De nehéz az iskolatáska…

Az ember elsősként szép iskolatáskát - az enyém sárga-kék csehszlovák műbőr csoda volt, nettó száz kiló - meg emeletes tolltartót kap, elsőévesként pedig úgy tűnik notebookot. Legalábbis erre lehet következtetni a burjánzó ‘X app, ami nélkül nem szabad elkezdeni a szemesztert’ listákról.

Van köztük semmitmondó, meglepően jó és teljesen általános is, és tartoznak hozzájuk többé-kevésbé jó viták is. Átfutni mindenképp érdemes őket. És ha beleolvastatok, van két kérdésem.

 1. Ismertek-é élő embert, aki használ bibliográfiai programot (Bookends, Endnotes)?
 2. A magyar felsőoktatásban kötelező Remote Desktop kliensen túl, mi az, ami nélkül nem vágnátok neki az őszi szemeszternek?

Az én listám valahogy úgy kezdődne, hogy WriteRoom, Mellel…

13 Replies to “De nehéz az iskolatáska…”

 1. Endnote, a szakdolgozat írásakor kötelező elem volt hónapokig. Nélküle esélytelen lett volna a szakdolgozatonkénti kábé 200 forrásból álló bibliográfiát rendben tartani.

 2. Egyelőre outline-ban vannak a jegyzeteim, hivatkozásim (OmniOutliner/OPML), az egy külön mese lesz, hogy innen merre lehet elmozdulni. Egyelőre nagyon kényelmes.

 3. Az Endnote nem is a tárolás során mutatja meg az erejét, hanem akkor, amikor elkezded megírni a szövegeidet. A hivatkozásokat beilleszted a dokumentumba, és egy kiterjesztés segítségével bármilyen variálást követően a szöveg végén újrarendezi a forrásokat. És ami legalább ennyire fontos, meg tudod adni a stílusokat, hogy éppen milyen forrásról van szó és annak megfelelően formázva illeszti be a dokumentumod végére.

  Ha a szakodon komolyan veszik a megfelelő hivatkozást és a formázásra is odafigyelnek, ezzel kábé több napi munkát meg lehet spórolni és egy jeggyel biztosan jobb lesz a szakdolgozatod.

 4. elnézést, de szerintem undorító dolog, hogy pl. a közgázon az összes kis elsős pukkancs félmillás laptopokon nyomja szünetben a Fifa 2006-ot, mer az kell. pl és a puskákat is max egy ember írja meg velük, oszt dobják szét mindenkinek. picit off vagyok, de nem tudom nem megemlíteni a téma kapcsán, hogy tapasztalataim szerint mi az egyetemi géphasználat elsődleges célja. persze biztos nekem szelektív a percepciós készségem.

 5. Ha a szakodon komolyan veszik a megfelelő hivatkozást és a formázásra is odafigyelnek, ezzel kábé több napi munkát meg lehet spórolni és egy jeggyel biztosan jobb lesz a szakdolgozatod.

  Nem különösebben veszik komolyan. Láttam angolos bölcsészeket MLA stylesheet szerint szöveget formázni lelkesen, de felénk ilyesmit nem jellemző, hogy követeltek volna.

  A Bookendsre azért ránézek - az Endnotes egyértelműen túl drága a tárcámnak - ha majd szükség lesz rá.

 6. véb: Nem haszontalan a laptop még tán az elsőéveseknek sem - pláne mert nálunk minden neptunon intéződik, csak a géptermek nem készültek még fel a terhelésre. :) Amit te írsz az inkább hozzáállásbeli probléma. (Mint ahogy az is, hogy évkezdéskor a neptunozók és a honfoglalózók közt összetűzések vannak.) Innen még zárójelesebben azt is lehetne említeni, hogy az informatikai kultúra és a bölcsészkar milyen távol van egymástól, de már megint offtopikolok.

  doransky: Nem is fogja. :) Már csak a 12pt Arial/Times New Roman recept kikerülésére kell kitalálni valamit. ;)

 7. Kelt: Arial helyett Helveticát, Times New Roman helyett mondjuk Palatinust, s a lelked mélyén lévő tipográfus is megnyukszik ;)

 8. hmmm… magyar szakon pl. véresen komolyan veszik, sokan. könyvtár dettó. és az a vicc, hogy külön van hivatkozási szabály/rendszer/formula a nyelvészeknek, irodalmároknak és könyvtárasoknak. az első fél évem abból állt, hogy csak néztem bután, és próbáltam megérteni, hogy voltak képesek három szabvány csinálni ehhez (viszont csak a könyvtári az ISO, az irodalmit az ITK - Irodalomtörténeti Közlemények, a nyelvészetet pedig szintén valami folyóirat-dinoszaurusz határozza meg, talán a Nyelvőr).

  viszont ez az endnote nagyon-nagyon jól hangzik! van valami windows-platformos megfelelője? imádnám…

 9. Szintén zenész, akarom mondani magyar szak. Első félévben ‘Filológia és verstan’ - mindig érdekelt, hogy sikerült ilyen hibrid tárgyat létrehozni - szeminárium keretében megtanultunk az ITK szabványának megfelelően hivatkozni, majd később ezt senki sem várta el. (Illetve most egyszer, megjegyzésként, hogy ha tovább akarok dolgozni azon az esszén, akkor a hivatkozásokat is rakjam helyre. Első alkalom.)

  Az tényleg, vicc, mennyire nincs egy platformon az irodalom és a nyelvész tanszék ilyen szempontból. De egy szak, ezt jó tudni. :)

  Endnotes for Win-t pedig erre találsz: http://www.endnote.com/ENWin.asp , valami Szoftver ABC kínálatában láttam 30k-ért diák licencet is.

 10. köszi, megnézem. (a demót) [az árak egyébként a 2005. 07-i USD/EUR/HUF árfolyamok szerint vannak. ehhez azért gratuláljunk]

 11. [Hm, akkor valószínűleg a dombornyomott bankkártya, paypal/kagi/esellerate/digital river megoldással jobban jársz, ha úgy döntesz, megveszed. Magyar e-kereskedelem, szevasz.]

Comments are closed.