Átlátszó ablakok

Meggyőződésem, hogy az okosan átlátszósítható - ezt nem írom le még egyszer, ígérem - ablakok hozzátartoznak az ideális felület Szent Gráljához. Egy félig átlátszó kontaktlista, pár egymást félig fedő terminálablak hihetetlenül szexi tud lenni, de az igazi az esti békat film feletti cset- vagy szövegszerkesztő ablak.

Amíg az Apple ezt nem oldja meg - és ha már lehet kérni, akkor ne ezzel siessen, hanem új Finder, rendes hálózati lemez kezelés satöbbi - addig vannak remek és kevéssé remek inputmanager hackek a cél elérésére. Az egyik ilyet szemléztem is idén áprilisban, de nem vált be. A SetAlphaValue az alap átlátszósági beállításokat érvényesnek gondolta minden futó programra, ráadásul makacsul ragaszkodott is a tévedéséhez, az appoknál egyesével kellett kikapcsolni az átlátszóságot.

A TUAW eheti találata, az Afloat, már sokkal fejlettebb. Az hacket a System Preferences alatt kell engedélyezni, és nincsenek általános beállításai, ablakonként hangolható és sajnos marhára feledékeny. Az ablak bezárása után a beállításaink elvesznek. Mindenesetre egy lépéssel közelebb vagyunk a Grálhoz.

Az ideális persze az leszen egyszer, ha az Apple beépíti a rendszerbe ezt a csillivillit, vagy valaki megírja végre a hacket app szinten beállíthatóra.

2 Replies to “Átlátszó ablakok”

  1. nem tudom mit esznek ezeken az áttetszővé tehető ablakokon. valszeg én vagyok túl analóg, de gyakorlati hasznát még nem találtam, inkább zavaró.

  2. Felhasználástól függ. Én sem szeretem, ha mondjuk minden háttérbe kerülő program átlátszó lesz, mert gyakran használok két ablakot egyszerre (ír, olvas), fókuszt meg csak egy kaphat. Viszont mondjuk a képregényre ráhúzott átlátszó fordítás.txt egészen hatékony segítség tud lenni.

Comments are closed.