Nullsör könyvtár: Szlengkutatás

Szlengkutatásról egyrészt azért jó olvasgatni, mert az szótár részek szórakoztatóak, legalább ugyanannyira, mint a hétköznapi etimologizálás.

Legjobb példa a huncut szó, ami gyerekkorában ‘cafka, kurva’ jelentésben szerepelt például Csokonainál, és ami német hundsfott (‘kutyapicsa’) szóból került át hozzánk.

Másrészt mert ezek a szövegek tipikusan olyanok, amik hatására az ember elkezdi ünnepelni azt, hogy ő nyelvhasználó. “Hátradől” egy kicsit beszéd közben, talán a lábát is felteszi az asztalra, mert végülis otthon van, mondjanak bármit is a nyelvészek. Harmadrészt pedig azért, mert jó nézni, hogy nem csak a webkettő küzd definíciós problémákkal, hanem a szlengkutatás is olyanokkal éri be, hogy a szlenget “mindenki felismeri, de senki sem tudja meghatározni”. Ennek megfelelően örültem, amikor ma az egyetem díszudvarában találtam egy kipakolást, ahol többek között a Kis Tamás által szerkesztett Szlengkutatás sorozat négy kötetét lehetett 70%-os kedvezménnyel megvenni, ami nagyjából kötetenként 300 forintot jelent, ezzel a kétsör könyvtár kategóriába esve. Be is szereztem a gyűjteményemből hiányzó harmadik és negyedik kötetet. De nem lennénk webkettesek és participatívak, ha ugyanezeket az anyagokat, plusz a készülőben lévő ötödik kötetet, nem lehetne CC - by-nc-nd licenc alatt letölteni az egyetemi szerverről és a MEK-ről.

Zárójel: a MEK-en a szleng tárgyszóra megtalálhatjuk Hoffmann Ottó Mini-tini szótárát vagy a Zolnay-Gedényi-féle A régi Budapest a fattyúnyelvben-t is. Bárczi Géza A “pesti nyelv”-e egyelőre hiányzik.

Tolle lege. És ha ez sem lenne elég, akkor Kis Tamás magyar szleng oldalán lehet folytatni az olvasgatást.

4 Replies to “Nullsör könyvtár: Szlengkutatás”

  1. Hasonlóan jó szó még a ‘passziolália’, egyrészt mert gyönyörűen hangzik, másrészt a fenti emlegetett ‘nyelvhasználatnak való örülés’ jelentés megérdemel egy szót. :)

Comments are closed.