Lelet: Weyer a kultúrblogokról

Június 26-án jelent meg a nol.hu-n Hargitai Miklós írása Blogra írt kultúra címen. A cikk akkor elkerülte a figyelmemet, pedig tartalmaz egy igen érdekes idézetet Weyer Balázstól. Attól a Weyer Balázstól, aki már több alkalommal elmondta, hogy a blogolás valójában nem igazán érdekes újságírói szempontból. (Legutoljára a Web2 szimpóziumon, egyszál longtail diával kísérve önmagát.)

A “kulturális napló” kifejezés első hallásra értelmetlennek tűnik, a kulturális blog azonban - Weyer Balázs, a legolvasottabb hazai internetes portál, az Origo főszerkesztője szerint - létező és gyorsan fejlődő műfaj.

A Web2Symp óta persze történtek dolgok, például a T-Online “stratégiai megállapodást kötött” a Blogterrel. A vélemények meg változnak, na.

El ne felejtsem megemlíteni, az írás egyébként a jobb blogcikkek közül való. Tessenek elolvasni.

15 Replies to “Lelet: Weyer a kultúrblogokról”

 1. ha már hozod a témát: a blogter befogadása nem az origoba történt. hanem a t-online-hoz. ez nagyon nem ugyanaz. simó és weyer nem kötelezően összedrótozott függvényei egymásnak és azért ne feledjük a tilosos múltat se, nem fognak egymásnak parancsolgatni. a blogterrel simóék állapodtak meg, úgymond csomagban és ez a megállapodás addig él, amíg az érdekek működtetik. ha az origo vevő lett volna blogos tartalomra, tavasztól az asztalán voltak tervek erre. nem ette, nem kellett, mert a t-online és a blogter ügy levette ezt a terhet az origo válláról. tessék megnézni a nyitó oldalon. magentával nem az origo tartalmak vannak. azok a jó édes anyavállalat vackai. :)

 2. Igaz, hogy nem az Origó vette meg a Blogtert, hanem anyuka, a T-Online. Mégis a korábban híresen nem blogbarát (lásd IH-s és Web2Sympes mondókáját) Weyer ölelte keblére hirtelen a blogolást. Pont ezt tartottam, és tartom továbbra is, furcsának. Ha Simót megkérdi a NSZ, és azt nyilatkozza, hogy a kulturális bloglás remek dolog, nem lepődök meg.

  (Az origóblogot ne keverjük ide, legendás mennyiségű balfaszkodás volt körülötte - szigorúan titkos fejlesztés, ha mond valamit ;) - és végül nem is mertek vele kijönni. Amit hallottam róla, az alapján jobb is.)

 3. de miből gondolod, hogy balázs blogbarátabb lett? vagy, hogy nem? az ő véleményéről sokat eddig se tudhattunk. ad egy helyzetértékelést, amiben sokat nem téved. ugyanis attól például hogy innen bentről nézve fontosnak gondoljuk magunkat és a blogjainkat, hogy a t-online megállapodott a blogterrel, amitől az egyből mértékadó forrásnak és passzátfújónak gondolja magát, attól akik nincsenek ebben BENNE, csak kinről olvassák, korántsem veszikk annyira komolyan a blogot. itt szokott jönni a pollner-féle külföldi példálódzás, de igazából azon az országon, aki még odáig se jutott el, hogy az internet elfogadott és mindennapos forma hordozója legyen, ne várjuk, hogy hamar beéri (ésszel) a külföldöt. magyarországon az újságírás is erősen haldoklófélben, pontosabban folyamatos tetszhalálban lebegő valami, mert a kollégák jó része az üres zsebű és félig befogott szájó szoci módiból úgy váltott, hogy ma már a bulvárban nyomja, egyszerűbe víve, népiesre, és főképp kaszálósra véve a dolgot. azaz kihaltak műfajok. namost ehhez képest lehetne üdítő színfolt a blog - már ami nem önköldöknéző - akkor, ha valaki kintről komolyan venné. de ehhez meg túl fásult és buta az ország. ez van. tehát balázs értékelése a megmondós blogokról, az ellenőriz(het)etlen háttérről igaz. hiszen nincs semmiféle újságírói szakma, ahonnan az etikai vonalat átvehetnék a bloggerek.

  nézd meg a goldent, mint jelenséget. komolyan, nézd, ahogy azok, akik jelölve lettek, felhabzottak - és vége a szavazásnak és hullanak vissza a jó-ha-napi postokba, a totális zsibbadásba. a legfőbb kérdés, hogy melyik karámhoz tartozol, nem az, hogy mit írsz. nem tudom, ismered-e a pulykát, amikor felfújja magát. így van itt most felfújódva minden. namost ezt kéne komolyan venni? valóban ez a terep az, ami bármiben is vetélytársa lehet bárminek? ugyanmár.

 4. weyer a szimpón nem azt mondta, hogy “a blogolás valójában nem igazán érdekes újságírói szempontból”, hanem azt, hogy a niche-témákról írott szakblogok érdekesek, a minden témával foglalkozó megmondó blogok meg nem. ebben pedig egyrészt igaza van, másrészt ennek nem mond ellent

 5. annak, hogy a kultúrblog egy létező műfaj.

