17 Replies to “És nem interneteset?”

 1. Én is kitöltöttem ezt a kérdőívet… nem tudom, hogy ki állította össze, de tuti hogy a blogokhoz (vagy a közvéleménykutatás lényegéhez) nagyon nem ért. Néhány olyan kérdést feltettek, ami finomanszólva kritikán aluli hülyeség volt és bőven volt olyan, aminél nem tudtam eldönteni, hogy mire gondolnak. (Pl.: “Ön melyik blogszolgáltatót látogatja az alábbiak közül?” … most a blogszolgáltatók oldalaira vagy az ott lévő egyes blogokra vonatkozik a kérdés?)

 2. Benedek: Igen, nekem is voltak kedvenceim. A legütősebb kérdés, azt hiszem, ez volt.

  MiszterX: Két ok miatt töltöttem ki. 1, lehet flat monitort nyerni, ami a pénzt nem költök rá, de ha adják úgy jó kategóriás termék nálam 2, még egy hely, ahol leírhattam, hogy a blogternek rendes RSS feedek kellenek. :)

 3. Hehe, én is kitöltöttem tegnap :) Volt egy-két fergeteges blődség benne, a többi meg a szokásos vmr cuccos. Egyébként a blogter címlapon kívül máshonnan is el lehet jutni a kérdőívhez? Mert ha nem, akkor…

 4. Őszintén? Direkt vannak benne furcsa kérdések. Vannak dolgok, amiket - főleg a nem geekek felé - máshogy nem lehet föltenni. A geekeket meg ismerjük személyesen :-)

 5. Ja, és a kiemelt szöveg: az internetes szót én kihúztam… pontosabban ez volt az eredeti: “Hallott Ön az internetes naplóról, azaz a blogról?”

 6. (bizonyítsa az axiómák létesézét)

  én is kitöltöttem és néztem nagyokat. a végén beírtam a legmagasabb összeget a netto jövedelemhez, így ha nyerek egy monitort, akkor remélem a megadotthoz szabva egy 30”-ost adnak :D

 7. Rabbit: Kint van a blogter Írj oldalon is és tán a postszerkesztő felett is. Szóval aki a blogteren mozog az valószínűleg szembesül vele.

  Konrád: A hardcore geekek előfordulási valószínűsége a blogter címlapon viszonylag alacsony. Az “internetes blog”, “internetes napló” terminológia szerintem annyiban téves, hogy műfaj jelleget feltételez. Ezzel szemben a blogot inkább eszköznek tartom. (De ez egy másik, régi vita.)

  Ami örvendetes, hogy adtok blogdefiníciót - ez fel fog kerülni valahová a blogterre / blogter helpre is? - amit aztán hosszú blogról írott blogpostokban lehet vitatni. :)

 8. Én (elvben) támogatom a tudományt, én is szeretnék többet megtudni a hazai blogszféráról, de 5 képernyőnél tovább nem bírtam:-( Egyénként a kérdés nem is akkora hülyeség, engem egyre jobban érdekelne a NEM INTERNETS BLOG is!

 9. Konrád: Megnéztem a Bizblog FAQ-ját és tényleg ott a definíció. És ott még bele se tudok kötni úgy, ahogy a többnyire énblog tartalmú blogteren megtenném. :)

  Pollner: Nem internetes blog például az India gyógyszálló, a Droidzóna vagy a Legendavadászat. A gond csak annyi, hogy ezek a nyomtatott blogok annyit mondanak el a blogságról, mint mondjuk egy stoptábla a formaegyről.

 10. Kedves Blogolók!

  Mint a kutatás egyik vezetője szeretnék válaszolni a leírtakkal kapcsolatban.

