Más DRM-jét olcsón…

Ez mekkora. A DVD védelmének feltörésével elhíresült DVD Jon visszafejtette az iTunes-os FairPlay DRM-et. És a fickó ahelyett, hogy legyártott volna egy DRM-telenítő appot, inkább felkínálja a millió iPod (és később persze iTV) jelentette piacra betörni kívánó cégeknek licencelésre.

Nehéz elképzelni, hogy a lelkes Apple ügyvédi csapat szó nélkül hagyná ezt a szokatlan startupot. Biztos olvasunk még róluk. Persze, mint minden rendes ember, én is szívből gyűlölöm a DRM-et. Mindet, Fairplayestül, Microsoft DRM-estül, mert egyet-egyet nem lehet. De egy ekkora pofátlanság az valahol tiszteletreméltó.

(via tuaw, GigaOM)

5 Replies to “Más DRM-jét olcsón…”

 1. A sztori nem teljes így, mert már elég régen kiadták a DRM-telenítőt GPL alatt. A QTFairuse (2003) simán eltávolítja a másolásvédelmet a fájlból, a SharpMusique (2005) pedig trükkösen eleve DRM nélkül tölt le az iTunesról számokat. (fizetni azért kell!) Mindkettő részben Johansen munkája és GPL alatt elérhető.

  Most az üzleti felhasználóknak kínálnak lehetőséget, hogy használni tudják az Apple által eladott fájlokat. Ez főként azért szükséges, mert az Apple a gyakorlatban a DRM-et arra használja, hogy a hardver- és szoftvermegoldásait ill. online boltját “összekösse”. Azaz a konkurens gyártók/fejlesztők termékei enélkül nem tudják lejátszani a fájlokat. (Európában több országban eljárás is volt/van emiatt az Apple ellen.)

  OFF: Amúgy pont ma van a nemzetközi DRM-ellenes világnap.

 2. Igen, a FairPlayt időnként megtörik, nem is ezért gondoltam, hogy a fenti bármilyen hírértékkel bírna. Az az érdekes, hogy most nem valamiféle vásárlói engedetlenségi mozgalom kapott eszközt, hanem az pont az általad emlegetett üzleti felhasználók.

  Így az iTS - OS X / Windows - iPod és cédébolt - iTunes - iPod lút mellé belép, a más zenebolt - iTunes - iPod is. Ezt pedig az Apple nem fogja barátságos lépésnek tartani, bármennyire is erre számít DVD Jon.

  OFF: Nem is tudtam. Tematikus voltam. :)

 3. Ez tény, de mit fog tenni… vagy kézzel-lábbal harcol a dolog ellen, ami legalább annyira árt neki, mint a többieknek, vagy beletörődik a dologba és maga nyitja meg a boltot és kezdi licenszelni a módszert, így legalább valamiféle minimális kontrollt tudhat magáénak.

  Mindenesetre én kiváncsi vagyok a végkifejlettre.

 4. Az utóbbi megoldás üdvözlendőbb lenne - meg valahogy kifizetődőbbnek is tűnik, hiszen több anyag lesz elérhető iPodra - de nagyon nem Apple-ös megoldás.

Comments are closed.