Offline szövegek

Utazgatás közben végigolvastam a Blogvilág - egy műfaj születése című félig tanulmánykötetet, félig papírblogot. Tanulmánykötet, mert ismert bloggerek, szakértők - bármennyire hajlamos sikítófrászt kiváltani ez utóbbi szó sokakból - írásai nyitják a kötetet, papírblog, mert Bőgel György IT Lábjegyzetének linkektől, hozzászólásoktól megfosztott szövege teszi ki a könyv nagyobbik részét.

Ami igazán meglepő, azok a Bőgel szövegek. Annyira blogtalanítva lettek, hogy a végjegyzetben többnyire olyanokat lelni, hogy “Utalás a blog egyes bejegyzéseinek “Gábor” fedőnevű hozzászólójára” vagy “A blogban többször is hivatkozott Nick Carr saját internetes naplót vezet: http://roughtype.com/. Hetvenhárom lábjegyzetben összesen négy link, ha többet szeretne az olvasó, keresse ki a megfelelő bejegyzést, hátha tartozik még hozzá valami. Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy szeretem a nyomtatott blogokat.

(A szerző alapvetően nem szereti a ‘blog, mint műfaj’ megközelítést. Szerencsére a tanulmányok írói is vannak így páran.)