A csángók médiatámogatója

Mi a multikulti, ha nem az, hogy a debreceni pláza kínaijában elköltött ebéd közben meghallgathattam, a Moldvai Csángómagyarok Szervezetének hirdetését a “romlatlan archaikus magyar nyelv” megmentéséről? Mindezt azért, mert a MCSSZ médiatámogatója a Pláza Rádió.

Talán érdemes lenne belemenni, hogy a csángó magyar nyelvjárás-é vagy önálló(sodó) nyelv, de ennek a kérdésnek a feszegetése nélkül is elég abszurd a mese.

3 Replies to “A csángók médiatámogatója”

  1. Jézus Mária! Szerencsétlen sajnálatraméltó együgyű felebarátom! Nem belemenned lenne érdemes, hogy önálló nyelv-e a csángó, vagy esetleg mégis magyar (bár lehet, hogy ilyen sincs szerinted) hanem mondjuk kimenned és meghallgatni, meg arról beszéni, amiről tudsz egyáltalán bármit is…. Bár inkább ne menj… Brrrrrrr…

  2. Most, hogy azon túl vagyunk, hogy szibarita váz vagyok-é vagy sem - igen - szívesen meghallgatnám a szakmaibb érveidet is. Kezdjük talán ott, hogy széttartó fejlődés hatására mikor válik szerinted nyelvjárásból nyelv.

    Esetleg abba is belemehetünk, ha gondolod, hogy az önálló nemzeti létezés és a nemzeti nyelv mennyiben vonzatai egymásnak. (Segítek, például: kurd, Brazília vagy amerikai angol)

  3. “Nem belemenned lenne érdemes” na ebbe a szószerkezetbe ne menjünk bele :D amúgy ha csak az lenne a szempont, h addig nyelvjárás az, amíg megértjük-e vagy sem, akkor egyszerű lenne a kérdés. de jó szokás szerint a nyelvészek mindent túlbonyolítanak, ráadásul nem is politikai vagy nemzeti alapon közelítik meg a kérdést. jobbára. kis távolságtartás sosem árt, de sztem lehetetlen objektíve szemlélni egy nyelvet, meg ugye nem is a műtőben vagy fizikaórán vagyunk, hiába is gondolják úgy a mai, főbb nyelvészeti irányzatok. létezik-e portugál/spanyol nyelv, de kínában ugye meg az az elv: egy nép, egy nyelv, egy nemzet, egy ország. holott tudtommal csak az írásuk egyforma (Han-írás, amit talán Huan-Ti -nek köszönhetnek, vagy ismertebben kanji talán, bár az japánul van). a nyelvjárások, nyelvváltozatok meg többször homlokegyenest eltérnek (lévén még csak nem is ugyanarról a népcsoportról beszélünk)-

Comments are closed.