Erasztománia!

Szerelmes brátim, foglaljuk össze, mi tudható a Borisz Akunyin regényeiből készült filmekről. Hárman vannak. Az első, a második és a hetedik történetet filmesítették meg eddig.

Az Azazelnek csak tévéváltozata van. 204 perc hosszú - ami jó, mert krimit fél órában nem lehet rendeset csinálni - és az Amazon szerint ötös régiókóddal meg is jelent DVD-n. Felirat nincs, luxus volna.

A török csel mozifilmként létezik, 130 percig tart. Az AllDVD.ca guglikessből kibányászott oldala tudni véli, hogy ötös régiókóddal jelent meg. Az Amazonon senki nem árulja, Ebayen egy kevéssé meggyőző, Russian Wholesaler nevű árustól megkapható régiókód nélkül. Ez gyanúsan kalóz, ráadásul másik három lemezt is kell rendelni, hogy egyáltalán szállítson. Különben le is warezolható - been there, done that - de felirat nincs hozzá. Félreértés ne essék, nem csak a warez kiadáshoz, úgy általában a DVD-ről is hiányzik. (A bolgár, portugál és török nyelv birtokában lévő olvasók mázlisták, ilyen fansubok léteznek.)

És végül Az államtanácsos, amit az Örökmozgó Filmmúzeum vetített október nyolcadikán, és ami valódi mozifilm valódi oldallal, trailerrel és angol felirattal rendelkező DVD kiadással. Amely DVD kiadásról ugyan az Amazon megintcsak nem tud, de Russian Wholesaler kisboltjában van belőle végtelen példány. Ráadásul az IMDB szerint van tévéfilm verziója is, úgy 208 perc, ami nyilván remek, mert többet lehet benne gyilkolni és nyomozni.

Ennyit tudtunk Trevizével összeszedni ma este. Illetve vannak naiv kérdéseim. Ugye elképzelhetetlen egy oroszról magyarra fordító fansub csapat megléte? Ugye az ember nem vesz gyanús orosz webboltokból DVD-t? És ugye, hogy a trailer sír érte, hogy megmutogassuk mindenkinek?

És a onemorething, amire Trevize hívta fel a figyelmemet. Az Európa Kiadó fóruma szerint januárjában jelenik meg a Fandorin-saga következő része az Akhilleusz halála.