Mit akar a Blogter?

A mai T-Online - Blogter partnerségi bejelentésnek van egy igazán furcsa pontja. Egy “lapon említi” a tematikus blogok támogatását, fejlesztéséneek segítését, és a közösségszervezést. Teljesen széttartónak érzem ezt a két célt. A közösségszervezéshez emberek tömegei kellenek, akiket össze lehet hívni bulizni, kocsmázni (volt rá példa, jó volt, köszönöm), és generálják a belső forgalamat. Tematikus blogoláshoz inkább kőkemény szolgáltatások (címszavakban: rss, kommentspam, címlapi tematikus feedek úgyis mint webkettő) szükségeltetnek.

Van persze példa arra, hogy tematikus blogot írni akaró bloggerekből (Gawker, Weblogs Inc. - például az itt gyakran idézett Tuaw is ilyen) vagy akár tematikus blogokból (9rules - obligát példa Paul Stamatiou) szerveznek hálózatot. Ezek a hálók viszont nem is az új felhasználók blogoszférába való bevonására alapoznak, befutott neveket “fogadnak fel” (nem feltétlen celebeket), ismert blogokat vesznek fel a palettára.

A Powered by T-Online nagyon jó lehetőség mind a Blogternek, mind az ottani blogmunkásoknak blogszakmabélieknek

nem tudtam megállni, aki elnézést kér, az én vagyok

bloggereknek. Az maradt számomra nyitott kérdés, hogy ezzel a lehetőséggel merre indulnak.

24 Replies to “Mit akar a Blogter?”

 1. én ezt a két dolgot nem tartom széttartó útnak. vertikális rendszerben működő séma lehet. igen, alul a bloggerek árja, felül a sztárbloggerek, tematikus blogokkal. minél több szárt tudsz bevonni,m annál többen akarnak a plebszből is ott blogolni. egyiknek fizetsz, a másik ingyen kapja a felületet - akár onnan a jobbak bevonhatók tartalmi munkába. mindezt eladod egy frankó címlappal, reklámmal - és bedrótozod az offline médiába is. menne ez. a kérdés, mit takar a stratégiai együttműködés. pénz, paripa, fegyver?

 2. nem tudom, de ez egy nagy kísérlet, a vízió mégis az, hogy igazi közösségi blogportál legyünk, aztán, hogy ez miként és milyen eszközökkel érhető el, az még sok munka

  köszi Kelt azért, hogy izgulsz értünk, mint első körös blogterestől ez nagyon rendesen hangzik… el is sirattunk mikor elmentél - azért hajrá! fejlődjünk közösen!

 3. Mint külső szemlélő: nekem úgy tűnik, hogy a blogter, minden újszerűsége ellenére pont ugyanazokat a köröket futja, mint a korábbi “hagyományos” közösségépítő szájtok. Egy tematikus - szakmai blog elég nehezen simul bele a mindenkiszeretmindenkit - mi blogter userek vagyunk - mostmegsértődünk közösségbe. Egy szakmai blognak kell valami kis távolságtartás - akár az őt kiszolgáló szolgáltatótól és annak közösségtől is, azon kívül persze, hogy a szolgáltatónak technikaikailag is mindent a szerző alá kell tolnia. Ez most nem értékítélet, csak szerintem sem lehet egy seggel két lovat megülni, s az erős közösség lehet elriasztó hatású is - főleg ha számtalan hazai (tényleg, a weben számít ez még valamit?) és nem hazai és saját alternatíva is van.

 4. manonegra: Nem értem a távolság problémáját. A Blogteren a felhasználók többsége magasról tesz arra, hogy mit csinálnak az egymással beszélgető - egész nap a Blogteren lógó - felhasználóink.

  Ha téma ajánlásokkal becsatornázzuk a BLogtert a többi T szolgáltatásba, az teljesen függetlenül automatikusan fog történni.

  A blogokban pont az a szép, hogy bár mi itt építünk egy közösségi teret, a közegnek nincs hatása arra, hogy valaki a blogjában mit művel. Nem kell senkivel beszélgetni, nem olyan, mint a fórum.