  (bocs asszem közbe megnyomtam valamelyik ilyen hülye gombot… annyi van ezekből…)

 6. Sajátos képződmény ez a cikk. A szerző tudományos témákkal foglalkozik, innen rándult most át a blogokhoz. Nyári uborkaszezon, vagy megfelelő szöveg kellett a szép nagy T-izé hirdetés alá?

 7. zsoltu: Az eddigi megnyilvánulásaiban erősen blogellenes volt, minden alkalommal, amikor a témában beszélni hallottam hangsúlyozta a blogolás nem fontos voltát. Ehhez képest a kultúrblogok helyzetét ismertető egy mondata maga a realitás. Létjogosultsága lesz a blogolásnak hirtelen. Ezen esett le az állam.

  Másrészt a blogoknak egyelőre a niche témákon túl - köszönöm a pontosítást Négerbirka - lehet még kontrollszerepük. Rossz példával és hazabeszélve, hogy mondjuk megírjam, ha “munkatársunk” iPod cikkében összekeveri a memóriát és a hdd-t. A nagy média bőven hagy helyt ilyen jellegű kiegészítésekre (ugyanez máshogy: írnak világba.)

  Négerbirka: A szimpón igencsak elkente a témát, az IH-n konkrétabban fejtette ki a sajtó, a blog és egyéb eszközök viszonyát. A niche blogok érdekességében igaza volt (pl. Budapest Wireless), a megmondóblog érdektelenségében viszont nem tudok egyet érdeni. A nem egy téma köré csoportosuló BoingBoing, ami már intézmény, vagy a szintén érdekes témákról szóló Kispad azért rendelkezik olvasókkal. Na, offtopikoltam egy sort.

  Pollner: Nyár, sőt még annál is nyarabb szerintem. Annyira nem jó azért a szöveg, hogy hirdetést lehessen vele díszíteni.

 8. na de ha te megírod, hogy az hdd és nem memória, vagy fordítva, az kihez ér el? mondjuk 50 emberhez. és a népszabi marhasága? mondjuk 300000-hez. picit több a nulla. és akár az indexet nézed, akár az origot, vagy mást, akit a medián szondáz, mind azzal hitelesítik magukat, hogy hány kattintásuk van. ami azért nagyon nem ugyanaz, mint az, hogy a népszabinak hány előfizetője van. picit ez az egész - egész! - internetesdi itthon túl van szilanizálva. vagy misztifikálva. vagy amit akarsz.

 9. Ebben igazad van, a blogoszféra kicsiben játszik egyelőre, a ‘shots meg még kisebben. Épp ezért a NSZ hülyeségén itt elröhögtünk öten, kerekedett alatta egy pár kommentes beszélgetés és annyi. Az origó esetében már röhögcsélés lenne a sztori folytatása, hanem updatelném a postot, hogy javították. Tőlük tudom, hogy olvasnak. Fel persze akkor nő majd a net, ha tényleg tud működni a blogoszféra a sajtó kontrolljaként (meg időnként a pótlékaként is), de addig is van élet.

 10. igazából a jelentősége a blogolásnak katasztrófák, háborúk idején látszik meg. vagy legalábbis ebben a vonatkozásban tartom vízválasztónak a hagyományos, irányított tájékoztatással, médiumokkal szemben. ha valóban független hírforrást akarsz - lásd most pl. arab/zsidó oldalról egyaránt a blogokat - illetve h az ott élők hogyan éreznek, élnek, akkor nem a híradót nézed (és inkább nem véleményezem a hazai illetve külhoni médiát) egy mosópor és egy intimbetét reklám között, hanem elolvasol pár blogot. a bennem élő paranoid android már vizionálja az alvóblogokat, melyeket állami szervek, ne adj isten médiaipari konszernek írnak egy darabig korrektül és látszatszemélyesen, látszattörténésekkel, és ha arra kerül a sor benyomják a köztudatba aztán megkezdik a dezinformálást, irányított hangulatkeltést, nézettségnövelést.

 11. azért én még mindig azt gondolom, hogy ez a blog dolog, mármint hogy a blog mint (m)értékadó forrás szerepelhessen, ez amerikában működk csak. több oka van ennek. egyik a lélekszám. a másik az angol nyelv. a harmadik a net elterjedtsége. a negyedik a civil kurázsi. soroljam tovább? ebből itt egyik sincs meg. és van, ami soha nem is lesz. nem csak a lélekszám - mert ha mindenki beszélne angolul, akkor ez nem lenne akkora probléma.

 12. jórészt igazad van. de tegyük már hozzá, h az angolt bizony többen beszélik olyanok, akik nem kimondottan az usában élnek. valamint az internet penetráció sem az usában a legerősebb. ez mondjuk a honi viszonyokon nem változtat. törpe ország - törpe lépték.

 13. avman: oké, de ha leszűkíted arra a formát, hogy azt vizsgálod, hogy ott mi van, ahol net is van, pénz is és angol is, az amerika.

Comments are closed.