Mint a volkovba’

Az első dolog, amit minden friss maces - szakszóval szviccser, kötelező hosszú csücsörítéssel - megtanul, hogy az ember OS X alatt nem használ kétpaneles fájmenedzsert. Továbbá, hogy a Total Commander (NC, DN, Volkov…) macis megfelelőjét csak a n00bok keresik. Nincs. Drag and drop van. Keep smiling. Sokkal később tanulja meg azt, hogy az első dolog, amit megtanult khm… nem teljesen úgy van.

Egy párezer darabos ebook gyűjteményt rendeztem át használható struktúrájúra. Könyvtárak szerzők szerint, szerzők ábécé szerint, minden kitömörítve, hogy kereshető legyen. Ennek során két dolog derült ki:

 1. A rendszer beépített tömörítője - BOMA Archive helper - húsz kitömörítendő fájl felett hajlamos hibázni, félbehagyni tömörítéseket, és az eredményt egy rejtett könyvtárban otthagyni. Helyette érdemes a The Unarchivert használni.
 2. Az ingyenes kétpaneles fájlmenedzserek a javás - nem röhög! - muCommanderen kívül lassúak, nehezen használhatóak, kitűnően bizonyítják, az első bekezdésben ismertetett “törvényt”.

(A következő feladat a duplikátumok szűrése, bele se merek gondolni.)

11 Replies to “Mint a volkovba’”

 1. Egy nagyon egyszeű megoldás (ami ugyan nem mindenre megoldás, de az átláthatóságra és a gyorsaságra igen): két finder ablak egymás mellé rendezve. Dulikátumok szűrése és összehasonlítás ugyan nincsen így se, de legalább egyszerű átrendezni, és mozgatni a fájlokat. Mint szviccser nekekm ez volt a legegyszerűbb.

 2. duplikát szűrésre ha találsz valami kósert, ami a tartalmát is nézi a file-nak, ahol lehet, az jó lenne, köszönném, kérem, így.

 3. hát akkor gratula az eredményes munkához.

  hohó, mégis van előnye a vindóznak a macival szemben? (persze ez nem a rendszer előnye, de értitek…) ; )

 4. Reavius: A Finder pont gyorsaságában nem vette fel a versenyt a muCommanderrel. Olyan apróságokon csúszik el sok fájlműveletnél és folder létrehozásnál, hogy az új folder három billentyű (shift-command-n) a finderben, a muban meg F7. Ablakváltásra ugyanez.

  zsoltu: Tidy Up, zsDuplicate Hunter, vagy parancssoros varázslás. Egyelőre ezeket találtam, de egyikkel sem vagyok megelégedve. Ha ennek is kézzel válogatás lesz a vége, nem leszek boldog.

  Dani: Nem tőlem fogod hallani, hogy a mac mindenre jobb. Például mert nem lenne igaz. (Bár ezt is hogy sikerült megoldani, már csak szerver kéne alá, hogy igazán kúl - és teljesen törvénysértő - legyen. :) )

 5. öhm, bár nincsen macem, de linuxom van, és ott az ilyeneket parancssorból csinálom. És ez válasz is daninak: a windows parancssora használhatatlan. És lehet mutogatni warezolt toolokat, de több fájlon végzett bármilyen művelet gyorsabb konzolon.

  Tudom, mert windowst is használok.

 6. szaboat: Fink típusú ember vagyok, nem használok portsot. De mc van persze fent. Viszont a mu navigációja kényelmesebb volt most erre a feladatra.

  cp, mv azért nem játszott, mert lusta vagyok olyanokat gépelni ezerszer, hogy ‘mkdir “Egan, Greg”’.

  robi: A választ nagyrészt lásd fent, bár abban egyetértek, hgoy a konzol az esetek nagy részében gyorsabb ilyen feladatokra.

 7. robi, a linuxot direkt nem akartam belekeverni, tisztában vagyok vele, hogy ha hajlandó vagy vele foglalkozni, akkor magasan veri az összes többit. (bár sokszor mondták már nekem, hogy bezzeg a beos…) windowsos (és egyáltalán) konzolt egyáltalán nem használok. okok magánba, ha érdekel, itt nem írnék kisregényt ; )

 8. juj, nekem ez az, amitől a windows userek esetében is a falnak tudok menni, ez a nortonkommander-dzsankiság. ha csak meglátom a két panelt a kék színben virítani, már kinyílt a bicska a zsebemben.

  miért, könyörgöm, miért?

 9. Moshi: Csak a saját bizonyítványomat tudom magyarázni. Sokkal gyorsabb volt, mint a drag and drop vagy a konzol lett volna.

  A végeredmény valami ilyen kellett, hogy legyen: konyvtar.txt (650k)

  (Igen, nem volt szívem törölni például a tininindzsateknőcöket sem, gyengeség. :) )

Comments are closed.