Oktatás

A nap kérdése: Mit kell csinálni azzal a hülyével, aki egy “céges email adatbázis, az interneten találtuk valahol” alapján spamet küld ki? És azzal, aki a spam végén felajánlja a “2001. évi CVIII.-as törvény ismeretében”, hogy esetleg ha ez nem tetszett, akkor többet nem küldenek, csak szóljak?

Én voltam olyan hülye, hogy felhívtam, és egy másik spam miatti érdeklődésre az adatvédelmi biztostól kapott válaszból beolvastam a következő részletet

Fontos, hogy kizárólag az igénybe vevő egyértelmű, előzetes hozzájárulásával küldhető elektronikus úton, levelezés során elektronikus hirdetés. Továbbá az elektronikus hirdető, az elektronikus hirdetési szolgáltató és az elektronikus hirdetés közzétevője köteles nyilvántartást vezetni azokról, akik számára bejelentették, hogy kívánnak elektronikus hirdetést kapni. Nem küldhető elektronikus hirdetés annak, aki nem szerepel ebben a nyilvántartásban.

ami a vicc kedvéért ugyanarra a törvényre hivatkozik. Lehet, hogy a kis magyar vadnyugaton egyszerűbb lett volna visszalőni?

7 Replies to “Oktatás”

 1. Ez sajna egy undorito dolog. En legalabb annyira utalom mint masok. Sajnos egy kis cegnel dolgozom. Fejlesztenek a kollegak. A fonokom pedig eleg begyepesedett agyu, es sajnos ot nem erdekli semmi… En is csak kozvetve veszek reszt ilyenben, mert az smtpket en allitom be. Ez egyikreszt a munkam. Spamokat kikuldeni sose voltam hajlando, azt mas kollega vegzi. De az a baj ezekkel az emberekkel nem tudjuk megertetni hogy amit akar hogy csinaljunk az erkolcsileg is es torvenyileg is “bun”! Nem nem nem…

  Havonta uj ipt cserelunk, az smtpnek hasznalt gepet en hurcolaszom mindig uj helyekre, ahonnan meg nem fognak visszapattani a levelek egybol. :(

  Utalom magam ilyenkor. Diak vagyok viszont, es ha nemteszem meg engem kirugnak es mas fogja csinalni akinek annyi kedve sincs ellen tenni vmit mint nekem…

  Szomoru ezvan. Le kene loni oket? Igen :)

 2. Nem le, vissza. Ezt most felhívtam, mert érdekelt, mit tud mondani. A következőt forwardolom az NHH megfelelő címére és/vagy az adatvédelmi biztosnak. Vagyok annyira optimista, hogy kivizsgálják az ügyet, ami a spamelő cégeknek nem a legkényelmesebb.

 3. A telefonon történő felhívás után én még egy nyomatékosító emailt is szoktam küldeni, amiben hivatkozok a beszélgetésünkre, az állásfoglalásra, és egyúttal csatolom ezt a file-t: http://img.index.hu/tech/nospam/feljelentes.doc Csak hogy lássák, hogy nem vicc. Ja, és a levél végén uvariasan megkérem, hogy vegyék le a címem a listájukról. Még egyik ilyentől sem jött több szemét. :) Igaz válasz is csak nagyon ritkán. Igazán egy nemzetközi módszer érdekelne, mert nagyságrenddel több jön “kintről”.

 4. Hát amíg ilyen összegeket szabnak ki büntetésül, nem is lesz elrettentő ereje a dolognak. Valószínűleg bőven megéri kifizetni ezeket. Egy online reklámkampány lényegesen drágább mint egy esetleges büntetés. A hatóságok igazán sarkukra állhatnának ez ügyben. Lehet hogy akik ilyen eszközökhöz folyamodnak amúgy sem fizetnének egy reklámügynökségnek, de kíváncsi lennék, hogy mekkora szeletet hasít ki az online reklámtortából az, hogy bárki gyakorlatilag szinte büntetlenül reklámozhatja a termékeit ilyen módon.

 5. Zoltán: Köszi, ezt a feljelentéses dokumentumot elteszem. Eggyel több csatolt állomány, idézett szöveg mindig jó.

  A kinti spammel nekem kevesebb bajom van, az könnyebben szűrhető, felismerhető. A Federal Trade Commission spam oldalán azért van egy File a complaint menüpont. Egy próbát esetleg megér.

  Attila: Az is hihetetlen, hogy bárki spam alapján vásárol, de egyáltalán nem elképzelhetetlen. Biztos nem készült felmérés akár a magyar felhasználók spamhez való hozzáállásáról sem? Érdekes lenne.

  (Zárójel: volt Konrádnak A web sötét oldaláról egy postja a közelmúltban, de ott sem a címlistás szállal foglalkoztak a kommentelők.)

 6. Szvsz zéró tolerancia: levél az NHH-nak kéretlen reklám miatt, levél az adatvédelmi biztosnak személyes adatok engedély nélküli használata miatt (vagy a rendőrségnek, ahogy az Index javasolja), levél a mailszolgáltatója abuse címére (2001/CVIII alapján három munkanapon belül meg kell szüntetnie a jogsértést). Ha csak szólsz a küldőknek, akkor egyszerűen leveszik a címedet a listáról, és spammelik tovább a maradék 99.99%-ot, akit éppúgy idegesít, de nincs tisztában a jogaival.

 7. Az egyébként nem spam, ha az utcán másfél tonna szórólapot igyekeznek a kezembe nyomni? Azokat nem lehet valahogy eltüntetni az utcáról?

  OFF Érdekes beszélgetés volt tegnap délelőtt a kossuthon, annak néztek utána, hogy mennyire etikus elnevezni egy ruhaboltot úgy, hogy “Csődeljárás miatt holnap végleg bezárunk”. Mert ilyen van. ON

Comments are closed.