Fűtési szezon

Vége van a nyárnak,
hűvös szelek járnak,
nagy bánata van a
cinegemadárnak.

(Móra Ferenc: A cinege cipője)

A fázós PowerPC processzoros mac tulajdonosoknak most van egy jó tippem. Töltsetek le egy Q-t, szedjétek le a One Laptop Per Child projekt oprendszerének legutóbbi verzióját és nézzétek meg, mivel fognak szórakozni a kis négus hakker gyerekek, ha Negroponte sikerrel jár.

OLPCAz emulált rendszer kellemesen felpörgeti a gépet, nálam 80-100%-os processzorhasználat mellett futott, fűtve mint az állat. Viszont az érdekes, néhol már talán túlzottan is minimalista GUI miatt érdemes kipróbálni.

A lustáknak persze van videó a YouTube-on.

(a szerző feltétlen rajongója az OLPC mozgalomnak)

5 Replies to “Fűtési szezon”

  1. Különösen ajánlott első generációs MacBook és MacBook Pro felhasználóknak, lehetőleg bennfelejtett műanyag pöcökkel vagy túlzásba vitt hűtőzsírral…

    De azért a minimet is teljes hőfokra fogom csavarni

  2. Ha nagyon meg akarod indokolni, Kobak, akkor teljesen szakmaian is közelíthetsz a dologhoz. Például milyen jó kis számtechtermet lehetne felszerelni ezzel a rendszerrel kisiskolásoknak.

  3. Csak azt sajnálom, hogy a GUI tervezése elhalt a fekete keretnél, nem jutott belőle - egyelőre? - pl. az open / save panelekre. Remek alkalom lett volna, hogy kipróbáljanak egy új, és talán jobb adatkezelési és tárolási sémát, amiben végre halandó emberek számára is érthető módon lesznek a gépen az adataink. Ugyanez igaz a fontok válogatására, meg úgy általában, szerintem egy számítógépet még sosem látott gyereknek nem feltétlenül a gnome/gtk paneljei a legértelmezhetőbbek, egy pda relatív egyszerűbb GUI-jából sokkal többet ki lehetett volna hozni. A kis demo videóból az jött le, hogy az egész rendszer gyerekbarátsága kimerül a csúnya nagy fekete ikonokban. Persze csak a videót néztem meg, úgyhogy ugassatok le, ha a rendszer azóta gyökeresen megváltozott! :)

Comments are closed.