Google Calc parancssorból

Ugye mindenki volt már úgy, hogy nem akaródzott egy iszonyú fontos számoláshoz új tabot nyitni az iTermjében a Google beépített számológépének? Macerás begépelni, hogy links google.com, és utána még navigálni. Mindennapos problémák ezek, na.

Erre az esetre írta meg Greg Miller, a Google egyik programozója a gcalc nevű command line jóságot. A programot letöltve és a PATH-on belül elhelyezve rögtön meghívhatjuk és lelkesen kiszámoltathatjuk vele, hogy mennyi idő alatt csúszik át a 400KB/sec-et tudó hálónkon az a másfél gigás film. Például így: gcalc 1,5GB / 400KBps in hours.

(Most jön az a rész, amikor Aadaam elmondja, hogy a géppel érkező command line eszközökkel hogy lehet ezt gyorsabban és egyszerűbben megoldani. Stay tuned. ;) )

6 Replies to “Google Calc parancssorból”

 1. hat beplusz… , mar bocsi :DDDDDDD

  egyebkent van egy bc nevu progi, es szoktunk is vele osszeadogatni, csak mindig seddel oda kell applikalni a sor vegere egy 0-t, es az gaaaz… :)

  Tessek, csak a lelkes olvasok kedveert:

  Feladat: konyvtar osszmerete

  snow:~ adam$ echo -e 0ls -l|awk '{print $5}'|awk 'ORS="+"{print $1}'|sed 's/$/0/'|bc

  a 0 kirak az elejere egy 0-t, az ls -l adja az eredmenyt 5 oszlopban, az elso AWK kiszedi az 5. oszlopot (meret), a kovetkezo a sorvegjeleket + jelre csereli, majd vegul a vegere applikalunk egy 0-t,mert ugye az elejen es a vegen is + jel lesz.

  Hasznalhatjuk termeszetesen meg a $(a+b) jelolest shellvaltozok eseten, ami osszeadja $a-t es $b-t

  (es igen, du -sh . tenyleg rovidebb)

  sz’al a gcalc talan nem haszontalan (bar a neve elb.ott, hiszen mar foglalt az OSS -vilagban, a gnome szamologepet hivjak igy), plane hogy tud szabadszovegeket, mertekegysegeket stb kezelni.

 2. arrgh :) Adaam, olvasva ahozzászólásodat, már buzgott fel az olcsó káröröm, így két bejgli sütés között, h na majd én!, de csak beleírtad :)

 3. hat nemtom de en mindig bindelem a g betut a googlehez a location barban, “g 15 euro in huf” meg ilyenekre siman kitolja nekem a keresett szamokat :)

  minek ehhez parancssoros progi? van aki nem tud elni terminalon kivul? :) amugy biztos hasznos valamire

  ezt a betus keresos megoldast amugy ajanlom mindenkinek, konnyen megszokhato es gyors

 4. arrol nem is beszelve, hogy a quicksilverben a web search extensiont hasznalva meg safarit sem kell nyitni

  alma + space (nalam ez nyitja a QS-t) go TAB TAB ENTER

  aztan kesz is

 5. a.: Jogos, bár arra nem sikerült rászoknom, hogy keresésre használjam a QS-t. A leg1337ebb, ameddig eljutottam, az a text manipuláció volt.

  És ha már QS alt+space . gcalc (kifejezés) TAB Run (Command in Shell) Enter

Comments are closed.