Webkettőről rejtve

Az iWiW-tagok nem fogyasztók, hanem felhasználók. Az információs társadalomban ez fontos különbség. Nem egyoldalúan veszik el a kínálatból, amit a szolgáltató ad, hanem felhasználják a rendelkezésre álló - nélkülük üres - kereteket, hogy valami minőségileg új jöjjön létre. Az iWiW rendszere a felhasználók százezrei nélkül értéktelen bitsorozat, s nem a rendszer, hanem a felhasználói (és azok értékei, viszonyrendszere, szokásai) érdekesek a tulajdonos számára. (forrás: hvg.hu - Dombi Gábor: “Az iWiW-tagok nem fogyasztók”, kiemelés tőlem)

Tessenek jól megnézni, így lehet a webkettő - még mindig nem a fejlesztésbeli - lényegét úgy kifejteni, hogy a cikkben egyszer sem említik meg. Akkor, ha lehet, erre tovább szerelmes brátim.

6 Replies to “Webkettőről rejtve”

 1. tehát felhasználó vagyok, pedig azt hittem, hogy tagja vagyok az iwiw-nek (meg a beszmeknek, meg miegymás) akkor tehát az összes fórum webkettő, mert a beírók, hozzászólók nélkül csak futtatható progi lenne? még mindig nem értem…

 2. kurva jól hangzik. de hülyeség. az iwiw felhasználói bizony fogyasztók. onnantól, hogy vadásznak skalpokra, hogy megjelölnek olyanokat, akik lényegében hitelesíteni hivatottak őket, és nem igazi ismerőseik, onnantól fogyasztók. mert a rendszer azt adja, ami hiányzik az internet jó részéről: hitelesítését az identitásnak. na de kedvem kerekedett erről írni, szóval otthon folytatom a taxin.

 3. Sala: Tagja, felhasználója, végülis ugyanaz. A lényeg, hogy te állítod elő benne a tartalmat, az értéket, ami bárkit is érdekelhet. És nem te kapsz érte pénzt. :)

  (A Beszmac kicsit eltér azért mert nonprofit szakmai fan oldal.)

  A megfigyelés egyébként jogos, a fórum, hasonlít a webkettes cuccokhoz. A legfontosabb eltérés szerintem, hogy míg egy blogot, wikit, cms-t szeretnek a keresők (azonos tartalom mindig azonos linken található meg), addig egy fórum a tudás elsüllyesztésére alkalmas inkább. Ebből annak idején voltak is gondok a beszmacen, amikor sokkal könnyebb volt (még mindig az) egy problémára újra rákérdezni, mint megkeresni és végignyálazni a régi threadeket.

  zsoltu: Van egy általánosítás a gondolatmenetedben, hogy ‘az iwiw felhasználók olyanok, hogy csak a skalpokra mennek’. Ehhez képest vannak, akik “csak” kommunikálni járnak be.

 4. a világ az általánosítások következtében válik számodra katalogizálhatóvá és feldolgozhatóvá. nem jó móddszer, de nincs jobb. a kezdeteknél az iwiw valóban hasonlított egy klubhoz. hozzáadott érték akkor sem volt benne. a létezés puszta ténye vegetáció és nem értékteremtés - ezt állítom én. amióta felturbózták az iwiwet, azóta pedig ellepték a skalpvadászok. azóta lett hirtelen mindenkinek 100-500 ismerőse, akiket valójában nem ismer, csak jól mutat a gyűjteményben. ezen a helyzeten a t-onlány megjelenése már nem rontott.

 5. Addig, hogy a világ így válik megérthetővé, de egykb 700k felhasználóval rendelkező szolgáltatásról ennyire általános ítéletet mondani az kilóg a világ feldolgozása kategóriából. Ráadásul a 100-200 ismerős szerintem még bőven a hihető méreten belül van - lesz most pár iwiwes napom, osztálytalálkozót kellene szervezni -, elvégre nem barátokról beszélünk. Az ismerős bőven elég általános kategória.

  Az iwiw legnagyobb értékének azt tartom, hogy az eddig webes szolgáltatásokat alig használó júzereknek van mivel barátkozni, van mit próbálgatni. Példa a nagyon 1.0-s magyartanár anyám, aki ma délelőtt - Barabási Albert-László után szabadon - kapcsolati hálók megjelenítésével játszott. Abban meg gondolom egyetértünk, hogy a magyar webre elsősorban felhasználók kellenek.

Comments are closed.