  A nerdi elállást a Blogetről meg sajnos mindenképp el kell vállalnunk.

 5. Igen, ez a blogszakmás poén már egy kicsit kiélte magát. De lehet, hogy csak túl sokat beszélgetünk. :)

  Egyébként a posttal, jelentem, egyetértek.

  Valamint az van, hogy én úgy néha idetévedek, és rontom a kommentek színvonalát. Mint például most. :D

 6. re: a közegnek nincs hatása arra, hogy valaki a blogjában mit művel.

  hónapok óta nem néztem rá a blogterre, de nem így emlékszem. mintha nagyon is lett volna ilyen hatás.

 7. zsoltu: Az partnerság mibenlétére több helyen rákérdeztek (Doranskynál és a Gépházon egészen biztosan), az a válasz született, hogy részleteket nem mondhatnak. A szerverek Adatparkba költöztetésével (ld Origo írás) a szolgáltatás biztosan gyorsulni fog.

  Doranksy: Manonegra nagyjából leírta az én kételyemet is. A kiajánlás rendszerét (nevezetesen blogter címlap) nehezen tudom úgy elképzelni, hogy a népes-hangos-közösséges csevegő tábort is kielégítse, viszont a tematikus bloggerek is kedvezőnek érezzék. A jelenlegi serparendszer esetében ez például az ajánlók személyének megválasztásában válhat problémává (aktív júzer kiemelése vagy egyéb szempontok.

  A T-öbbi T-csoportbeli szolgáltatástól pont nem féltem a Blogter függetlenségét. Azt írtad, megtarthatjátok a függetlenségeket, akkor így van. A Blogter mint független blogszolgáltató és tartalomipari résztvevő további fejlődését tartom érdekes kérdésnek.

  A fórumos példa valamennyire igaz, mindenki azt csinál a blogján, amit szeretne. De - csúnyát mondok - ahogy a B13-mon sem kezdene senki komolyzenei blogot, úgy a blogter is válhat olyan közösségi hellyé, ahol bizonyos tartalmak nem szeretnek lenni.

 8. Ami kimaradt, pedig… A magyar blogoszféra természetesen érdekel, prospero, így a blogter is. Igaz én nem közös fícsöröket várok, hanem azokat, amiket Benedek vagy én szoktunk hiányolni.

 9. A Blogterre tévedő felhasználók többsége ma tematikus kiemeléseket kap és nem gondolom, hogy a megjelenő tartalmak most kínosak lennének. Jó blogjaink vannak és ez minden bizonnyal egyre több jó blogból válogathatunk majd.

  Moshi. Te részt akartál venni a történetben, megszólítottad a közeget. Azok, akik ezt nem teszik - rengeteg ilyen blogger van a Blogtéren - azok szépen elvannak magukban.

 10. egyszerű ez, mondom: kellenek minőségi tartalmak. a minőség generál minőséget. és a minőséget kell kitenni címlapra. akkor az énblogoló tömeg is efelé konvergál. mindig a szolgáltató adja meg az alaphangot. ha nagyon lenn van, akkor elúszik az egész és idővel csak csipesszel lehet hozzányúlni. de én alapvetően azt gondolom ebben, hogy eleve a blogter azzal, hogy kiemel fontos bloggereket, tartalmakat, nem abba az irányba mutat, hogy masszívan a selejtre akarna építeni. remélem ez így is marad.

 11. doransky: légy szíves ne vedd ezt valami durcás riposztnak, de én most is kb. annyira veszek részt a történetben (össznépi blogolásban), mint amennyire akkor szándékoztam részt venni.

  zsoltu: ábrándokat kergetsz. az elméletgyártásában jártasak nyilván egyetértenek veled abban, hogy a fontos (“celeb”) bloggerek kiemelése, a húzónevek szerepeltetése a címlapon vonzza a tömegeket. akiknek baja volt a blogterrel, azok viszont rendszerint éppen a minőségügyi vonal és a tömegblogolás minősége közötti konvergencia jeleit hiányolták és hiányolják.

  nullához közelítő impakt faktorú bloggerként mondjuk magam is, de tudnék mondani nálam jóval elismertebbeket. számtalan helyen feszegették (-tük) már a témát, sokan sokféleképpen közelítették és magyarázták, de a diagnózisnak szinte mindig volt egy közös eleme: a címlapos írások, a serpák ajánlásai között a minőség gyakorta szembeötlő hiánya. a minőségügy melletti elkötelezettség ellenére. értve ez alatt természetesen a korábban a címlapra került saját írásaimat is, azoknak sem ott volt a helyük.

