Megy é előbbre? - linkek szerda estére

Hogy ne csak a Mac közösség használat árnyoldalairól legyen szó, egy hasznos, egy érdekes és egy izgalmas lelet az elmúlt napokból:

 • Ash, azaz Apple Script Shell. Szkriptek parancssorban - például ssh-n keresztül, hogy kellően kúl legyen - történő írását, végrehajtását teszi lehetővé. A program meglelőjénél, Daniel Jalkutnál, van szemléletes példa is a működésére.

 • Benjamin Han UNIX tippjei, néhány olyan parancssoros funkció, ami időnként kényelmes tud lenni, de sose hiányoztak annyira, hogy utánanézzek. (Pl. pidof)

 • A végére hagyva az izgalmat, Francois Joseph de Kermadec a Mac DevCenteren azt feszegeti, amit már Ádám is próbált az ember tragédiájának végén, nevezetesen, hogy megy é előbbre az apple fajzatja. A legintelligensebb vitatopik jó rég óta, a felvetett kérdéseket - vulgarice: tényleg a csillivilli éve volt 2006? - pedig kényelmesen tovább lehet gondolni egy pohár jó bor mellett.

4 Replies to “Megy é előbbre? - linkek szerda estére”

 1. Ilyenkor érzem úgy, lehet, hogy öreg vagyok az informatikához - nekem pohár bor mellett eszembe sem jutna, hogy informatikáról is merenghetnék.

 2. hmm ASH - mi a fenenek?

  Eleve az applescript FORDUL. Ergo interaktiv shellt eleg nehezkes irni hozza. Persze nem lehetetlen, csak picit lassu lesz, mert soronkent fogja forditani.

  Masreszt: van az osascript nevu parancs. Ennek tok jol lehet gepelni AppleScript Snippeteket, ctrl-d-re (fajlveg-jel) leforditja, vegrehajtja. Erre valo.

 3. JoeP, Zoli: Egy pohár bor mellett bármiről el lehet gondolkodni, és mire odaérek, a bölcsésztémákat már szeretem ejteni. Az viszont még megérdemelhet ilyenkor egy kört, hogy az Apple célja a nappali, a kreatív szakma, a campusok vagy mind egyszerre. És hogy mit áldoz fel, hogy “mindenkinek” tetsszen.

  Aadaam: Amennyit vesztesz sebességben, annyit nyersz használhatóságban, már ha nem vagy unixzsonglőr. (Egyébként az osascript -e kapcsolóval eszi az egysoros parancsokat is.)

Comments are closed.