Hazatelefonálásrul

Normális esetben lejárt lemez lenne a 10.4.7-es, Dashboard Advisory-s hazatelefonálós sztori, de az Apple végre kiadott egy nyilatkozatot az ügyben, és ezzel párhuzamosan a TUAW-on és a beszéljükMac-en megjelent egy-egy szerecsenmosdató cikk. Újramelegített töltöttkáposztánkat olvassák.

Az írások szerint teljesen rendben lévő a felhasználóktól nyolcóránként lekérni a telepített widgeteik verziószámát (állítólag ezt tartalmazza a gépről kikerülő adat), abszolút nem aggályos, hogy a funkciót egy figyelmeztető szó nélkül és kikapcsolhatatlanul pakolták bele az oprendszerbe. Mindezen tulajdonságok azért vannak teljesen rendben, mert a nyilatkozat szerint az Apple igenis komolyan veszi a személyiségi jogokat.

Azt hiszem, az Apple kimosdatásával mindketten elmennek amellett, hogy egyszer már egy ugyanilyen pofonba beleszaladt a cég. Az iTunes mini store megjelentekor - a hallgatott zenék alapján ajánlott megvásárolnivalót az iTunes Music Store-ból - hasonlóan reagáltak a felhasználók. Ráadásul az ok is azonos volt, “elfelejtettek” szólni egy olyan funkció beépítéséről, ami privacy aggályokkal járhat. Innentől pedig nem az a kérdés, miért a nagy felháborodás, hanem, hogy tanul-e a saját hibáiból az Apple?

Amire rögtön rá is vághatnánk egy nemet gyorsan, ismerve a G5-tel kezdődő analóg elektronikai problémákat (úgyis mint búgó MBP és társai), de ne legyünk pesszimisták.

2 Replies to “Hazatelefonálásrul”

  1. Szerintem épp elég személyes adat az hogy valaki milyen widgeteket használ és az IP címe.

  2. Azt - megint csak elhívén az Apple-nek a dashboardadvisoryd működéséről elmondattakat - nem tudják meg, hogy mit használ. Azt igen, hogy mi van telepítve, de pont a widgetek borzalmas kezelhetőségének hála (törölgetés egyesével, aha) a widget könyvtár tele van szemetelve.

    De nem akarom mosdatni én is az Apple-t, valószínűleg ott az eltérés, hogy az ilyen jellegű privacy-mre kevéssé vagyok kényes. Épp ezért az eljárás jobban zavart.

Comments are closed.