 12. nincs az a rendszer, ami ne lehetne jobb - frázis. akit úgymond be kell hozni a blogvilágba, neadjisten a netre, annak bizony a húzónevek jelentenek eligazodási segedelmet. se az hogy zsoltu, se az, hogy moshi, semmit nem fog nekik jelenteni, amikor benéznek, mi is az a blog. és az is lehet, hogy nem attól fogják JÓL tudni, hogy ha megnézik para blogját. vagy a kispálét. de annak, hogy valakinél betapadjon ez a forma, annak segítésére igen jól működnek a húzónevek. külföldön se úgy lesz valaki sztárblogger, hogy tol bele fél évet és ír rendületlenül, mert az kevés. ott is. és azért azt se feledjük el, hogy szárjaink olykor igen sután tudnak megjelenni a neten - ez van, hogy az ő hibájuk, van, hogy nem. de két tényező tette őket sztárrá (arányok változnak a kettő között), a sajátjogú egyediség és tehetség (munka) és a rajongók rajongása. biztos érdekes lenne olvasni, amikor győzike blogol (ha beszervezi valaki, részesedést kérek), garantált, hogy ahogy uhrin benedeknél, nála is lenne sok látogató. és azt ne feledjük, hogy ez biznisz. öngerjesztő forma, a látogató hozza is a pénzt és viszi is - a megmaradó salak az, ami a tulajok lágy kenyerét adja.

  én ha változtatnék valamin sürgősen, az az lenne, hogy a blogter rendszerébe bekerülhessenek nem-blogter blogok is. igen, saját magam felé vagy akár kelt felé hajtom a vizet, mert azáltal, hogy valaki saját motort, saját domaint tesz a blogja alá, ő maga invesztál a történetbe, ettől még nem lesz kevésbé fontos vagy érdekes. ha kiteszi a blogterre mutató ikont, kerüljön beljebb. magyarán a közösségépítésben lépnék előre. én. na und. :)

 13. na ettől tudok a falnak menni. miért kellene bárkit is behozni a blogvilágba? ha van valami, amitől az internet, a web, vagy a blogoszféra érdekes, akkor az az, hogy kiterjesztette, újraértelmezte az emberek közötti kapcsolatok dimenzióit. ha van benne egyáltalán valami érdekes, akkor az moshi számára éppen zsoltu és a zen-taxi és még véletlenül sem a kispál. a sztárok előtti ájult nyálcsorgatásra, az autoritás imádatára a televízió is bőven elégséges.

  ja, megvan, az üzlet. de akkor mondjuk ki nyíltan: az üzlet megvette magának az első éjszaka jogát.

 14. moshi, te mit fizetsz a te szabad internetes önmegvalósításodért? én meg ettől megyek a falnak. ingyen jó minden, kell minden, de mág arról se akarunk tudni, hogy amit mi ingyen kapunk, az másnak pénzébe kerül. ne reklámozza, ne legyen bevétele, teremtse azt úgy, hogy kivonnya belőle a zokiszgént. mondd, mit kell hisztizni az üzlet miatt? nem értelek.

  azért kell behoznii a blogvilágba bárkit, mert jó, ha benne van. mert esetleg vannak, akiket jobban érdekel, milyet fingott ba a kispál annál, hogy milyet túrt az orrán zsoltu. ha zsoltu minőségi blogot csinál, elfogy a különbség közte és a kispál között. ha szart, akkor kispál fog nyerni, mert ő lehet hogy szintén szart blogol, de jót zenél és a kettő kiegyenlíti egymást.

  azzt majd még magyarázd el, hogy miben akadályoz téged, ha más is hozzáfér a blogokhoz és mi csorbul azzal, ha másnak lesz lehetősége sztárok előtt ájultan nyáladdzni? (bazmeg, kispál és a sztárság… bár lehet, hogy vannak, akiknek már ők sztárok… nem tudom, de nem is érdekel, mert én akkor is zsoltu vagyok, ha van kispál, akkor is, ha nincs.)

