Leó only

Nagyjából egyszerre jelent meg az Infinite Loopon és a MacDevCenteren a hír, a TextMate - írjam, hogy kábé industry standard? - texteditor következő 2.0-s verziója csak 10.5 Leopardra jön ki. A kommentek közt szó van early adopterekről, arról, hogy a 2.0 ingyenes frissítés lesz a Leopardra átálltaknak, és hogy a kis szoftverműhelyeknek egyszerűbb (és olcsóbb) csak az aktuális verziójú rendszerre fejleszteni, mert így minden Apple által biztosított jóságot beépíthetnek a szoftverbe. (A garbage collection tény, hogy nagy plusz.)

A fentiek tényezők - bővebben a macromates blogban - ellenére nyugtalanít a bejelentés. Használtam Pantheres idők alatt Jaguart, töltöttem elég időt programok közt tallózva, amik hajlandóak elindulni a régebbi rendszeren. De azt legalább magyarázhattam azzal, hogy a Panther igazán komoly fejlődés. (Az volt, némi XPostfactózás után megtudtam.) Az eddig ismert Leopard fícsöröktől nincs olyan érzésem, hogy nekem azonnal kell ez a rendszer. Nyitott kérdés, hogy a fejlesztők hogy fogják érezni.

Tudom, negatív vagyok. Esetleg a fejlődés kerékkötője.

4 Replies to “Leó only”

  1. Szerintem is a panthernél érett be a rendszer. Nem a nagy featúrák miatt használom a tigert helyette, hanem az apróságok ill. a csak tigeren futó programok miatt. Azt figyeltem meg, hogy minden program eléri egyszer a nagykorúságát, amin túl már minden fejlesztés inkább a kárára szolgál (pl. telerakják felesleges funkciókkal, ami lassulást, hibákat, átláthatatlanságot hoz), de az ember kénytelen frissíteni, mert nem egyedül él és dolgozik (pl. a laptopomon azért kellett frissíteni a 7-es iTunes-ra, mert a minimen már az volt, és így nem tudtam a megosztott zenéimhez csatlakozni, és egyszerűbb volt itt upgradelni, mint ott down. És ez egy egyszerű itthoni példa). Az általam behatóbban ismert programok közül az ArchiCad szerintem a 6.5-nél érte el a “nagykorúságot” (most 10-nél tart), a Photoshop 6.5-nél (most asszem 9-nél tart, a CS-nél összezavarodott számomra a számozás), a Word az 5-ösnél (macen, pc-n nem tudom), most isten tudja, hol tart. Biztos tudtok ti is pár ilyen példát mondani, érdekelne.

  2. Zoli: Pc-n szerintem a hatos word esetleg a 97-es lehetett a csúcspont. (Word 2000 júzerek esetleg?) És ha már windows, akkor winamp 2.81, bsplayer 0.86. Rendszerfüggetlenül Acrobat reader maximum hatos, de lehet a még kisebb verziószámúak jobbak. Macen a többi appomnak vagy van hová fejlődnie - Mellel, okosabb listarendezés és tökéletes lenne - vagy pont jó - SubEthaEdit, WriteRoom.

    MiszterX: Az a baj, hogy ha az Apple fejlesztőknek választania kell a minimalizmus és a csillogás közt, akkor hajlamosak az utóbbit választani. A CoreAnimation framework például potenciálisan az lesz, amivel a legtöbbet élnek vissza majd. (A Dashboardot nem is emlegetem.)

    Egy új Finder - aminek nyoma nincs, pedig már a Pantherben is égő volt - talán még meg is érné, a garbage collection is jól hangzik, de a többi erősen futottak még kategóriás. Az elérhető új szoftverek miatt talán majd megéri váltani, de annyiba fog kerülni a leó mint a makkosiksz tigris (39k), akkor nem leszek early adopter. Sőt.

  3. Szerintem most csak kicsit tuldramatizalod a rendszert… Az az igazsag haladni kell a korral en alairom. Azt is hogy kis ceg, 1 vmire fejlesszen es mindig a legfrisebbre… Ez nem is lenen gond ha mar hivatalosan megjelent volna a leo 2 honapja :D Ez van, szerintem pedig igen is erdemes lesz leora valtani. Ne annyibol itelnjunk mar meg egy rendszert amit hagytak kiszivarogni. En bizom az Applebe.

Comments are closed.