“Hörgésből ötös”

Az ASVA már felismerte, hogy a magyar webről leginkább az a tartalom hiányzik, ami miatt beköttetik a netet az emberek. Sőt, meg is próbált tenni ez ellen, a Sulinet oldalon elérhetővé tette a “Másik oldal” című interaktív oktatóképregényt.

A flashes csodán végigkattingatva egy rockzenekar indulásának lehetünk szemtanúi, akiket ráadásul megvert az Isten egy kishúggal, aki fejből fújja a szerzői jogot. Ne lepődjön meg senki, hogy a időnként teljes paragrafusok bukkannak fel a szövegbuborékokban, hogy szó sem esik a Creative Commonsról, és hogy nem életszagú a sztori. Jogászt is felhasználó üzemben készült.

(via Bala)

12 Replies to ““Hörgésből ötös””

 1. jogom van arra, hogy felhasználjam a saját alkotásomat. nevetséges az egész. ezekből gennyen kívül nem lesz semmi. rettenetrossz. olyan mint az a bigyós izé volt.

  [vicc, a ff2.0 visszapofázik, mert hogy beépített spellcheck, ami nem tudja, hogy az igekötő bizonyos esetekben tapad az igéhez, és nem ma írták a szó-adatbázisát sem, mert nagyon ajánlgatta az “alkotásimat” az “alkotásomat” helyett…]

 2. Ami érdekes, hogy a végén a felmenő betűk közt ott van Dr. Gyenge Anikó neve is, akit a CC levlistán gyakran szoktam olvasni. Szóval van legalább egy ember a készítők közt, aki biztosan ismeri (és elismeri) az alternatívákat. Más kérdés, hogy ettől még a képregény gagyi marad. :)

  (Érdekes ötlet a beépített spellcheck. Esetemben azért, mert van egy rendszerszintű spellcheckem - myspellX - és a Firefox mégis a sajátját használná.)

 3. a címben kiemelt mondatot akartam kiemelni én is, de látom, már kiemelted. az se semmi, hogy “miért estél neki ezeknek a szerencsétleneknek”. meg a szemek kidolgozása, anyám.

  na de értékeljük a munkaerő-teremtő képességüket legalább: azért a 175 flash képért sípen kaszálhatott valaki. ja hogy holt munka, mert úgysem olvassa el senki. de legalább az animátor jól ellehetett…tuti valahová berakott néhány szubpercepciós ingert. tényleg, nehéz ilyen flasheket csinálni?

 4. El se olvastam, bocs. Ma az Interneten CC nélkül tárgyalni szerzői jogokat? Kell ez? Úgy, mint az üvegestótnak a pofáraesés.

 5. Egy dologban bízhatunk csak, mégpedig abban, hogy a valódi zenészek, előadók a szereplőknél egy icuri-picurit nyitottabbak, okosabbak, értelmesebbek, stb. Ha valaki figyelmen kívül hagyja a saját felhasználóinak (ügyfeleinek) érdekeit, ha nem veszi figyelembe azok igényeit, elvárásait, akkor belátható, hogy ostobaságot követ el. Én bízom benne, hogy lesznek (remélem egyre többen) az előadók, szerzők és zenészek közt, akik belátják, hogy nincs értelme “szemben úszni az árral”, és okosabb, ha inkább kihasználják a technológia újabb lehetőségeit.

 6. Sajnos 1: A jogvédelem és védelmi pénz között nem túl sok különbség van ma.

  Sajnos 2: A magyar cc-vel hátsó fertájunkat is kitörölhetjük, ha kedvünk van, mert tesznek a magyar netlabelekre, bloggerekre, minden másra, origoval meg tilosrádióval meg politikusokkal reklámoztatják saját magukat.

 7. Halk megjegyzes: a szerzok kozt ott van Gyenge Aniko is (igen, vegiglapoztam), a magyar CC egyik kepviseloje, jogasza.

  Azt ne kerdezzetek, miert nem vettek bele, gondolom a megbizo erdeke nem ezt kivanta - elvegre ez is csak egy uzleti termek.

  Remeljuk, hogy azer’ eszbekapnak majd emberek, bar en beszeltem szerzoi jogos jogasszal, es szerinte nem varhato a torvenyvaltoztatas belathato idon belul.

 8. Aadaam: Ha 2 űrhajós vezet egy űrhajót vászhelyzetben és a fedélzeten van egy 3. is, aki tudna valamit csinálni, de nem engedik oda, sajnos hiába van fent a hajón. :) Ez pedig tipikus jogvédő “szakértő” válasz: “szerintem” “nem ismerjük el” “nincs rá lehetőség”. Igazi szakjogászi szóhasználat ugye? :)

 9. Edboy_WW: Az ötlet maga nem lenne szerintem rossz, csak erről a ha X szponzorált, akkor az ő elveit rágom a szádba jellegről kéne már leszokni. A sztoriba egy-két kép erejéig akár még a GPL is belefért volna. (Igaz akkor nem gazdagodnak meg a végére a srácok. :) )

  Ami az off szálat illeti, azért szeretem a spellchecket, mert véd az elgépelések ellen. Nagyjából este tizenegy után kezd iszonyúan hasznos lenni.

  Zoltán: Ebben a témában ez a kedvenc linkem még mindig: http://creativecommons.org/wired/ Esetleg ez: http://www.jamendo.com/en/

  Aadaam: Lásd a második kommentet, ott emlegettem én is Gyenge Anikót.

Comments are closed.