Egyenes vonallal…

…a következőket kellene összekötni.

The correct path had the aspect of a narrow row of stones cutting through a gray-greenish swamp. The air was cold but very moist. Weird, towering plants dripped audibly onto the faintly iridescent water and the broad lilies. The subconscious knew what the stones represented, handled the chaining of routines from one information net to another, but it was the conscious mind of the skilled traveler that must make the decisions that could lead to the gates of the Coven, or to the symbolic “death” of a dump back to the real world. (Vernor Vinge: True Names - erősen pirát ebook erre)
A mátrix eredendően anarchista tulajdonságait kedvelő komputer-underground körökben pedig napról-napra terebélyesedik a Condor fedőnevű cyberpunk mítosza. (Bodoky Tamás: New Age az Interneten)
Ne hívd magad `cyberpunk’-nak és vesztegesd az idődet olyanra, aki annak titulálja magát. (ESR: Hogyan lesz az emberből Hacker)

Meg persze idézni kötelező jelleggel a Neurománcot - televízió képernyője műsorszünet idején, ugye - és ugyanezt a passzust az 1 Linkből is. Aztán ráaggatni kis elágazásokat mondjuk a Shockwave riderből, hivatkozni a Storming the reality studio-t, elemezni a fontosabb hackeres filmekből párat és idézni néhány it történet light videót is. És végül az egészet az IT-n kezdve, a popkultúrán keresztül kifuttatni a cyberspace végéig.

Nagyjából ezzel kellene foglalkoznom.

4 Replies to “Egyenes vonallal…”

  1. sztem az esr-t hagyhattad volna a fenébe, tömény linuxos propaganda emlékeim szerint.

  2. Ha a ‘hacker’ megjelenéséről van szó, akkor ESR-t nem lehet kihagyni. Pláne, hogy nem annyira tömén, nem annyira linuxos és nem is annyira propaganda.

  3. Volt cyberpunk, van és lesz, csak kicsit mindig másként, mint az előző “manifesztációjában”. Az ESR az egyiket kritizálja, a másikat isteníti (a hackert) ..

  4. Ez a van és lesz nekem kicsit túlzottan optimistának tűnik - na meg vitázni is akarok. A cyberpunk előzményei és a cyberpunk által felvetett problémák/jelenségek egyrészt megjelentek a való életben is (lehallgatás, adatbiztonság, urambocsá világháló), maximum a körítés néz ki máshogy. És mindezzel párhuzamosan a háló, a “becsatlakozottság” érzete elmút különlegesnek lenni. Nem hír, hogy ott a háló, az iszonyú mennyiségű adat, az emberek.

    Nagyon fel kell kötnie a gatyáját annak a cyberpunk szerzőnek, igazán újat akar felvetni. Bizonyos szemszögből az EFF kiberpunkabb, mint mondjuk a Lucifer sárkánya vagy az a másik borzalom, amit a témában mostanában kiadtak magyarul.

    ESR-t a klasszikus science fiction felől közelíteném meg, aminek számos számtalan fóruma - ez egyszer a szó eredeti értelmében - volt már a behálózott világ hajnalán is. Ebből a nézőpontból a hackelés és a háló maga a realitás, az új 3D netes világot álmodó bekrómozott gyerekek meg bohócok. Pont ez az érdekes, hogy szerintem a hackerek realitása formálta a popkultúrában megjelenő hackerképet…

    (Off: A True names-be mindenképpen nézz bele szerintem, remek kisregény.)

Comments are closed.