G4 puzzle (1. rész)

sawtoothg4.jpgVettem ma egy G4 400Mhz-es PowerMacet a piacon. (Aki még nem írta volna fel magának: piacra járni jó.) A gépet félig kibelezték, hiányzik belőle a RAM, nincs meg a vinyó, az azt tartó keret és hiányzik a dvd olvasó is. Cserébe benne maradt a gyári ATI Rage 128 Pro videókártya, érintetlen a proci és néhány szállítás okozta karctól eltekintve - a piacozók nem mind esztétika-filozófia szakos érzékeny lelkek - gyönyörű állapotban van a gép is. És ami a legszebb, került mindez hétezer forintomba.

Ugyanott - piac leghátsó sor - otthagytam egy Fujitsu-Siemens Pentium hármas Primergy szervert SCSI cuccokkal teletömve. Valaki igazán megmenthetné, az is hat-nyolcezer forint közt mozog.

A gépről rövid nyomozás után - a segítséget Neuromancernek köszönöm - kiderült, hogy a PM G4 Sawtooth Gigabit Ethernet sorozathoz tartozik. A Sawtoohtokkal kopott ki a a macekből a ZIF tokozású processzor, velük jelent megy az AGP csatoló, a következő generáció pedig hozta magával a gigabites hálókártyát. A Sawtootnak amúgy volt egy különlegessége is, a hátlapra kivezetett két FireWire csatoló mellett volt még egy alaplapi is extraként. A második harmadik generációs G4 Powermac (Gigabit Ethernet becenevű) gépekben ennek már csak a helye van meg, a csatlakozót nem forrasztották be.

Mostanra sikerült kukáznom hozzá 64 MB sdramot, ami a belerakható 1,5 gigához képest röhejes, de pont ennyivel szállították, valami ősi Seagate vinyót és egy cd meghajtót. A gond már csak az, hogy az Open Firmware booton túljutáshoz kéne még billentyűzet is.

(Folytatása következik, telepítünk rendszert, faragunk plexiből drivebayt, szép idők jönnek.)

Upd.: Sikító tárgyi tévedések javítva. Nem írok, amíg ki nem aludtam magamat, becsszó.

11 Replies to “G4 puzzle (1. rész)”

  1. Hova jársz te piacra?? Mifelénk max. Performákat meg Quadrákat, nagyritkán egy SE-t lehet kapni ötezerér’ (igaz, egyszer hallottam egy PowerBook 140-esről is). Tudom, tudom, ki a kicsit nem becsüli, nem érdemli a New World-masinát…

  2. nálunk a piacon g4-ből legfeljebb hagymát tudok venni. megy olcsó bőrkabátokat. miért nincs a közelben nagyváros??

  3. akiket erdekel melyik piacra jar: debreceni, ahogy irta mar korabban :))) egy masik ismerosunk szokott ott rengeteg dolgot bagoert szerezni (onnan van nekem kek PowerCD-m 3k-ert meg neki procihibas O2-je otszazert :)

    Miskolcon piacon egyebkent hardverfronton ha mar latsz egy kibelezett szakadt 386-os pc hazat, akkor mar oromunnepet ulhetsz. :(

  4. Oooo Te :) Legkozelebb engem is vihetnel magaddal. Egy ilyen gep nalam is elfert volna. Amugy ha mondod mennyi, milyen ramot akarsz bele, akkor boltolhatunk hozza ramot. Sok jot ehez a gephez.

  5. Részemről oké, MiszterX. Azt nem ígérem, hogy tele lesz szórva macival a piac, de egy sör amúgy is időszerű lenne. (Ma egy drága beige G3 volt csak a forrásaim szerint.)

  6. arrgh! ha jól sejtem, ez az a piac, amit régen kgst- vagy lengyelpiacnak hívtak, de én ott sosem láttam normális cuccot, csak ukrán lemezvágó ollót meg orosz merülőforralót. megáll az ész.

  7. Azaz, csak megváltozott a termékek szabad áramlásának az iránya. Jön németbő’ a kisbusz tele levetett nagyképernyős tévével meg egyéb jóságokkal.

Comments are closed.