 15. A címoldalra kerülés tényleg nincs jól megoldva a Blogteren, de már sokat javult a helyzet. Remélem marad a tendencia.

  A közösség hatása az írásra? Érdekes kérdés. Egyrészt az ember igyekszik függetleníteni magát a külsőségektől, ugyanakkor viszont a visszajelzésekre igényt tartok. Gondolm más is így van ezzel… De imádom provokálni is az olvasóimat, remélem ezt a Blogterről most nem olvassa senki. :)

 16. Visszatérve a vitához pár dolog gyorsan:

  • Én sem értem, miért kell behozni mindenkit a blogoszférába. Jó, hogy egyre többen blogolnak, de úgy jó igazán, ha azok kezdenek bele, akiknek van igényük az írásra és beszélgetésre. Ha a blogolás kúlsága miatt nő a bloggerek száma, azzal nem jutunk messze.
  • Mintegy zárójelben: az igazi kérdés nem is az emberek blogoszférába való bevonása, hanem a ‘nem netezek, miért tenném’ emberek felcsalogatása a netre. Igaz ez kicsit tágabb kérdés, volt is rá egy teljes Kovács Kálmánunk.
  • Érintőlegesen kapcsolódik a témához Mark.hu mai postja, hasonló kételyekkel rendelkezik mint én.
 17. ha valaki, én aztán tényleg massza-ellenes vagyok. kapják is tőlem a szemük közé rendesen. de azt meg be kell látni, hogy ez a massza fogja legitimálni azt, amit a felső párszáz csinál. elitista dolognak gondolom azt hinni, hogy megy nélkülük és ne zavarják a köreinket. azt nem tudod megoldani, hogy massza nélkül eltartsd akár a blogtert. azt se, hogy a massza jöjjön a netre, de ne piszkítson oda, ahol te vagy én magasröpülünk. és megkockáztatom, ha nő a massza szintje, a hájszószájtinak is nővelnie kell a szintet, hogy ne érjen össze a masszával.

 18. Magyarázom a bizonyítványomat, nem úgy értettem, hogy ne jöjjön a massza, mert elcseszik itt a jó kis blogoszféránkat, homokozókat. Sokkal inkább úgy, hogy nem kell kiállni és üvöltözni, hogy csak tessék, csak tessék. Akkor már sokkal hasznosabb lenne egy regisztrációt nem igénylő blogkereső, vagy az a nyitottabb blogter, amit fentebb emlegettél. (És amiről a kezdetekben még volt is szó.)

 19. zsoltu, mondhatnám, hogy az adsl kapcsolatomért fizetek havi 13e forintot és ebben bőven van profit, tehát formálhatnék jogot, ha máshol nem, a téonlájnnál az ingyenes blogszolgáltatásra, de nem teszem.

  ezen felül fizetek még bőven a netes megjelenésért egy .hu és egy .com domain esetében - igaz, ezeknek semmi közük a bloghoz-, de őszintén nem értem, hogy jön ez ide.

  blogger.com. azt a szamaritánusok üzemeltetik? nem általában az üzlettel van bajom, hogyan is lehetne, csupán néhány üzleti modellel. konkrétan.

  (semmiben nem akadályoz, csak hasonlóan Kelthez úgy hiszem, hogy régen rossz a blogvilágnak, ha oda be akarunk hozni embereket valami hagymázas világuralmi elképzelések miatt és nem azokat engedjük be, akikben megvan a késztetés, hogy csatlakozzanak, akár olvasóként, akár íróként. nem túl jó példa, de most erre tellett: porszívózni remek dolog, de ha a porszívóügynoök zaklat a hüje porszívójával, azt azért sokan szeretnék páros lábbal kirúgni. hogy ilyen visszafogottan fogalmazzak.)

