Apdétekrül

Plusz egy hírnek akartam bedobni, de annál talán több van benne.

Netre csatlakozáskor - egyetemi net, még mindig húzza a drótot az albérletem felé a Té - vettem észre, hogy végre sikerült a Viennát fejlesztő Steve Palmernek életre kelteni az update funkciót a programjában. A techie olvasók kedvéért: beépítette a mainapság divatos Sparkle modult, így mostantól nem csak azt jelzi az app, ha újabb verzió jelent meg, de le is tölti és installálja is a frissítést.

Ami innen érdekes szerintem az maga a Sparkle. A honlapján ezzel a támadhatatlanul igaz mondattal kezdi a modul fejlesztője:

Néhány nevezetes kivételtől eltekintve a mac szoftverek frissítő funkciója igen béna.

A beépített Software Update-en túli világra teljesen igaz. A programok jelzik, hogy frissültek, böngészőt nyitok, leszedem az újat, felmountolom a DMG-t, kimásolom belőle a cuccot a Goodies könyvtáromba felülírva a régit. Ez így  kicsit egypontnullás, de most a Sparkel-lel készülhetnek valódi önupdatelő progik is.

Ugyanennek a problémának van másik megoldási kísérlete is. A MacLibre nem a fejlesztőket, hanem a mezei - szabad szoftvert használó - felhasználót célozza meg. A Google Summer of Code során fejlesztették ki a nagy testvér WinLibre mintájára, ami pedig koncepciójában azonos a Google Packkel, csak kevesebben hallottak róla.

A ML aktuális verziójának még vannak hibái, csak az Applications-be hajlandó telepíteni, mindenképpen kódot kér, de ha ezeket kinövi, jó grafikus csomagtelepítő, updater lehet.

One Reply to “Apdétekrül”

  1. update ;) Más persze a beépített lehetőségek határait térképezi fel. A nap mondata:

    “The Adobe Updater must update itself before it can check for updates. Would you like to update the Adobe Updater now?”

    (forrás: Rogue Amoeba)

Comments are closed.