Egylépéses vitatanfolyam

Nyár van, a fű se nő, van idő végigolvasni olyan vitákat, amibe korábban csak belepillantottunk, vagy tán még azt se. A pár napja linkelt Szabad Változók post alapján néztem bele a Kálmán László versus nyelvvédők veszekedés jellegű vitájába. A színvonal és az értő olvasás hiánya néhol rémisztő, de legalább elmondhatjuk, az urak mindent megtettek a nagyrabecsült publikum szórakoztatásáért. Kedd reggelre ideális. Erre tessék:

7 Replies to “Egylépéses vitatanfolyam”

 1. :) érdekes ez. nádasdyt lopott kálmán, szinte szóról szóra. http://ondemand.video.axelero.hu/mte/szeles_51.wmv érdemes időt szakítani rá. nádasdy ugyanazt mondja, mint kálmán - 3 évvel ez előtti előadásában a mindentudáson. és éppúgy, épp azzal veri a port a nyelvművelőkön. mondom, szó szerint és értelem szerint is úgy. most akkor nincs új a nap alatt, vagy mi ez?

 2. Valóban nincs új a nap alatt. Kálmán nagyrészt a társasnyelvészet (szép magyar szóval leginkább szociolingvisztika) álláspontját írta meg a cikkben. Ezzel a szemlélettel nem először szembesültek a nyelvvédők. Korábbi példának ott vannak az általad is idézett Nádasdy megnyilvánulások (a Modern Talkingtól sem idegen az a szemlélet, hogy nem kéne kúrogatni a nyelvhasználót), és később is elő-előkerült az ügy. Legutoljára februárban, amikor Balázs Géza főnyelvész hatalmi szóval zárta le a diskurzust. Ami az egészet széppé teszi, hogy még egyszer sem sikerült a másik oldalnak igazán jó válaszokat adnia. :)

 3. tegnap hallgattam meg nádasdy előadását a webről és nekem eleinte csak a szabályos párhuzam ugrott be, de ahogy nádasdy belemelegedett a témába és elragadni látszott a hév őt, akkorra már konkrét mondato, mondatok részei váltak ismerőssé - de én ezt olvastam - és akkor már egyértelműnek tűnt, hogy egy epigoni írással állunk szemben kálmánnál.

  az nekem, hogy grétsy tankérem vágó istvánnal jár s kel a városban a kamera előtt, eleve kérdésessé tette a komolyságát ügyüknek. mert hát vágó igazán sarlatán pasi, igazán áltudós, archetípusa annak. a huszonegyedik század reneszánsz embere akarna ő lenni, de az a fránya hiúság elrontja a játékát.

 4. Epigoni helyett még mindig a kialakult érvrendszert használnám inkább. :)

  Kerestem jó netes irodalmat a témához, de csak a soványka (az átlagnál azért jobb) wiki szócikket leltem: http://hu.wikipedia.org/wiki/Szociolingvisztika. És ha már arra jársz, akkor - Debrecen fényezése következik - a Szleng szócikk is jó.

  (Timeoutol az axelero video keményen, délutánra halasztatik.)

 5. szarakszik a hazai net valamiért pár napja, akárhol akármit nézek akármiről. be-beájul.

  tőlem mondhatjuk intuitív nagyothallásnak is, szinte mindegy. majd nézd meg nádasdyt, ha eddig nem, mert érdemes. valahogy egyrészt eszenciálisabb, másrészut evidensebb, harmadrészt humorosabb és ezekből adódóan nagyvonalúbb, mint az, amit kálmán ír - amihez almagél fogyasztása is kell, mert elég gyomorbajos így, igazi humor nélkül, pengére feszült szájjal.

Comments are closed.