A bőség zavara

Megjött - Győző barátomnak hála nem postán - a következő három könyv az Amazonról.

Az előző nagy dolog - cyberpunk, digitálisjézus, elérhető számítástechnika, kiberkultúra - nagy nevei által összeállított “enciklopédia” a leszakadóknak. Milliónyi kollázs jellegű kép, szócikkek, egy lavór popkultúra a kilencvenes évek elejéről. Ha ebből nem tudom meg, mit kellett akkor gondolni a cyberpunkról, akkor semmiből.

Több idő, több sík. Stephenson cypherpunk regényéről csak annyit tudtam, amennyit a wikipédia ír róla. Elvben párhuzamosan követi nyomon egy data haven születését és a Bletchey Park kódtörőinek világháborús munkáját. Erről mindenképpen írok, ha elolvastam.

Mert Sterlingem szégyenszemre - eltekintve persze A Gépezettől - csak digitális változatban volt. Jobban örültem volna a Hackers antológiának, de nem találtam belőle példányt. Meg amúgy is, egy pennymbe fájt, ne sírjak már.

Ennyit arról, lesznek-e idén is SF/CP írások. :)

3 Replies to “A bőség zavara”

 1. A Cryptonomicon zseniális, életem egyik legjobb könyvélménye.

  Érdemes utána átrágnod magad (szó szerint vagy háromezer oldal… :D) a Baroque Cycle-on is, a négy regény együtt igazán élvezetes.

  Minden Shaftoe és Waterhouse eszméletlen.

 2. Lehet, hogy lamernek tartotok, de itt van előttem az asztalon a Cryptonomicon már 4 éve és nem bírom átrágni magam az első 150 oldalon. Valami miatt mindíg újra kell kezdenem, valahogy nincs türelmem hozzá vagy mi a fene.

  Pedig végigolvastam az összes Singh és Levy könyvet már angolul, és Stephenson is marhára érdekel, de valami titkot még nem fedeztem fel ami szükséges egy ilyen könyv elolvasásához. A Snow Crash most jelenik (jelent) meg magyarul is a Galaktika könyvként…

  Az is lehet, hogy csak 1 teljes hét kellene hozzá, hogy zavartalanul egy (sok) tea mellett ráhangolódjak.

  Mi a véleményetek?

 3. Lamernek semmiképpen, ismerek embereket, akik a Gyűrűk urát nem bírták elolvasni, mások Gibsonra nem szeretnek ránézni se, én meg elaludtam a Termelési regényen. Mellékszál.

  Stephenson stílusa erősen vagy bejön vagy nem típusú szerintem. Az In the beginning was command line után kezdtem félig “szakmai” félig fanboyi indulattal begyűjteni a műveit, mert úgy éreztem, hogy ez a fickó nagyon tud írni.

  A Snow crasht inkább angolul ajánlom. Remek, kicsit képregényszerű világ, visz magával a történet, csak néha a magyar kiadásban összeérnek a szavak. A jó fordítást sikerült a tördeléssel elrontani. (Nem tudom, volt-e azóta újranyomás.)

  Addig is, nézz rá mondjuk a Spew-ra.

Comments are closed.