Batman estéje

Ha máshonnan nem, A hihetetlen családból biztosan tudjuk, hogy a szuperhősöknek nem igazán megy a visszavonulás. Vagy nem tetszik nekik a civil élet, vagy visszarángatják őket, mert újra előbukkantak az ősgonoszok, esetleg annyira hiányzik a latexnadrág meg a kívül viselt gátyó, hogy reaktiválják magukat.

dkr2.jpgGyerekkorom legszuperebb hőse, Batman - aki nem látta a Michael Keatonos Batman filmet, talán ember sem volt akkoriban - is így tett. Az öreg denevér kalandjait Frank Miller - a név ismerős lehet a Sin City képregény és film miatt - rajzolta meg négy részbem 1986-ban.

A (második) Robin halála és Batman visszavonulta után tíz évvel kezdődik a történet. Bruce Wayne 55 éves, teljesen szétesett a Robin halála miatt bűntudattól és az alkoholtól. Barátját, Gordon rendőrfőnököt visszavonolulásra késztetik, Gothamben dúl a Mutánsok bandája, és még a régi ellenségek (Kétarc, Joker) is előkerülnek. A világ azonban már nem kedvez a szuperhősöknek. A képregény harmadát a Batman akcióit tárgyaló tévéműsorok képkockái adják, melyek általában nem helyeslik a Denevérember tetteit. Erőszak ellen erőszakkal védekezni nem illendő, akkor inkább már az utcai bandák.

Batman tevékenységét a városvezetés sem nézi jó szemmel, de egy jó ideig nem tudják, kinek is kellene lépni ellene. És, hogy a küzdelem igazán epikus legyen, a kormány sem örül az újra megjelenő szuperhősnek, de ők inkább a fenyegető szovjet-amerikai atomháború elkerülésével foglalkoznak. Így a kormány szolgálatába szegődött Superman csak az utolsó lapokon csap össze Toldval Batmannel.