Az gonosz hekkerekrül

A számítógépes hálózatok biztonsági rendszereit kijátszó hackereket a lakosság több mint kétharmada tudatosan kárt okozó bűnözőnek tartja, ugyanakkor a válaszadók közel harminc százaléka szerint a kódfeltörőket és a számítógépes adattolvajokat nem a rossz szándék vezérli. A hackerek tevékenységét a magyarok elenyésző kisebbsége, alig négy százaléka ítéli meg pozitívan, egyfajta rendszer elleni igazságos lázadásként.

(index a Szonda Ipsos felméréséről)

Ugyanez máshogy: a Szonda Ipsosnak sincs sok sejtése arról, mit jelent a hacker szó, de ebben legalább hasonlítanak az istenadta népre.

(via lipilee, yves)

2 Replies to “Az gonosz hekkerekrül”

  1. mivel a hekker szó szélesebb rétegekben elterjedt jelentésköre úgysem fog változni és mivel a nyelvben a többség az úr, az it sajtó (van egyáltalán?) meg tökbéna. meg egyébként is a filmek, regényekben a hekker aki feltöri pl. a náza rencerét és atomrakétákat vezényel oroszország ellen, h kirobbantsa a háborút, meg úgy általában ő az aki idegen helyeken kutakodik. naszóval javallom innentől a fekete hekker - fehér hekker megkülönböztetést (ha a mágiában működik meg a starwarsban, akkor miért ne?) amúgy is te papolod mindig, h nyelvőrökre nincs szükség:D. a nyelvben meg ugye lehet úszni az árral, de egy ponttól kezdve már télleg tökfölösleges.

  2. Black hat és White hat hacker megkülönböztetés létezik, még csak spanyolviaszt sem fedeztél fel. :) Nem is az a gond, hogy az istenadta nép úgy gondolja, hogy a hekker a gonosz ember, ezen majd morfondíroznak az FSF-esek, meg a szabadszoftver lelkes képviselői, az zavar, hogy a hacker szó egyéb élő jelentései meg se jelentek. Olyan jelentések, amiket egyébként használunk. Nem nyelvművelési kérdés, hanem igényességi.

    (Lassan tényleg leállok az uborkaszezon szülte cikkek cikizésével, de napról-napra egyre szánalmasabbak kerülnek elő, és nehéz megállni…)

Comments are closed.