Vendégpost: TeX és OS X

Én nem valószínű, hogy TeX-et fogok használni a közeljövőben, másnak viszont hasznos lehet. Mérnök Úr TeX-OS X megvilágosodása következik:

Van a lyx: Kényelmes WYSIWYM szerkesztő, jól lehet dolgozni vele, ügyes-okos. Eddig egy bosszantó dolgot találtam: néha nagyon sokáig gondolkodik, ha valami nagy terjedelmű, képlettekel teli cuccot nyitok meg vele. Ennyi elnézhető neki, ahhoz képest mennyivel egyszerűbbé teszi a dolgom. Gond akkor van, mikor nagyon nyakatekert vágyaid vannak, ilyenkor jó lenne texbe buherálni. Mivel lyx saját nyelvet használ ez nehézkes. No de lehet jól exportálni texbe. És ekkor kell egy jó tex editor.

Kettőt tesztelgettem eddig - van választék bőven ezen kívül :). Texshop. Szeretem, nekem tetszett az elrendezés, meg jó sok mindent lehet benne állítgatni, jóság. Egy gond van csak: ha finkkel raktuk fel a tetex csomagot (márpedig fink bevált ) akkor menthetetlenül összeakad. Lehet egy megoldás ha felrakjuk i-installerrel a tetex csomagot (amit amúgy ajánl a texshop) és finkkel a system-tetex placeholder csomagot. Nem volt kedvem ehhez a körbe drótozáshoz, úgyhogy most itexmac2-et próbálgatom. Ez is kellemes és egyenlőre gondjaim sincsenek.

Egy link tovabbi bogarászáshoz: yauh.de

3 Replies to “Vendégpost: TeX és OS X”

  1. Köszi. Megnéztem a linket, kiprobáltam. Valóban vannak benne szeretni való dolgok. Bár nem érzem egyenlőre a vásárlási szándékot:)

  2. Minden nagyobb dokumentum megírására TeX-et használok. Eddig vim/SubEthaEdit volt az editorom. Ezután pedig konzolon fordítottam. Az iTexMac-et most leszedtem. Van egy-két hasznos fonkciója. Köszönöm a linket. :-)

Comments are closed.