Jön, jön, jön: Songbird

Get SongbirdNem szeretem az integrált megoldásokat. Van külön mobiltelefonom, fényképezőgépeim, ipodom, számítógépem, vízmértékem, és többnyire mindet rendeltetésszerűen használom.

Ennek ellenére a Songbird zenelejátszó-böngésző hibridet várom már egy ideje. Mivel az iTunes korántsem képes mindent lejátszani (rendes ogg, flac, ape, mp3, streaming ogg…), nyitva a pálya egy opensource megoldás számára. Miután a TUAW elkiabálta a megjelenését, azt már tudjuk, hogy ezen a héten nem jelenik meg az OS X (és linux) verziója, de állítólag hamarosan… Ennyit mára a pletykákról.

15 Replies to “Jön, jön, jön: Songbird”

 1. Songbird csak annyira zenelejátszó-böngésző hibrid, mint az iTunes, csak WebKit helyett Gecko alapja van. Meg olyan lassú lesz szerintem mint a Firefox, a multiplatform jegyében a felülete ennek is XUL…. De ettől még lehet jó persze, meglássuk :)

 2. Kicsit inkább böngészőnek érzem, főleg a választható interenetes zeneboltok miatt. A XUL felülettől én is félek, bár a Ffox-szal a legkomolyabb bajom az, hogy tele van memory leakekkel, nem a teljesítménye zavar. :)

 3. A XUL-lal nem lesz gond. Windows alatt a 0.1.1-es is elég szépen fut, nem lassabb mint az iTunes. Kicsit még “darabosabb”, de ez majd legyen az 1.0 után probléma. A natív alkalmazások kora már úgyis lejárt, és a Windowsos .net-es csodákhoz viszonyítva se olyan rossz a Songbird. A 0.2-ben már lesz kezdetleges metaadat szerkesztő felület, lehet hogy én is cserélem az iTunest.

 4. Ezzel csak az a baj, hogy ha iPodon akarod hallgatni a zenéidet, ugyanúgy át kell konvertálnod mp3-aac-be. Akkor meg már lejátszásra jó az iTunes is.

 5. manonegra: A gond ott lehet, hogy a platformfüggetlen alkalmazások kora még csak érkezőben van. A Firefox zavaróbb bugjai platformfüggőek voltak, mikor legutoljára huzamosabb ideig használtam. Egyelőre optimista vagyok azért. Okos podcast támogatás kéne még.

  Zoli: Az egy külön hisztit füstölgést is kitenne, hogy az iPod miért nem támogat több formátumot. (Tudom más piac, meg a versenytársakra amúgy sem szoktak figyelni.) Egyelőre többet használom a gépet zenehallgatásra, mint az iPodot, a kétgigáson úgyis gyakran cserélődik az anyag, a gépen levő a lényeg.

 6. “Set Music Watch Folders Tell Songbird to watch a folder for new music and it will automatically add new tracks to your collection.” Nekem ez a featúra dobogtatja meg a szívemet. Hihetetlen, hogy ezt az alap dolgot az iTunes nem tudja.

 7. Azer’ az iTunes mp3-at tud lejatszani…legalabbis nalam.

  XUL egy memoriazabator. A platformfuggetlen alkalmazas egyik legnagyobb hatranya, hogy 2 GHz-n hozza a 200MHz-es nativ sebesseget, plane ha a proci nem x86-alapu, mert arra optimalizalnak.

  FLAC-hoz es egyeb cuccokhoz pedig nem az iTunes-t kene piszkalni sz’tem, az ugyanis quicktime-ot hasznal:

  http://www.macupdate.com/info.php/id/16803

  Ezt probaltad mar?

 8. ha így játszunk, iTunes tud OGG-ot is lejátszani: http://xiph.org/quicktime/

  ez a plugin FLAC-et is tud. egyetlen bibi, hogy ogg-os stream-eket nem tud kezelni így se, mert iT mpeg headert vár (vagy valami ilyesmi). szal mondjuk sesblog rádiót nem lehet ezzel használni. csak erre kéne nekem ogg stream, úgyhogy összeraktam egy widget-et annó…

  WMA-t meg gondolom a Flip4Mac támogatja, ezt nem próbáltam még. (ki tömörít WMA-ba egyáltalán?)

 9. Persze hogy így játszunk Gazs, célorientáltak vagyunk, zenét szeretnénk hallgatni, lehetőleg konvertálgatás nélkül. :)

  Sajnos engem sem a xiph.org-os, sem a QTFlac nem váltott meg, pedig van pár albumom direkt tesztelési céllal. Ha nagyon kell, akkor Coggal le tudom játszani ezeket a remek opensource csodákat, de megeszi a maga 60% prociját, illetve ogg streamhez remekül használható a VLC (sesblog és tilos élő adás).

  A Flip4Mac remekül megy, az IT Crowd részeket azzal néztem annó.

  Aadaam: Igen, mp3-mat, apple losslesst és aac-t, ezzel nagyjából körbe is értünk. Fent a minden példájaként szerepel, nem próbáltam felsorolni a nem támogatott kodekeket.

 10. A Songbird korábbi változata nagy csalódás volt. Remélem most már tényleg mutatni fog valamit. Az iTunes felület koppintás jó, a program nagyon rendben van, de a sok zenés lejátszás nekem még kevés a boldogsághoz.

 11. A XUL nem memóriazabáló. Lehet memóriazabáló, mint ahogy temérdek java-s, .net-es, natív memórizabáló program is van. (Lásd windowsos feed readerek) Az majd eldől, hogy milyen lesz a Songbird.

  A “platformfüggetlen”-t kicsit régimódian használtam, :-) = egynél több platformon fut. Azért már az is valami, hogy munkahelyen használom a Firefoxot XP alatt, itthon meg Linux és OS X alatt. Igaz más példát nem tudnék mondani, főleg mert a XUL cuccok csak Windows alatt simulnak a rendszerbe. De ott is csak azért mert nincsenek ilyen finomságok mint pl keychain/password wallet mint mondjuk OS X/KDE alatt. [ És egyedül az XP nem mozgó célpont :-) ]

  A Quicktime komponensek nekem se jöttek be. Az iTunes néhány bosszantó hiányosságon kívül megfelelne nekem, de esély sincs, hogy ezeken változtassanak. Az Apple zárt / kiszámíthatatlan ilyen szempontból, egy OS projekt akkor is jobb, ha primitívebb.

 12. (időközben pedagógia szigorlat, mert minden kelyhet fenékig kell ugye üríteni)

  Doransky: A Songbird nyitottsága és a platformfüggetlensége (manonegrai értelemben mindenképpen :) ) lehet a hatalmas előnye. Az 0.1.1 tényleg olyan amilyen, de legalább van hová fejlődnie. A Firebird/fox is 0.6-tól 0.9-ig volt használható.

  Manonegra: Többnyire pont a platformfüggő hiányosságok miatt hagytam fel a platformfüggetlen programok követésével. Ezt értettem az alatt, hogy még nem érkezett el teljesen az idejük.

  Aadaam: A fent emlegetett 0.6-0.9 közti Firefox is XUL alapú volt, mégis elfutott minimális gépeken is. 1.0 után mintha megváltoztak volna az elvek, ami alapján fejlesztenek. Több csillogás, kevesebb kényelem.

Comments are closed.