Paranoidiskola

Zárójel: Kis paranoidiskolának akartam nevezni a postot, de aztán ránéztem a Finderben a hat és fél megás, 880 oldalas PDF-re, és kitöröltem a kist a címből.

Biztonságról olvasni, legyen szó bár kétes hátterű wifi törésekről vagy hardverhiba miatt eltűnő adatokról, mindig ijesztő egy kicsit. Rádöbbenni, hogy pillanatok alatt törhető a nyolc betűs szótári szó, ami a felhasználói fiókomat védi, rátesz még egy lapáttal.  Ráadásul ez nem a jóleső borzongás, amit a Hackers nézése közben, vagy Neurománcot olvasva - vajon átjut-e a Kuang-11? - érez az ember. Ez maga az IT horror.

John és William Ray Mac OS X Maximum Security című kézikönyvét olvasom. Nem nekem írták, a home user helyett inkább a Mac környezetben dolgozó rendszergazdát célozza meg a szöveg, de még így is érdekes. Segít eloszlatni az “OS X-et használunk, sebezhetetlenek vagyunk” életérzést, és a helyére plántálni valami ‘ésszel használjuk a gépet, nagy gond nem lehet’ hozzáállást. Aki ráér Háború és béke terjedelmű könyveket lapozgatni it biztonságról, mindenképpen nézzen bele, még akkor is, ha nem Macet használ.

10 Replies to “Paranoidiskola”

 1. van egy kedves ismerősöm, itt dolgozott a cégnél. ő volt a felelős a info-rendszer biztonságtechnikájáért. időközben már felkerült a székesfővárosba. sikerült rábeszélnem a mac-e, örül a mac-jének, ahogy csak lehet. kérdeztem, hogy ugye biztonságos az osx. megnyugtatott, hogy biztonságosabb, mint a windows. de ennek oka legfőképp az elterjedtségtelensége (huhuhuhu) miatt van.

  nem is értem, miért akarok egyre több embert megtéríteni. hiszen hosszú távon csak magamnak ártok

 2. JoeP: Egy kicsit talán tényleg… :)

  Sala. Én sem akarok téríteni, még demózni sem (mert ahhoz például kéne még memória, hogy igazán csillogjon a rendszer :) ). Arról viszont szívesen írok, hogy egy könyv szerint ha ésszel használjuk a gépet, akkor kevesebb bajunk lehet. Ez kábé általános igazság, és mégis gyakran elfelejtik.

  MiszterX: Megoldjuk. ;)

 3. moshi: Notebook. Ideális esetben más nem próbál rá belépni a tudtom nélkül. :) Ennek ellenére le akarom cserélni, de valami olyasmire, amit nem felejtek el másnap reggelre.

 4. Van egy jó trükk jelszavazásra: kiválasztasz egy szöveget amit nem felejtenél el (mondjuk a címed, például Budapest, Kossuth Lajos utca), majd elhagyod a magánhangzókat: BdpstKssthLjstc Így biztosan nincs szótári alakban, viszont nem is felejted el :)

 5. Kösz, mustar. Eddig nagybetűsítéses és 1337esítéses jelszavam volt. Felveszem az eszköztárba.

  Következő szent grál a megjegyezhető, nehezen feltörhető, könnyen gépelhető jelszó. Azt megtanultam a ws összerakásakor, hogy az öt mássalhangzó egymás mellett nem az igazi. :)

 6. Én versidézeteket szoktam ajánlani. Aztán össze lehet olvasni az első betűket, a sorhatároknál meg belerakni a sorszámot. Pl.: Edward király, angol király Nyargal fakó lován. Jelszó: 1Ek,ak2Nyfl.

Comments are closed.