  Az „internetes blogot” tudatosan írtuk, azok kedvéért, akik nem járatosak annyira a blog témában. Tudjuk, hogy nincsen „offline” blog, azonban az előbb említett csoport tagjainak információ tartalommal bírhat ez a megfogalmazás. Egy kérdőív összeállítása során úgy kell megfogalmazni a kérdéseket és a válaszokat, hogy azok a legkevésbé tájékozott ember számára is érthetőek, megválaszolhatóak legyenek. (Őket tekintjük minimumnak.) Ha ettől eltekintünk, és az adott témában jártas válaszadók számára készítünk („csak”) kérdőívet, ezzel befolyásoljuk, torzíthatjuk az eredményeket. Talán a blogter.hu oldalon blogolók között kevés azok száma, akik nincsenek legalább nagyjából tisztában a blogolással, de a blogter.hu számára készített kutatás mellett készül egy reprezentatív kutatás is, amelyet nem blogsite-okon fogunk hirdetni, ezért blogot nem, vagy kevéssé használó netezők is kitöltik, kitölthetik. Ahhoz pedig, hogy a két kutatás adatai összehasonlíthatóak legyenek, azonos kérdések és válaszok kellenek.

  Tóth Benedek írta: “Ön melyik blogszolgáltatót látogatja az alábbiak közül?” … most a blogszolgáltatók oldalaira vagy az ott lévő egyes blogokra vonatkozik a kérdés?)

  Nem emlékeztem ilyen kérdésre, de biztos, ami biztos, átnéztem még egyszer a kérdőívet. Jól emlékeztem, nem is találtam. Két kérdés kérdez rá a blogsite-ok látogatására, használatára. Az általunk föltett kérdések: „BLOG5 Milyen gyakran látogatja Ön az alábbi blogsite-okat?” „IR5 Melyik honlapon szerkeszti Ön blogját?” Ezeket sem érzed egyértelmű kérdéseknek?

  A kérés a blog szó jelentésének meghatározására egy feltáró jellegű kérdés. Abból a célból alkalmaztuk, hogy megtudjuk, hogyan vélekednek a blogolók a blog fogalmáról. Se a megbízó, se mi nem tudjuk, hogy mi él a blogolók fejében erről a fogalomról, és ez mennyiben tér el a blogter.hu csapatának blog értelmezésétől. Előfordulhat olyan, hogy valaki „véletlenül” téved egy blogra, találkozik a fogalommal, de pontosan nem is tudja, tudná meghatározni, hogy mi ez az egész. A kérdésnek ez volt a célja.

  Remélem, hogy sikerült választ adnom az olvasható felvetésekre. Ha a kutatással kapcsolatban van további kérdésetek, vagy konkrét dolgokat nem értetek, nyugodtan írjatok, igyekszem majd válaszolni.

  Üdv Schauermann Péter

 11. Péter, a BLOG5 kérdésre adandó válasz számomra még mindig nem egyértelmű: a blogsite számomra a szolgáltató által generált tartalmat jelenti csak, az annál a szolgáltatónál elérhető blogokat nem. Így például a blogter site-ját alig-alig nézem, míg az ottani blogokat lényegesen többször. Közben sejtem, hogy ti nem így gondoltátok, így kicsit elbizonytalanodva válaszolok a kérdésre…

 12. Először is, köszönöm a válaszodat, Péter.

  Az internetes blog - internetes napló kérdéskörrel az a baj, hogy a blogoszféra egyik kedvenc gumicsontja. A blogvilág terminológiájában járatosabbak olyannak érzik az internetes blog kifejezést, mint a *szerszám kalapácsot vagy az *asztalbútort érezné a nyelvhasználó. Az internetes jelző túlmagyaráz egy olyan fogalmat, ami egyértelmű.

  Értem az érvelésedet, az intenetes blog kifejezés a tanulópénz, amit a blogvilág az “ismertebbségért” fizet. Más kérdés, hogy nem szívesen fizetem meg ezt a tanulópénzt. (A kérdőívben idézett blogdefinícióból ráadásul hiányzott a a bizblog.hu-s verzió utolsó két mondata, ami legalább a naplóság és blogság viszonyát tisztázta.)

  A Benedek és Gazs által felvetett kérdés tényleg jó. Blogter és freeblog címlapokról csak feedet kapok, a blog.hu címlapon gyakrabban előfordulok, és mindhárom szolgáltatótól olvasok blogokat. (A többi néma csend.)

Comments are closed.