Juteszembe antiDRM

Majdnem leírtam, hogy innen káeurópából nézve az amerikai DRM ellenes tüntetések furcsának tűnnek. Itt a felhasználók két kis kezüket tennék össze, ha az iTunes zeneboltból tudnának vásárolni, mert vannak felvételek, amiket csak ott lehet megtalálni. (Meg vannak, amiket ott se, pedig a 128 kilobit per szekundumos warezelt Trisanom épp hogy csak élvezhető.)

Aztán szerencsére időben eszembe jutott, hogy itthon is van legalább két zenebolt, ahonnan válogatni lehet. Persze a T-Online Zeneboltja az ezerszer leírt okok miatt - wma-t árulnak microsoft drm-mel, amit macen nem lehet lejátszani - rögtön ki is esik, de ott van még a dalok.hu, amiről annó régen lelkesedtem már egy sort. Az elmúlt fél évben annyi történt, hogy a szolgáltatás működni kezdett. Még elég kevés benne a tartalom, a “legzsúfoltabb” kategória alatt sincs tizenötnél több előadó, de böngészni és vásárolni már lehet. 120 forint egy dal, visa electronnal is lehet fizetni, a vásárolt dalokat három napig lehet letölteni 192 kilobites mp3ban.

Most meghallgatom még párszor Kányádi Romácát, amit DRM nélkül (de vízjelezve) vásároltam meg pár perce. Szevasz nyugat.

12 Replies to “Juteszembe antiDRM”

 1. a t-online zeneboltjával elég jót vitáztam anno. merthogy (vita elôttig) nem volt közölve, hogy macin nem fog menni. letöltöttem, aztán néztem, mint a moziban, hogy hátbaz, ez nem megy. namost nem az volt a kérdés, hogy miért nem - microsoft hiba vagy mi - hanem az, hogy ha tudhatóan nem megy, és be van építve egy gépfelismerô rendszer, akkor ha látja, hogy ez biza egy maci ssafarival, mert ezt látta, ki is írta, akkor miért nem mondja, hogy koma, húzz haza, itt te ne végy semmit, vagy ennél még erjópérebvb mód miért nem teszi eleve lehetetlenné a letöltést, hisz pénzem van benne. microsoft ügyfélszolgálatot felhívtam, semmi. írtam nekik mailt. ez azért jó egy éve volt, semmi. nem jött még válasz. t-online egy hónap után reagált, hogy szeerintük töltsem le a legfrissebb verziót a wmp-bôl, az segíteni fog. :) mondtam, hogy nem, nem segített. hát akkor nem tudják. ez van. ja, a pénzem, na azt nem utalták vissza.

 2. hm, 120 forint egy dal.. 1200 forint mondjuk egy album, egész jutányos ár. Vajon ebből mennyi jut a művésznek? ~100 forint? :|

 3. Zsoltu: Én a helpben olvasgattam utána annó a T-online zeneboltnak. A help egyik fele megadja a linket a MS Mediaplayerének maces kiadásához. A másik fele pedig közli, hogy de ezt nem támogatják ám. (Persze akkor még volt Mediaplayer, nem mintha visszasírnám.)

  PAStheLoD: Egy művészt ismerek, ő viszont nincs jelen a dalok.hu-n. Arról viszont megkérdezhetjük, hogy miért nincs.

  Banyek, jelenésed van! :)

 4. amikor a vitám volt, utána tették bele, hogy nem támogatja. elôtte csak a link volt. :) hát igen, ez az énrám jutó éves dicsôségszint.

 5. Dalok.hu egyik szerkesztője vagyok. A nettó 99 Ft-os árból lejön a fizetési megoldás költsége, az üzemeltetési költség és 20-26 Ft szerzői jogdíj (amely a legtöbb esetben magukat a zenészeket illeti). A maradék a felvétel tulajdonosáé, amely vagy az előadó, vagy a kiadó. Ez 38 vagy 55 Ft a fizetési megoldástól függően. Igyekszünk rávenni a kiadókat, hogy a bevétel 50 %-át fizessék ki a művészeknek. Tehát az előadó részesedése a fentiek függvényében 20% és 80% között van.

 6. Bejegyzésedet olvasva kedve kaptam én is a dalvásárlásgoz, meg is találtam rég keresett kedvencemet, az Üllői Úti Fuck-tól a Pesti lányokat, regisztráltam, de nem tudom megvásárolni… a helpben ez van: “Minden dal megvásárolható? Nem, csak azok, melyek címe mellé kiírjuk az árát. Ha egy dalt nem tudsz megvásárolni, úgy az egész dalt meghallgathatod. ” De az egészet meghallgatni sem tudom. hm.

 7. Emil: Köszönöm a választ.

  Zoli: Szerintem egy levelet irányíts az info@dalok.hu felé, olvassák, válaszolnak.

  Imagi: Zene nem lehet off. :) Töltöm, hallgatom.

 8. off 2: static discos mint kiadó jó példa. ott semmilyen ‘scene’ nem volt, ma már eu usa szerte dicsőítik a kiadványaikat. persze a fene se tudja mennyire nem “yonderboi-szindrómáról” van szó és hogy hazájukban mi a helyzet.

Comments are closed.