Tudunk-e vitázni?

Doransky webkettes vállalkozások hollétét firtató kérdésére adtam egy olyan választ, hogy a magyar interneten olyan ötleteket sem nyúlnak le, amelyek nyugaton már beváltak. Példának a netes könyvesboltokat hoztam, szinte sehol sincs ‘aki ezt vette, még erre ruházott be’ vagy ‘olvasói ajánlók’ funkció. Azért szinte sehol, mert a Libri már megvalósította ez utóbbit. A délután egy részét ott töltöttem olvasgatni.

Kezdésnek A Da Vinci-kódhoz érkezett vélemények között néztem szét, az úgyis elég nagy hype volt ahhoz, hogy legyen vita. Vita helyett azonban többnyire rövid mondatokban megfogalmazott - a szerkesztőablak bűnösen kicsi - flémháborút találtam olyan véleményekkel, mint:

“Ekkora felhajtás egy igénytelen fércmû miatt…Olyan mértékben koppint korábban megjelent mûveket, hogy az undorító…”

vagy

“Szerintem igen jó kis regény. Azt hiszem mindegy, hogy mennyi igazság van benne, nekem az volt a lényeg, hogy egyszerûen nem tudtam letenni!”

És ugyanez megy a Harry Potter és a többi bestseller alatt. Nem ennyire lehangoló az úgynevezett szépirodalom, onnan nem hiányzik a vitakultúra, meg persze, két-három egymondatosban nehéz flémelni.

Átfogalmazódott bennem a kezdeti kérdés: vajon tényleg ennyire nem érdekli az olvasó (rendes szerkesztőfelület, minimális moderáció, ha már a közösség nevelése elmarad) a kereskedőket?

És persze felvetődött a címben is szereplő kérdés, ha nem fogják a kezünket, akkor ennyire nem tudunk vitázni?

(a szerző egyébként nem szerette a davincsi kódot, mert a foucault-ingát és a lempriére lexikont hamarabb olvasta)

4 Replies to “Tudunk-e vitázni?”

 1. Nem akarok kötekedni, de a link Esterházy Péter HARMONIA CAELESTIS könyvére mutat. Nem a Da Vinci kódra. :-)

 2. A legjobbakkal is… velem meg kifejezetten gyakran. ;) Kösz, hogy szóltál.

  Aki esetleg a Harmonia Caelestishez érkezett véleményekre kíváncsi - amit a fenti szövegből kiépítettem - az erre fáradjon tovább.

  Update (öt perc múlva):

  Nem permalink se a könyvhöz, sem a véleményekhez vezető url. Ez egy kicsit rosszabb annál, mint amire számítottam.

 3. Ezek legyenek egyéni vélemények vélemények, szerintem kár ott elvárni vitát. Viszont ha lenne minden könyvhöz fórum.. vagy vitára buzdítanának és moderálnának .. etc.

  btw, mivel szerencsére (lol) elég műveletlen vagyok (voltam) a jézus-daVinci-festmények-SzűzMária-louvre témakör kombinációban, és a könyvről csak annyit hallottam, hogy nagy lenyúlás, pusztán azért kezdtem el olvasni, mert épp ráértem, és jó kis szórakozásnak tűnt. Dan Brown-nak egyedi “stílusa” van (ami pont olyan minden könyvében, ugyan az a szerkezet, stb.. mindig van egy szép nő, egy srác, meg a gonosz emberek.. meg egy áruló. pff) De elsőre izgalmas volt :D

 4. Lehetnének egyéni vélemények - az lenne a funkciójuk - de ha egyszer vitát kezdtek vélemények írása helyett, akkor legalább azt csinálják rendesen. A most menő veszekedés mindenképpen a legkevesebb, amit a funkcióból ki lehet hozni.

  (Egynek tényleg jó, de nem várom, hogy évek múlva is beszéljünk róla. Irrealitás lenne. :) )

Comments are closed.