‘Karizma szivárgás’

Here’s to the crazy ones. Az elkövetkezőkben gyakran fogok tanulmányokat, cikkeket ajánlani a Science Fiction Studies-ból. Egyrészt mert találtam pár érdekeset, másrészt mert régen volt már mély szakmaiság.

Az első ezek közül egy 1991-es beszélgetés William Gibsonnal és Bruce Sterlinggel. Ugyan az apropója A Gépezet (The Difference Engine) megjelenése, mégis szó esik a virtuális valóságról - elterjedését a közeljövőben várták, mint Varga A. Csaba -, korabeli- és viktoriánus tudományról és arról, hogyan lehet viktoriánus szövegekből és “neurománc kori” ötletekből peccsvörkként regényt alkotni.

Utóbbi talán a legérdekesebb. Forrásokra, korabeli regényekre, szövegekre építették a regény vázát, a helységek leírásait gyakorta mástól emelték át, és komoly mennyiségű háttéranyagot olvastak el. Ahogy Gibson mondja:

Az öltözködési részletek - egészségtelenül sokat tudunk a viktoriánus kor női fehérneműiről. Úgy értem, tudjuk, hogyan kell be- és kiszállni a krinolinból.

A kiberpunkról vagy a hackerkultúráról nem igazán esik szó, de az alkotási folyamatról vagy a “jövőbeli” terveikről - Virtuálfény! - szóló mondatok bőven kárpótoltak. Aki pedig szerette a Gépezetet, vagy aki szerint Gibson általában értelmeseket mond, annak úgyis kötelező.

One Reply to “‘Karizma szivárgás’”

Comments are closed.