 20. moshi, nem akarok hinni a szememnek, blogger.com? az mire is jó? ott voltam évekig, szart se ér, már bocsánat. dögvész mód bír működni és nem tudom, miképp állítható a blogterrel párhuzamba. egy módon, hogy ott is lehet blogolni ingyér. a blogter közösséget akar építeni. azon kívül, hogy ad lehetőséget arra, hogy blogolj náluk. tehát pluszban kapod hozzá featúraként, hogy van mögötte egy közösség. olyan, amilyen. ha nem tetszik, kihagyod belőle magad. és blogolsz magányosan. ha annyira jó, amit csinálsz, akkor megállsz úgy is, ha veszel 10 ezerért egy domént és tárhelyet és feltolsz rá egy ingyenes wordpresst. vannak sablonok, matatni se kell vele, garantált a siker. miért akarsz te a blogterhez tartozni, ha az, amit képviselnek, nem tetszik, és szeretnéd, ha mindent megkapnál ingyen, úgy, hogy bele is szólhass, mit adnak mellé körítésnek ingyen, és még azt is meg akarod határozni, hogy ha neadjisten fujjfujjfujj, van belőle bevételük, azt kitől fogadják el és kitől ne. mondok egy a te adsl-esedhez hasonló hülyeséget (mert hogy az hogy jött ide, nem is értem, veregessem a vállad, hogy nem lopod a netet vagy a közértben a kiflit?): ha a t helyett mondjuk a wired vagy a bbc vagy más nem magyar és nem magenta kötött volna szeerződést a blogterrel, akkor visítva vágná hanyatt magát mindenki. a t-t divat utálni - nem oktalanul. de a maszától téged is csak a gondolkodás és szelekció ment meg és választ el.

  ha a blogter bukik, vagy süllyed, az másért lesz. sajnos.

 21. Zárójelben jegyezném meg, hogy bár a Blogger is lassan oldotta meg a kommentspam kérdést - akkor jöttem el tőlük - de nekik sikerült végül egy captchát bepakolni, hogy a júzernek ne kelljen minden reggel manikűrözni a kapott kommenteket. És persze a Blogger által kínált atom feedek teljesen jól működnek. (Illetve ha prót akarok játszani, akkor van xmlrpc is.)

  Ott ami plusz, hogy a legtöbb webes (legyünk nagyok: webkettes) szolgáltatás hajlandó együttműködni a Bloggerrel, pusztán annak a mérete miatt. A Flickr blog this-t fájdalommentesen lehet beállítani, hogy egy kattintással át tudj küldeni képeket a blogodba, a Writely örömmel postol Bloggerre. És a sort lehetne folytatni a Bloglines-zal és társaival. A magyar webkettő egyelőre arról sem szól, hogy szolgáltatások működnek, nemhogy arról, hogy együttműködnének.

 22. “A magyar webkettő* egyelőre arról sem szól, hogy szolgáltatások működnek, nemhogy arról, hogy együttműködnének.”

  • webkettő helyett tetszőleges főnév is behelyettesíthető.
 23. jézusom, mi ez a habzó szájú sznob tempó? a blogger.com blogolásra éppen olyan jó, mint a magyar blogszolgáltatók bármelyike. az, hogy hogy működik, nézőpont kérdése, nekem általában bármelyik magyarországi cuccnál jóval, nagyságrendekkel (!) gyorsabb.

  az adsl-es dologra magam is mondtam, hogy hülyeség, kár ezen rágódni, a válasz az volt, hogy ó igen, én fizetek a szabad netes megjelenését.

  az, hogy a blogter magyar-magenta vagy nem magyar-nem magenta szponzorral ír alá szerződést, lényegtelen. én magenta cégnek dolgozom, jelentsen ez bármilyen irányú elfogultságot. a blogter elképzeléseivel van gondom.

