Olcsó János, szoftverkereskedő

Ha lenne a hét hülyéje rovatom, mint Grubernek, akkor mindenképpen ott tárgyalnám Oliver Breidenbach Macheistet összegző Mac DevCenteres írását. Breidenbach, aki egyébként a csomagban is jelen lévő Foto Magico fejlesztője így örvendezik:

It is frankly astonishing to learn that Mac users are prepared to spend this kind of money on shareware apps if they are presented in an interesting way. It also shows that Mac shareware app developers could make a lot more money if they would band together.

Engem sokkal jobban érdekel az, hogy ha a zseniális szoftvercsomagok kora eljön, akkor a fejlesztők hogyan fognak az 5-6 sör árába kerülő* termékeikből megélni. És egy apokalipszissel és egy raklap pátosszal továbbgondolva, mi teszi vonzóvá a platformot, ha a független fejlesztőket lehetetlen helyzetbe hozzák?

Parasztmatek: 50 dolláros csomag 10 program. Programonként öt dollár, és akkor nagyvonalúan felülemelkedtünk a marketingmasina működtetésének költségein.

A valóság inkább úgy néz ki - Mueller spekulációi szerint - hogy a csomagban szereplő szoftverek fejlesztői 5-10-15 ezer dollárt kaptak az egy hét alatt eladott meghatározatlan számú licenc fejében. Sokat romlik a parasztmatek által felvázolt kép.

Upd

Kapcsolódó link:

3 Replies to “Olcsó János, szoftverkereskedő”

  1. Lehet, hogy hülye vagyok, de ha jól értem, te most épp megvéded a szoftverfejlesztőket az önsorsrontástól? Tudtommal senkinek sem kötelető ilyenben részt venni, szóval nyilván a saját jól felfogodd érdekében teszi. De javíts ki, ha tévedek, veled szemben én semmit se tudok erről az egészről.

  2. Lényegében jól érted, csak nem az önsorsrontástól “védeném” őket. Hogy ki hogyan menedzseli a saját fejlesztőműhelyét, az tényleg magánügy.

    Az erősen leszorított árú csomagok melletti egyik legtöbbet hangoztatott érv, hogy olyan vásárlókat is behoz a piacra, akik egyébként nem vásárolnak szoftvert. Azt ritkábban hallom, hogy az ilyen lépések a bizonytalan shareware vásárlók vásárlási kedvét elveszik a vásárlástól, mert ‘hátha lesz csomagban/maczoton/promos-on’. Illetve szül némi rossz vért azok közt, akik teljes áron vettek szoftvert, és pár nap múlva látják, hogy megvehették volna két guiness áráért is.

    Összességében nekem úgy tűnik, hogy a teljes szoftverpiac áraira fognak hatni az ilyen szuper akciók, de nagyon remélem, hogy hiba van a gondolatmenetemben.

Comments are closed.