Kiberpunk városképek

Mélyen legbelül hiszek abban, hogy a WS-t többek közt kiberpunk rajongó építészek is olvassák - ha nem, akkor Zoli, írtam neked egy postot.

Azért a remény, mert a SFS-ból ajánlandó második tanulmány Kim Wong Yuen: On the Edge of Spaces: Blade Runner, Ghost in the Shell , and Hong Kong’s Cityscape című írása.

Yuen többnyire azt tárgyalja, hogy a cyberpunk filmek városai - a Blade Runner Los Angeles-e és a GitS Niihama-shi-je - hogyan (és mennyire) alapulnak a jelen keleti nagyvárosain. Illetve, hogyan élnek tovább Hong Kong vagy Tokió jellegzetességei a távoli jövőbe álmodott városokban. Kép- és filmkockákat illeszt fotók mellé, amelyeken az említett azonosságok láthatók. Elemzi, hogyan bukkannak fel a mediatizált világ (hatalmas kivetítők, villogó neonok, vagy éppen Atari, esetleg TDK logó a Blade Runnerben) a filmekben.

Emellett néha ki-kitér a Gits fogadtatására, a filmek cyborgokból, replikánsokról alkotott képére, vagy arra, hogyan helyezi előtérbe a történet karteziánus értelmezését (hálstennek, nem vagyok gender fanatikus) a Ghost in the Shell nyitójelenete.

A legérdekesebb mellékszála azonban az, amelyben kifejti, hogyan látják (rosszul) a nyugati írók a keleti várost, keleti kultúrát, keleti embert. Ide akár kapcsolódhatna is a Storming the Reality Studio utolsó tanulmánya, Takayuki Tatsumi írása The Japanesee Reflection of Mirrorshades, de a szöveget nincs fent a weben. (És nem ígérem, hogy a közeljövőben beszkennelem.)

2 Replies to “Kiberpunk városképek”

  1. kösz a linket, figyelemre méltó írás. egyébként Dejimát is össze lehetne vetni mondjuk California bevándorlók lakta zárványaival. nemtom, keleten hol vannak valójában ilyen helyek.

    ja, jó az új ruha.

Comments are closed.