Szakmáról is szólván

Mert az irodalom és az irodalomtudomány végsősoron csak az életről szól, ha nem az élet maga, aki ezt nem hiszi, az járjon utána ugyan olvasson bele egy-egy cikkbe, ami Elbert János vagy Gerézdi Rabán halálával foglalkozik. A két történetben benne van minden.

Azért a bevezetés, mert nem lehet csak úgy belekiabálni a világba, hogy a magyar irodalom két legrosszabbul tanított költőjének megzenésített verseihez jutottam hozzá az idei Kalákán.

Meg ha igazán entellektüell akarnék lenni, akkor még sírnék egy sort, hogy ki olvas mainapság verset, meg ó tempora, ó móres.

A Misztrál Balassi albumának borítójaBalassi rosszul tanítottsága egy percig sem kérdés, azt hiszem. Szó esik az Egy katonaénekről (In laudem confiniorum, szigorú szakmaisággal vagy “Vitézek mi lehet…” nem annyira szakmaian), a személyes istenképről, Balassi-strófáról, meg arról, hogy Bálintunk nem egy asszonyszemély után futott életében. Ami ezen túlmutat, kezdve a Sommer Jánosnékkal és folytatva a Balassi versek dalokban, dallamokban való erős gyökereztével, az tanárfüggően vagy elsikkad, vagy nem.

A Misztrál együttes Balassi - Mezőn széllel járók című albuma a Sommer Jánosnés gondra, illetve a Balassi életregény elmeséletlenségére nem ad megoldást, a “folytatvát” viszont hozza. Ha a kobzos, lantos, énekelt verses - Sebő ugye mindenek felett - vonal nem áll távol tőlünk, erősen ajánlott.

Mutatom persze én is a képet, körülbelül egy éve Sárközi Máté Az szép hadak majd indulnak kezdetű verse megy körbe-körbe, Bálint pihen.

Ferenczi György - PetőfiA másik album a Hangzó Helikon sorozatban jelent meg - amiből már van egy Palya Bea - Weöres Sándor: Psychém is, szintén szót érdemel egyszer - és igyekszik bebizonyítani, hogy Petőfi egészen jó rock and roll meg blues nótákat írt a maga korában. És ami a legszebb, sikerül is neki maradéktalanul.

Ferenczi és a Rackajam azokat a dalokat vette elő, amikről korábban már mind megtanultuk, hogy zsánerdal, hitvestársi líra vagy lángoló forradalmiság, és rendre megmutatja, máshonnan is lehet őket nézni. A teljes - szerintem reálisabb - Petőfi kép kialakításához nem elég az album, ahhoz az 1845-ös Úti jegyzetek és az 1847-es Úti levelek elolvasása is szükségeltetik, de kezdésnek nagyon jó. Jövünk egy köszönettel a herflistának.

One Reply to “Szakmáról is szólván”

  1. Udvozollek!

    Oly sokan elunk itt a foldon es az a gyonyoru, hogy mindegyikunk maskepp latja onmagat es a vilagot. Human beallitottsagu vagyok evek ota verseket irok.

    Egy egeszen mas vilagot szeretnek Neked megmutatni:ami en vagyok,az en tukromon keresztul valo.

    Blog:avea.blog.xfree.hu

Comments are closed.