme - inkább feldobom a kérdést: a blogpostok hány százada annyira maradandó, hogy túlélné a nyomtatást? (A szerző végül a Tokyo Undergroundra ruházott be, mégiscsak popabb kultúra.)

6 Replies to “Hogyan lettünk megelőzve”

 1. Hmm… egyik csajszinak a blogjat (http://www.lelekdonor.hu/index2.htm) kiadtak konyvbe… nekem beleolvasasra amolyan Janosi Brigi Naplojanak tunik, de remelem, filmet azert nem csinalnak belole :)

  En Harvest blogjat (http://lateharvest.freeblog.hu - az uj (aruba) egyelore eleg gyenge) szeretnem egyszer papiron latni :)

  A jovonezot sokan olvasnak talan nyomtatasba is, de volt tanarom neha olyan marhasagokat ir (foleg technologiaval kapcsolatban), hogy a bitek invertalodnak tole, nemhogy meg ki is nyomtatni…

  Egy erdekes konyvkiserlet regrol a http://parduc.freeblog.hu/

  (index forumra meg tessek lecsapni, anno a torte-net.hu abbol elt meg, hogy onnan vette a sztorijait)

  Alapvetoen egy blognak nem biztos, hogy idotallonak kell lennie. A napilapokat is azert nyomjak WC-papirra, mert a marol szol, a holnaprol mar nem. Igaz, a Playboy-t idotallobbra nyomtatjak, pedig az se a holnap tervezoinek magazinja, az ES-t viszont szinten szurke, olcso papirra nyomjak, pedig az neha mar a tegnapnak van irva…

  Azert egy-ket nagyobb blog egyertelmuen idotallobb. A szanalmas.hu egyenesen kulturlenyomat, megha nem is azon sznob fogalom szerint, akiknel a kultura csak szinhazat meg halott szerzok muveit jelenti.

  Nem kell megijedni. Idovel menni fog ez :)

 2. se a blogtól, se a nyomtatott irodalomtól hozomra ne essünk hanyatt. az origo csevegôszoba az azért nem mondom, hogy fontos médium, szóval nem véletlen talán, hogy nem a magvetô adta ki. amíg tyúkszar van, veréb is akad. nézd meg, hány példányban adták ki. saccolom, mert a könyvet nem láttam. 500?

 3. Nem is beszélve róla, hogy más műfaj a könyv és a sajtó, a blog pedig utóbbihoz áll közelebb.

  Lehet persze irodalmi igényességgel blogot írni, és lehet abból naplóregény. A blogoszféra viszont jellemzően beszélgetés, mint tudjuk - egy bejegyzés inkább nyitva hagyott gondolatokról, mint szépen megírt magvas mondanivalóról szól.

 4. Aadaam: A felsoroltak nagyrészt a blog irodalmi vonulatát képviselik, még ha a Párduccal az abszurd oldalát is. Egyedül a jövőnéző a kivétel, ami viszont hamarabb volt tévéműsor (tv3 ha nem tévedek), mint blog. Ilyen módon valódi túlélő a blogoszférában.

  Azon egyébként már én is gondolkodtam, hogy Harvestet saját örömömre átgyúrom pdf-re, mert úgy csak kényelmesebb elrakni, de a lustaság győzött eddig.

  Zsoltu: Nem tudok példányszámot, itt ahol én láttam kábé tíz példány ült csendesen a polcon, igényes papírra nyomva, szép borítóval. Ha ötszáz példányban jött ki, úgy ötszáz példányban igényes kiadvány.

  Geri: Direkt nem az irodalmi blogra, irodalmi értékű blogpostra kérdeztem rá, hanem az olyanra, ami inkább sajtó igénnyel jelenik meg. És aminek a lementett verzióját elővéve - mert nem fontos a nyomtatás - legalább annyira képben leszel az adott időszakról, mintha Osszián (Csontos János) Kétezer leütését olvasgatnád. Ellenpéldaként jutott eszembe az Urban Legends -> Legendavadászat, egyetlenként.

 5. Beszeljuk meg Harvesttel, adjuk ki, komolyan :)

  Valaki nem tud egy nyomdat?:)

  (Az elso 10-bol az egyik az enyem! :)

 6. én harvesten kívül is tudnék mondani jópárat, amit kis szerkesztéssel csinos naplóregénybe lehetne gyúrni. de a postok aránya nagyjából olyan lehet, amilyen az ilyen bloggerek és a maradvány aránya, alig néhány százalék.

Comments are closed.