Jescso ráz az oroszok

karp-2x1.jpgOroszok a spájzban, oroszok az interneten és oroszok a mozivásznon. Nagyjából egy éve mindenhol beléjük ütközöm. Hol dark/urban fantasy filmet forgatnak, hol Holmest megszégyenítő úriember detektíveket énekelnek (és filmesítenek) meg. Olyan is előfordult, hogy fantasztikus vaporware jellegű fejlesztések hírét lehetett hallani felőlük. Most ír/orosz zene jött szembe.

Aleksandr Karpov - vagy ahogy a lemezen feltüntette O’Karpov - 2002-ben vette fel a ДОРОГА В ДУБЛИН (Road to Dublin) című lemezt. A dalok közt szerepel a hamisítatlan klasszikus Carrickfergus (КАРРИКФЕРГУС), van nóta az ír sörről is és a Rocky Road to Dublin-ra kikacsintó The Long Road to Dublin (ДОЛГАЯ ДОРОГА В ДУБЛИН) Karpov szerzeményből még azt is megtudjuk, milyen oroszként ír honvágyat érezni. Nem igazán ír, de nem is igazán orosz az album. Sokat megőriz az eredetiből, de a lelki szemek előtt megjelenő kocsmában cirill betűk vannak a sörösüvegek címkéin. Kicsit mintha egy nemzetek és nyelvek feletti, kulturális univerzálé jellegű kocsmazene volna. (A frissen megkreált kategóriába vegyük fel Hobo magyarul angol Tobacco road fordítását is gyorsan.)

Karpov a lemez felvétele után nem sokkal belehalt abba, ahogy a kommandósok “megoldották” a Dubrovka színházban kialakult túszdrámát. Több ilyen tehát nem lesz. Nem életbiztosítás orosz bárdnak lenni.

One Reply to “Jescso ráz az oroszok”

  1. Pingback: Worldshots

Comments are closed.