  az egész blog-dolgot az elmúlt jópár évben elsősorban névtelen, “nímand” bloggerek tették azzá, ami. én ezt nevezem közösségnek. aki ebbe sztárokat akar beleszuszakolni, arról nyilvánvaló, hogy nem képes kilépni a régi klisékből, rá akar húzni egy egyébként jól működő dologra egy ócska kétes értékű modellt. tévés módra gondolkodik, maga az újjászületett Gombos Edina vagy Palik Lászlóné, aki doborodó csöcsökkel és bárgyú vigyorral tolja minden nap, hogy Rubint Réka mit álmodott. mi a szarér’ kéne Ogli G-vel, mint húzónévvel bevonni valakit a blogvilágba? hagyjuk már a dagadt ruhát másra.

  tévés módon gondolkodik, ez a kulcsszó. lehet ettől még sikeres, nem mondom, hogy nem az és nem lesz az hosszabb távon. de nem muszáj szeretnem érte.

 24. bocs moshi, de ha valaki haboz, az nem én vagyok. most vagy én vagyok hülye és félreértettem abból valamit amit írtál, vagy te vagy hülye, mert összekeversz folyamatosan dolgokat. nem tudom. 1. ha a blog mint helyzet és mint műfaj megkívánja azt, hogy egyben közösség is legyen, akkor arra a te bloggr.com-os példád nem jó, ugye, mert annak a közösségi jellegével (ha van neki) nem tudsz mit kezdeni, magyarán a blogod maga webkettő, de a blogger.com nem, mert te magyarul írsz, a java meg angolul. vágod? 2. ha a blog magányos és nem kell hozzá a közösség hitelesítő és hozzászólás számot a tartalomtól sok esetben függetlenül növelő ereje, akkor meg értelmetlen a blogger.com, mert akkor kell venni tárhelyet, fel kell tenni a magad blogmotorját és kész, szép, tiéd, nincs reklám és gyors. és főleg megbízhatóbb.

  én jópár évig blogoltam a bloggeren, nekem nem kell bemutasd, és nem jobb vagy nem rosszabb, mint a freeblog vagy a blogter. vannak valami sablonok, betolod a tartalmat és csókolom.

  írod, hogy a blog dolgot a bloggerek tették azzá, ami. küldön tudod-e választani, hogy ez az AMI, ez mit jelent annak, aki benne van és annak, aki kint? nem nagyon. segítek. aki benne van, annak a blog az isten, ezért van benne, mert önmegvalósít, mert tetszeleg, mert művészkedik, mert ez mert az - ki miért. nincs blogger, aki ne nézne oda rá, hogy olvassák-e, perszehogy nézi. kevés olyan van, akinél nincs komment, még kevesebb, akinél nincsenek linkek kifelé. tehát többé kevésbé mindenki épít valamiféle közösséget is a blogja köré, mert kell az írónak az olvasó, kell a tudat és ráadásul sokan jönnek a blogba a fórumok világából. aki nincs benne, annak nincs ilyen, nem tudja mi, és nem érti, mire jó. még ha valami valóban jó blogot olvas esetleg, akkor azt mondom, az irodalma fogja meg, és akkor azt hiheti, hogy ez egy irodalmi forma, pedig kevésbé az, statisztikailag biztos kevésbé. de ha beleakad egy énblogba, azon sírva fog vihogni és néz ki a fejéből, hopgy ez minek.

  fontos ez? kérdés: a bloggerek egymásnak írnak, vagy az olvasóiknak? (válasz: egymásnak)

  a blogter modell: azt hiszem NINCS blogter modell. lehet hogy kifelé el van játszva, de valójában nincs. ez abban az ütemben találódik ki, ahogy az idő halad, egyszerre vele, nem előtte járva. és bizony bulvár. na de könyörgöm: a net maga bulvár, főleg a magyar net, mert erre van igény.

  tévés módra gondolkodik ablogter? nem, moshi. tévés módra írnak a bloggerek. a blogter sehogyse gondolkodik, értsd már meg. a bloggerek adják a tartalmat és az ilyen. milyen? többé kevésbé silány. ez van. te erre nem jöttél még rá?

Comments are closed.